Горещото лято на един Brexit

Без напредък по търговската сделка между ЕС и Великобритания преговорите се ускоряват, а двете страни се подготвят за липсата на такава

Британският премиер Борис Джонсън отказа да удължи преходния период, ако не бъде постигнато споразумение
Британският премиер Борис Джонсън отказа да удължи преходния период, ако не бъде постигнато споразумение
Британският премиер Борис Джонсън отказа да удължи преходния период, ако не бъде постигнато споразумение    ©  Reuters
Британският премиер Борис Джонсън отказа да удължи преходния период, ако не бъде постигнато споразумение    ©  Reuters
Без споразумение двете страни ще трябва да базират връзките си на правилата на Световната търговска организация.

"Напредъкът в преговорите е, как да го кажа по-внимателно, много ограничен." Така канцлерът Ангела Меркел коментира в сряда пред германския парламент продължаващия процес по договарянето на търговска сделка между ЕС и Великобритания след Brexit. Тя заяви, че разговорите ще се ускорят, за да може да бъде постигнато споразумение през есента, което да бъде ратифицирано до края на годината. Но подчерта, че Брюксел трябва да се подготви за вариант, в който "сделката не се материализира".

През последните няколко месеца имаше осезаемо затишие относно Brexit, но темата не е изчезнала. Обединеното кралство напусна ЕС на 31 януари, а преходният период, през който държавата остава в единния пазар и митническия съюз, изтича на 31 декември. Без споразумение двете страни ще трябва да базират връзките си на правилата на Световната търговска организация, което означава високи мита и пречки за бизнеса. Дискусиите, крайните срокове и блокажите изглеждат като нещо, което вече многократно сме наблюдавали, стане ли въпрос за Brexit, но натискът за сключването на сделка за свободна търговия определено отново е на дневен ред. Брюксел и Лондон все още са много далеч един от друг и макар че и двете страни казват, че искат споразумение, се подготвят за липсата на такова.

Интензивни преговори лице в лице

В понеделник започна месец на интензивни преговори между двете страни, включително седмични срещи ту в Лондон, ту в Брюксел, както и първите разговори лице в лице от началото на карантинните мерки в Европа заради коронавируса. Надеждите са, че именно този вид личен диалог ще улесни преговарящите да потърсят компромис, вместо да продължават да повтарят добре известните си "червени линии" по време на видеовръзките. През целия юли по-малки групи от британски и европейски представители ще обсъждат проблемните области в отношенията - например риболовните права и регулациите за конкуренцията, включително правилата за околната среда и за държавната помощ.

Британският премиер Борис Джонсън отказа да удължи преходния период (през който страната продължава да следва правилата на ЕС, докато се договаря търговската сделка), ако не бъде постигнато споразумение. Той иска очертанията на сделката да са готови до края на лятото, за да може бизнесът в Обединеното кралство да се подготви за новите работни отношения с ЕС от 1 януари 2021 г. Негов говорител подчерта: "И преди сме казвали, че не желаем да продължаваме с преговорите през октомври."

Брюксел казва, че е склонен на гъвкавост, но държи на спазването на принципите си, като например защитата на единния пазар и гарантирането на честната конкуренция. Лидерите на ЕС гласуват пълно доверие на главния си преговарящ Мишел Барние. Но в същото време на срещата си през юни поискаха той да ги държи в течение за всяка предприета стъпка. Самият Барние е категоричен: "Британското правителство иска да подбира най-атрактивните елементи от единния пазар, без да спазва задълженията. Това няма как да стане."

Германия, която вече пое ротационното шестмесечно председателство на ЕС, има свои планове за този период. Според правителството в Берлин лятото ще бъде приоритетно посветено на усилията да бъдат обединени всички страни членки зад фонда за възстановяване, който ще помогне на най-тежко засегнатите от пандемията европейски икономики. Така фокусът върху търговската сделка с Великобритания може да остане за есента. Меркел многократно е посочвала, че не иска споразумение "на всяка цена", но може да ѝ се наложи да смекчи позицията си. "Липсата на сделка ще струва скъпо на германския бизнес и ще представлява петно върху нейното политическо наследство. Може да се окаже, че тя трябва да вразумява френския президент Еманюел Макрон, който до този момент е предприел най-твърдата линия в преговорите с Лондон. Ако тази германско-френска драма се развие, тя вероятно ще бъде ограничена по размер и ще се случва зад затворени врати", посочва европейският редактор на ВВС Катя Адлър. Що се отнася до Борис Джонсън, анализ на в. Guardian твърди, че за него може да е по-лесно да направи компромис през есента, когато часовникът отброява изтичащото време до потенциалната липса на сделка, на което остро биха се противопоставили много британски депутати и индустрията в страната.

Какъв вид споразумение

Договаряното в момента споразумение може да бъде, както ЕС настоява, под формата на многообхватна сделка, включваща всички области на взаимоотношенията, или обикновена търговска договорка, която, както Великобритания иска, включва малки допълнителни спогодби. Според Societe Generale вероятността за липсата на сделка е около 16%, но ще става дума за чисто търговско споразумение, което няма да покрива други области. "Ако глобалната икономика се представи лошо и Обединеното кралство сключи лоша сделка, тогава прогнозата е негативна", посочват от банката пред Reuters. Икономистът от ING Джеймс Смит твърди пред информационната агенция, че има 40% възможност за непостигането на договорка, но смята, че няма да има голяма разлика дали Великобритания ще сключи, или няма да сключи споразумение: "Във всеки случай страната напуска единния пазар и именно оттам ще дойдат новите разходи за бизнеса."

Сценарият със сделката се отдалечи малко повече във вторник, когато Барние заяви, че британските предложения да се даде на Лондонското сити достъп до ЕС са недопустими, тъй като страната иска без спазване на задълженията да запази ползите от единния пазар. "Ще бъда напълно откровен - няма начин страните членки или Европейският парламент да приемат това", коментира главният преговарящ на ЕС.

Брюксел се притеснява, че Великобритания ще спечели конкурентно предимство, като облекчи финансовите правила, макар Лондон да твърди, че ще запази строги регулации. Двете страни трябваше до края на юни да завършат т.нар. оценка на еквивалентност, за да решат дали взаимно да дадат достъп до финансовите си пазари. Британското финансово министерство увери, че е решено да завърши оценката през лятото и че това би трябвало да бъде лесен процес предвид факта, че двете страни имат сходни правила. Проблемът обаче, както подчертава Барние, е именно в това, че Обединеното кралство иска да се разграничи от правилата на ЕС, щом изтече преходният период. При всички положения се очертават горещи месеци на дискусии, крайни срокове и блокажи. Или още от същото, което наблюдавахме досега.

Предупреждението на бизнеса

Над 100 британски директори на компании, предприемачи и бизнес групи предупредиха в писмо премиера Борис Джонсън, че ако Обединеното кралство напусне ЕС без търговска сделка в края на тази година, това ще нанесе "огромни щети на икономиката". Резултатът ще е "повече хора без работа и по-нисък стандарт на живот". Бизнесът "няма времето и капацитета да се подготви за големите промени в търговските правила, осбено когато сме изправени пред негативите от коронавируса", се казва в писмото. Пред в. Financial Times Юрген Майер, бивш главен изпълнителен директор на Siemens UK, посочва: "Правителството трябва да изпълни обещанието си за добра сделка, не за лоша сделка, и определено не за липсата на сделка."