Кой ще се изправи срещу Тръмп

Демократите в САЩ започнаха с гафове и хаос процедурата по избиране на номинация за президент

Слабо известният на национално ниво Пийт Бутиджидж неочаквано спечели първото вътрешнопартийно състезание в Айова
Слабо известният на национално ниво Пийт Бутиджидж неочаквано спечели първото вътрешнопартийно състезание в Айова
Слабо известният на национално ниво Пийт Бутиджидж неочаквано спечели първото вътрешнопартийно състезание в Айова    ©  Reuters
Слабо известният на национално ниво Пийт Бутиджидж неочаквано спечели първото вътрешнопартийно състезание в Айова    ©  Reuters
Темата накратко
  • Демократите в САЩ започнаха с гафове и хаос процедурата по избиране на номинация за президент.
  • Ранните фаворити са бившият вицепрезидент Джо Байдън и сенатор Бърни Сандърс.
  • Победителят ще се изправи през ноември срещу настоящия президент Доналд Тръмп, който е готов на всичко за втори мандат.

Айова е малък щат в сърцето на Америка, в който живее под 1% от населението на страната. Но политическата му тежест е несъразмерно по-голяма. С едва три изключения в последните 70 години, победителят в изборите за президент на САЩ съвпада с победителя в щата. По-важното обаче е, че от Айова започва пътя на всеки президент, защото в щата се провежда първото събитие от вътрешнопартийните избори на двете големи американски партии.

Предвид, че републиканецът Доналд Тръмп със сигурност ще се бори за втори мандат на вота през ноември, всички погледи в понеделник бяха насочени към първичните избори на демократите. Това, което видя Америка и света обаче, не бе отговор на въпроса кой може да победи Доналд Тръмп, а хаос, който породи конспиративни теории и неприкрито задоволство от страна на републиканците и лично на Тръмп ("Кога демократите ще започнат да обвиняват РУСИЯ РУСИЯ РУСИЯ", написа той в Twitter).

Резултатите от Айова показват изненадваща картина на една партия, единна само в желанието си да свали Тръмп и нищо друго. Победителите в щата на практика са двама - слабо известният на национално ниво бивш кмет на Саут Бенд, Индиана Пийт Бутиджидж и сенаторът Бърни Сандърс, които ще получат по най-много делегати (за делегатите, суперделегатите и цялостната система на избиране на кандидати, виж карето). Джо Байдън, вицепрезидент по времето на Барак Обама и изявен фаворит за номинацията, си тръгва с празни ръце след разочароващо представяне.

Накрая ще остане само един

Фалстартът в Айова може да бъде или предвестник на още по-хаотични цялостни първични избори, или гаф, който бързо да бъде забравен. Привържениците на демократите ще имат четири месеца да изберат кандидата си за президент, който да се изправи срещу Тръмп през ноември. Процесът вероятно ще бъде труден, най-малкото заради огромния брой партийни кандидати. След като в началото бяха близо 40, в момента те са 11. От познати лица, като Джо Байдън, Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, през милиардерите Майкъл Блумбърг и Том Стайер, до представителите на младото поколение като Пийт Бутиджидж и Андрю Янг, единственото общо между всички тях е желанието им Доналд Тръмп да не бъде президент.

По всички останали въпроси често цари крехък консенсус. Бърни Сандърс и Елизабет Уорън продължават успешния си поход да тласнат Демократическата партия наляво. Джо Байдън е в неудобната ситуация да бъде както фаворит, така и с най-много политически багаж. Блумбърг изкривява картината, инвестирайки стотици милиони долари от собственото си богатство, за да компенсира късното си влизане в надпреварата. Представителите на младото поколение трупат тежест, от която евентуалният кандидат ще има нужда.

Изкуството на първичните избори обаче е да се намери кандидат, който да се харесва не само на вътрешнопартийно ниво, но и на национално - т. нар. фактор "избираемост". Това е сложно уравнение, защото Тръмп промени всички дебати и начина, по който те се водят още през 2016 г. В социологическо проучване на Edison Research сред демократите, 62% казват, че през ноември биха гласували за когото и да било, стига името му да не е Тръмп.

Всички наляво

Разликата между кандидатите за номинацията на демократите през 2016 и 2020 г. е очевидна. Докато през 2016 г. Бърни Сандърс изпъкваше с идеите си за държавно гарантирано здравеопазване, осезаемо по-високи данъци, декриминализирането на нелегалните имигранти и атаките си срещу най-богатия 1% от американците, сега повечето от кандидатите - включително и тези, които са милиардери - изглежда са съгласни с тезите му. В момент от партийните дебати по телевизията, който вероятно ще бъде повтарян от кампанията на Тръмп многократно през следващите месеци, всички присъстващи на подиума вдигнаха ръка в подкрепа на универсално здравеопазване не само за всички американски граждани, но и за нелегалните имигранти.

Завоят наляво изглежда е алергичната реакция на Демократическата партия от избирането и президентството на Тръмп. Тази реакция обаче крие опасности, най-голямата от които е капсулирането на партията вътре в себе си. Докато откритото прегръщане на прогресивни идеи се приема добре от демократите, не е ясно доколко един кандидат, защитаващ тези доскоро непознати за американската политика идеи, ще може да достигне и до независимите избиратели. Нито дали този завой наляво важи за повечето демократи или само за шумно малцинство в партията. "Сърцето на дебата в партията е дали да бъде избран умерен кандидат или "демократичен социалист". Ако партията продължи да се движи наляво, рискува да загуби независимите избиратели и следователно да не победи Тръмп", коментира пред "Капитал" Дан Скендлинг, старши директор в APCO Worldwide.

В месеците до ноември и двете страни - републиканци и демократи - ще се опитат да нарекат възможно най-много пъти ответната страна "радикал". Дори в крайна сметка победителят от първичните избори да е фаворитът Байдън, той вече е приел голяма част от левите идеи на прогресивното крило в партията. Това ще се отрази на репутацията му на "умерен" кандидат, който да убеди разочарованите от Тръмп американци, че ще върне "нормалността".

"Демократите имат много по-ниски шансове да си върнат Белия дом, ако изберат за кандидат Сандърс или Уорън, спрямо Байдън или Бутиджидж. Това не означава, че Уорън или Сандърс не могат да спечелят президентските избори, но доказателствата сочат, че шансовете им са по-ниски", казва политологът от University of Chicago Антъни Фаулър пред Washington Post.

Пътят до Уисконсин

Делегатите на демократите ще гласуват финално кой да бъде техният кандидат на 13 юли в Уисконсин, по време на годишната партийна конвенция, но името на съперника на Тръмп вероятно ще бъде ясно по-рано, защото последното събитие от вътрешните избори е в началото на юни. По всяка вероятност битката ще бъде сведена до двама души: Джо Байдън и Бърни Сандърс, с потенциален трети играч в лицето на Елизабет Уорън.

"Голямата изненада в Айова е колко слабо се представи Джо Байдън. Въпросът сега е как ще се справи до събитието в Южна Каролина на 29 февруари. И още по-важно - ако продължи да се представя слабо, става ли Майкъл Блумбърг избора на мейнстрийм демократите за негов заместик?", коментира Скендлинг. Преди резултаите от Айова, социологическият сайт FiveThirthyEight, който събира проучвания от цялата страна, даваше на Байдън 43% шанс да достигне до номинацията. След него са Сандърс (31%), Уорън (5%) и Бутиджидж (4%). След Айова, според изчисленията на сайта, Сандърс е новият фаворит, с близо 50% шанс.

Сандърс е доказал, че подобно на Тръмп, има "неуловима" база от поддръжници, която вдига шансовете му. "Всички критици игнорират силните страни на Сандърс. Той има армия от страстни активисти, доброволци и малки донори. Посланието му е постоянно и резонира с милиони американци", пише Дрю Холдън, републикански консултант, в коментар за Washington Post.

Традиционно повечето въпросителни падат на т. нар. "Супер вторник", който тази година е на 3 март. Общо 15 щата, включително и многолюдните Калифорния и Тексас, ще гласуват за вътрешнопартийните кандидати на тази дата. Другата важна дата е 28 април, когато гласува Ню Йорк.

След този сложен процес всъщност идва още по-сложната част. Един от проблемите на вътрешнопартийните избори е, че по време на кампанията кандидатите от една и съща партия се атакуват и дават аргументи на бъдещия съперник. Предвид, че в случая този съперник е Доналд Тръмп, чийто екип вече е доказал, че е готов да превърне всичко в кампаниен материал, политическа реклама или черен PR, демократите трябва да бъдат по-внимателни отвсякога.

Делегати, суперделегати и как работи всичкотова

Системата за избиране на партиен кандидат в САЩ е сложна, а в случая на Демократическата партия - още повече. Привържениците на партията гласуват за партийна номинация на щатско ниво. Всеки щат разполага с определен брой делегати, според броя на населението си. Тази система прилича на тази на самите президентски избори, където също се броят делегати, а не общия брой гласове. Разликата е, че при вътрешнопартийните избори делегатите се разпределят пропорционално и победителят не взима всички. Общият брой на делегатите е 3979, като за да бъде избран кандидат за номинация са нужни 1990 гласа. Формално гласуването става на годишната конвенция на партията, но на практика името е ясно по-рано.

Освен делегатите съществуват и суперделегати, 771 на брой, които са партийни лица и са свободни да гласуват за когото поискат кандидат и имат тежест в процеса. Тяхното съществуване не променя общия нужен брой за номинация. Системата на суперделегатите е широко критикувана от 2016 г. насам, когато бе предварително ясно, че почти всички от тях ще гласуват за Хилъри Клинтън. Частична реформа през 2018 г. вътре в партията промени леко правилата, като сега суперделегатите ще имат право да гласуват само ако се стигне до втори тур.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    courtroom avatar :-|
    the only easy day was yesterday
    • - 4
    • + 1

    Пийт Бутиджидж е открит гей (педерас на български) Това ще е огромна подигравка за Америка. Той и Адам Шиф е такъв и ето докъде доведоха тези мъжки курви Америка подкрепяни от говорителите на CNN ,
    MSNBC, FOX Шепър Смит (вече изгонен).
    Прича много на педераски заговор срещу един истински мъж в случая Д. Жей Тръмп.

    Нередност?
  • 2
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 1

    Какво стана с Блумбърг?

    Нередност?
  • 3
    impress avatar :-|
    IM
    • + 1

    Блумбърг ще се включи на по-късен етап.

    Нередност?
  • 4
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1

    Pete Buttigieg говори най-смислено и разумно от всички останали кандидати, и определено има визия на политик, но за съжаление Америка надали е готова за гей-президент. Най-вероятният съперник на оранжевото същество в Белия Дом ще бъде милиардера Bloomberg, чиито реклами доминират в момента. За съжаление обаче, битката за президентския пост между двама милиардери (поне единият от които истински) не би било добър знак за американската демокрация.

    Нередност?
Нов коментар