Броят на жертвите на китайския коронавирус надмина този от епидемията от SARS

Бил Гейтс дарява 100 млн. долара за проучвания за ваксина

Броят на починалите от новия коронавирус надмина този от глобалната епидемия от вируса SARS през 2003 г. Всичките 813 жертви досега са от континентален Китай без две - по една в Хонконг и Филипините, като заразата обхвана над 25 страни.

През 2003 г. 774 души умират от SARS в около двадесетина държави. Сега китайският коронавирус зарази над 34 800, като голямата част са в азиатската страна, пише ВВС.

Достигнат ли е пикът

Епицентър на новия вирус е китайският град Ухан, който е под блокада от седмици. От Световната здравна организация съобщиха в събота, че болестта все още е концентриран в този район и през предишните четири дни изглежда, че има лека стабилизация в броя на заразените. Но е още рано да се каже дали е достигнат пикът, тъй като епидемиите често пъти се забавят, преди да избухнат отново.

В четвъртък в Ухан почина 60-годишен американски гражданин, който стана първата потвърдена жертва, която не е китаец. Същевременно в Китай предизвика широкоразпространен гняв смъртта на Ли Вънлян - докторът, който опита да предупреди за опасността от новия коронавирус. Той се е заразил, докато лекувал пациенти в Ухан. Миналия декември той изпратил съобщение до свои колеги, с което ги предупредил за вируса, за който той смятал, че прилича на SARS. Но му било наредено от полицията да "престане да разпространява фалшива информация и слухове" .

СЗО събира дарения

В събота стана ясно, че Бил и Мелинда Гейтс даряват 100 млн. долара за проучвания за ваксина срещу коронавируса и за лечение на заразените. Парите са част от кампанията на Световната здравна организация за събирането на 675 млн. долара в глобален мащаб за борба с болестта, пише Forbes.

Средствата ще бъдат използвани в рамките на три месеца, като част от тях ще отидат в държави под риск, чиито здравни служби не са толкова добре развити. Фондация "Гейтс" посочва, че тяхното дарение ще бъде използвано и за защита на населението в Африка и Южна Азия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 1

    Днес съобщиха, че жертвите вече са 802.

    Нередност?
Нов коментар