Ще се превърне ли китайският вирус в пандемия

Вероятно. Но обществените здравни служби могат да помогнат при определянето на това колко тежък ще се окаже той

Броят на потвърдените смъртни случаи от новия вирус в Китай достигна 360 души

По този начин жертвите станаха повече от тези на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който през 2002 и 2003 г. отне живота на 349 души в континентален Китай. Общият брой на заразените в страната по официални данни е най-малко 17 хил. Случаи на зараза бяха установени в над 20 държави, а в неделя беше съобщено за първия починал от заболяването извън Китай - във Филипините. Засега ограниченията на пътуванията не са успели да попречат на разпространението на вируса.

Страните от Г-7 планират да обсъдят единен подход към коронавируса, съобщи германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, който вчера е разговарял с американския си колега. Още 3 държави се присъединиха към групата, която затвори границите си за китайци и за чужденци, които са посещавали Китай през последните две седмици. Израел, Индонезия и Ирак взеха това решение, а преди това така постъпиха САЩ, Австралия, Сингапур, Нова Зеландия и Виетнам.

Капитал

Две неща обясняват защо новата заразна болест всява такова безпокойство. Едното е, че първоначално тя се разпространява експоненциално. Когато десетките случаи се превърнат в стотици и стотиците се превърнат в хиляди, математиката ти оказва влияние, пробуждайки спекулации за срив в здравеопазването, социален и икономически катаклизъм и смъртоносна пандемия. Другото е дълбоката несигурност. Рядкото съчетание на факти и противоречивите доклади са знак, че учените не могат да изключат възможността за най-лошия вариант.

Това е случаят с новия коронавирус, познат като 2019-nCoV, който беше открит в Китай. Броят на докладваните случаи нарасна от 282 на 20 януари до над 17 000 само 14 дни по-късно. През това време четирите докладвани случая извън континентален Китай се увеличиха до 105. Съмнението хвърля сянка над съществените характеристики на болестта, включително относно това как се предава и какъв дял от заразените умират.

В неясната ситуация за предвиждане се вземаше симулация на бум на коронавируса, направена от Johns Hopkins University през октомври, в която 65 млн. души губят живота си. А тя не е подходяща.

Въпросите

Правилните въпроси са следните: Ще се превърне ли новият вирус в глобална болест? И колко смъртоносен ще бъде?

Категоричен отговор ще получим след седмици или месеци, но обществените здравни органи трябва да изготвят план днес. Най-вероятното предположение е, че заразата е тръгнала от Китай и има голям риск да се разпространи по света - дори може да се превърне в повтаряща се сезонна инфекция. Може да се окаже, че не е по-смъртоносна от един сезонен грип, но тогава също би се счела за сериозна. В краткосрочен план това би засегнало световната икономика и в зависимост от начина, по който се реагира срещу вируса, може също да повлияе на политиката в Китай.

Разпространението започна през декември. Честото смесване на едно място на хора и животни в Китай означава, че е вероятно там да възникнат вирусни мутации, които да заразят хората; а масовото движение между градовете означава, че е вероятно те да се разпространят сред населението.

Този вирус навярно произхожда от прилепи и е преминал през бозайници, вероятно като далекоизточни язовци, завършвайки на месния пазар в Ухан, където са се продавали диви животни. Симптомите приличат на тези на грип, но могат да включват пневмония, която да има фатален край. Около 20% от докладваните случаи са много тежки и изискват наблюдение в болница; около 2% от тях са завършвали фатално. Все още няма ваксина или антивирусно лечение.

Най-голямата несигурност

Най-голямата несигурност идва от това колко случаи не са били регистрирани. Първичната здравна помощ е на базово ниво в Китай и част от болните са били избягвани или им е била отказана помощ в натоварени болници. Много други може да са имали подобни леки симптоми и да не са осъзнали, че са били носители на вируса. Модели, създадени от учени в Хонконг, сочат, че до 25 януари десетки хиляди души вече са били заразени и че епидемията ще достигне връхна точка в рамките на няколко месеца.

Ако наистина е така, вирусът е по-разпространен, отколкото мислим, и следователно ще е по-трудно да се задържи в рамките на Китай. Но това ще означава също, че е по-малко смъртоносен, защото броят на смъртните случаи ще трябва да бъде изчисляван спрямо много по-голяма база от заразени. Както е и при грипа, много хора все пак могат да загинат. През 2017-2018 г. тежък сезонен грип предизвика симптоми у 45 млн. американци и имаше 61 хил. смъртни случаи.

Учените са започнали да работят над ваксини и лечения - резултатите се очакват след 6 до 12 месеца, така че светът трябва да заложи на мерките на общественото здравеопазване. В Китай това доведе до най-голямата карантина в историята, като Ухан и останалата част от провинцията Хубей са блокирани. Такива сериозни мерки засегнаха цял Китай. Ваканцията е удължена, като училища и компании остават затворени. Храни и други стоки се доставят по домовете.

Много експерти оценяват усилията на Китай. Учените им определено са се справили с уханския вирус по-добре, отколкото с вируса SARS през 2003 г., като го улавят бързо, засичат генома му и информират международните органи. Китайските политици се представиха по-зле. Те оставиха да функционират тесните пазари за диви животни, които са разпространили SARS вируса. При новия вирус местните власти в Ухан първоначално омаловажиха научните факти и след това, когато заразата започна да се разпространява, въведоха пълна карантина - осем часа след първото обявяване на частична, и така са позволили вероятно на около 1 млн. потенциално заразени граждани да напуснат града преди това. А това може да е подкопало резултата от мярката.

Растежът на Китай през първото тримесечие може да падне под 6%. Тъй като Китай отговаря за почти една пета от световното производство, това вероятно ще има забележим ефект върху глобалния растеж. Въпреки че икономиката ще се възстанови, когато вирусът изчезне, репутацията на комунистическата партия и дори тази на президента Си Дзинпин може за дълго да бъде накърнена. Партията твърди, че "въоръжена" с науката е по-ефективна в управлението от страните с демокрации. Провалът в овладяването на вирусната зараза обаче показва обратното.

Извън Китай подобни карантини са немислими. Медицинските и икономическите разходи ще зависят от забавянето на разпространението на болестта в резултат на действията на правителството. Начинът, по който трябва да се направи това, е чрез изолиране на заразени възможно най-скоро, след като се установят, и издирване и поставяне под карантина на хората, с които засегнатите са били в контакт - в действителност, ако болестта изчезне в Китай, това може все пак да спре пандемията.

Ако, от друга страна, това не се случи, може да се затворят училища, да се ограничат пътуванията и да се отменят публични събития. Системите на здравеопазването биха имали по-голям шанс да се подготвят за вълната и да освободят леглата, които в момента са пълни с хора със сезонен грип.

Въпреки всички тези мерки епидемията може все пак да бъде много тежка. Някои системи на здравеопазването, в Африка и в бедните райони на огромните градове в Азия, няма да бъдат способни да изолират пациентите и да проследят контактите им с други хора. Много зависи от това дали хората са заразни, когато симптомите им са леки (или преди изобщо да се появят някакви, както показват някои доклади), защото е трудно да се разпознаят такива хора. Също зависи от това дали вирусът мутира, ставайки по-лесен за предаване или смъртоносен.

Светът никога преди не е отговарял толкова бързо на болест, както на 2019-nCoV. Въпреки това вирусът все пак може да причини големи щети. Докато хората се заселват на нови места, отглеждат повече животни, събират се в градове, пътуват и затоплят планетата, новите болести ще става по-често явление. Една оценка показва, че разходите за това се равняват на 60 млрд. долара на година. SARS, MERS, вирусът Зика, мексиканският свински грип: треската от Ухан е последното допълнение в лошата поредица. И няма да бъде последното.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Това са нелепи глупости!

    Johns Hopkins University през октомври прави математически модел на симулация на бум на коронавирус, според който 65 млн. души ще загубят живота си.

    А разпространението на вирус от тая група в Китай започва през декември.

    Какво кара J H U да подготвя публиката за нещо, което към тогава не съществува?
    Кой финансира това "изследване"? Ако са фармакомпании - всичко си идва на мястото.

    Ако смятате да се плашите, поне го правете културно - изтеглете си и гледайте Хичкок.
    Паниката убива по-сигурно и от най-страшния вирус.

    Нередност?
  • 2
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо

    До коментар [#1] от "D-r D":

    https://www.youtube.com/watch?v=trSDXrTfazk

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#2] от "ръмжо":

    Благодаря. Руснаците имат изключително силна публицистика. Когато мога - следя.
    А - естествено - силната публицистика вирее там, където има мислеща публика.

    Нередност?
Нов коментар