🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Орбан ще намалява данъците върху доходите и малкия бизнес

Унгарският премиер предупреждава за предстоящи "тежки времена" за икономиката

Виктор Орбан    ©  Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ще намали данъците върху доходите и малкия бизнес, без да дава повече подробности. Като причина той посочи опасенията си, че за унгарската икономика предстоят "тежки времена", тъй като ще се усети влиянието на стагниращата еврозона.

"Виждам опасни години пред нас. Трябва да предприемем сериозни стъпки в защита на постигнатото досега. Трябва да се фокусираме върху усилията за запазване на работните места през 2020 г. и през идващите години. В такива времена е необходимо орязване на данъците. Така че ще намалим данъка върху доходите и малкия бизнес", коментира Орбан.

Понижаване на прогнозния ръст

Икономиката на страната нарасна с 4.9% през 2019 г., но миналата седмица правителството понижи прогнозата си за ръста през тази година от 4 на 3.5%. Това би бил най-ниският растеж от четири години насам, пише Reuters.

Икономическите политики на Орбан включват прехвърляне на финансирането на дълга на Унгария към вътрешно вземане на заеми и същевременно запазване на нисък бюджетен дефицит. Но опонентите на премиера го обвиняват, че близки до него олигарси се облагодетелстват значително от държавни договори и еврофондове.

Единствената заплаха за Орбан

Орбан заявява, че основното предизвикателство ще бъде икономиката да продължи да нараства на фона на стагнацията в еврозоната, която е основен износен пазар за Унгария. Според аналитичния център Eurasia Group единствено икономическо забавяне може да застраши солидната подкрепа за премиера: "Поради тази причина правителството ще продължи да използва фискалната политика, за да стимулира икономиката, докато централната банка запазва ниски лихвени равнища въпреки покачващата се инфлация."

Орбан посочва и други заплахи за Унгария, а именно демографския спад и климатичната криза. По думите му правителството е одобрило план за защита на климата, включващ по-строги екологични регулации за мултинационалните фирми и шесткратно увеличение на соларния капацитет за 10 години.