ЕС активира механизма за върховенството на закона срещу Унгария

Брюксел за първи път използва новите си правомощия за спиране на еврофондове заради нарушения на демократичните норми

Правителството на Орбан нарича "политически инструмент" новия механизъм, обвързващ еврофондовете с върховенството на закона.
Правителството на Орбан нарича "политически инструмент" новия механизъм, обвързващ еврофондовете с върховенството на закона.
Правителството на Орбан нарича "политически инструмент" новия механизъм, обвързващ еврофондовете с върховенството на закона.    ©  Reuters
Правителството на Орбан нарича "политически инструмент" новия механизъм, обвързващ еврофондовете с върховенството на закона.    ©  Reuters

Два дни след като унгарският премиер Виктор Орбан спечели парламентарните избори в страната с огромно мнозинство, стана ясно, че председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен най-накрая е решила да активира новия механизъм за върховенството на закона в ЕС срещу Унгария. Това е исторически момент за Брюксел, тъй като за първи път съюзът използва правомощията си с цел задържане на еврофондове заради нарушения на демократичните норми, пише Politico.

Фон дер Лайен посочи, че Будапеща е била уведомена за това решение във вторник. До него се е стигнало, след като е бил разгледан унгарският отговор на неофициално писмо, изпратено от ЕК миналия ноември, в което се изисква информация относно европейските опасения за неспазването на върховенството на закона. Председателят на ЕК коментира, че заключението на екипа й е било, че "трябва да пристъпим към следващия етап".

Каква е процедурата

На унгарския вот в неделя Орбан, който е критикуван, че заграбва контрола от демократичните институции в страната, бе преизбран за четвърти пореден мандат. Това се случи на фона на предупреждения от международни наблюдатели, че управляващата партия "Фидес" се е възползвала от нечестно предимство през цялата предизборна кампания.

Унгария е първата страна, която се сблъсква с процедурата по силата на новите правомощия, които дават на ЕС правото да спре еврофондове за държави, за които реши, че подкопават върховенството на закона и така застрашават бюджета на съюза. Според анализатори решението на ЕК показва обрат в действията на Брюксел, който до този момент не можеше да реагира адекватно срещу страни членки, обвинени в корупция и неспазване на демократичните принципи.

И все пак, макар Фон дер Лайен след месеци на внимателно обмисляне вече да е готова да предприеме действия, предстоят политически дебати и бюрократичен процес, преди да стане ясно дали Будапеща ще загуби така важните й средства от ЕС. След като ЕК официално започна процедурата, се очаква продължителна обмяна на комуникация между Унгария и Брюксел. След което ще зависи от Съвета на ЕС - съставен от представители на всяка членка, дали да се спрат средствата. За това ще е необходимо квалифицирано мнозинство, или поне 55% от страните в ЕС, представляващи поне 65% от населението на съюза.

Реакцията на Будапеща

От идването си на власт правителството на Орбан въведе нова конституция и промени изборната система в страната, а "Фидес" разшири влиянието си върху съдебната система, държавните медии и образованието, поставяйки лоялни на премиера фигури начело на редица институции, сред които прокуратурата и службата за медиен мониторинг. Страната е критикувана за корупция по високите етажи на властта, като членове на семейството на Орбан и техни приближени са едни от най-богатите фигури в Унгария, отчасти и заради разпределянето на обществени поръчки с еврофинансиране.

Правителството в Будапеща отхвърля новия механизъм, обвързващ еврофондовете с върховенството на закона, и го нарича "политически инструмент". След изявлението на Фон дер Лайен началникът на кабинета на Орбан - Гергей Гуляс, заяви, че ЕС наказва унгарците за техния демократичен избор, когато в неделя са дали нов управленски мандат на "Фидес".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 6
    • + 2

    Народите в държавите на ЕС на последните евро избори си избраха проамериканизиран Европарламент разбира се не без помоща на скъпоплатена медийна пропаганда. И сега виждаме какво се случва в Европа и на къде отива. Така, че натискът срещу политици и държавници, които си гледат националните интереси като Орбан ще се засилват! Поне до новите избори за Европарламент!

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 5

    Много се забавиха, отдавна трябваше да натрият носа на Орбан!

    Нередност?
  • 3
    olu58512811 avatar :-|
    olu58512811

    evpetra е некадърна, алчна и тъпа кучка!

    Нередност?
Нов коментар