Турция отхвърли призивите да спре да пуска мигранти към Европа

Според Ердоган има договорка с ЕС за ревизия на споразумението от 2016 г.

Лидерите на ЕС - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, преди срещата с президента Ердоган и външния министър Давутоглу
Лидерите на ЕС - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, преди срещата с президента Ердоган и външния министър Давутоглу
Лидерите на ЕС - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, преди срещата с президента Ердоган и външния министър Давутоглу    ©  newsroom.consilium.europa.eu
Лидерите на ЕС - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, преди срещата с президента Ердоган и външния министър Давутоглу    ©  newsroom.consilium.europa.eu

Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че страната му ще продължи да оставя мигранти да щурмуват границите на Европейския съюз. По същото време Гърция обяви, че е отблъснала почти хиляда души, опитали да навлязат незаконно на нейна територия.

Турският президент допълни, че на 17 март очаква в Анкара френския си колега Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и евентуално британския премиер Борис Джонсън, за да обсъдят кризата с мигрантите и сраженията в Сирия, където по турската граница са се събрали близо 1 милион бежанци.

Броени часове преди това срещата на Ердоган с предвождана от него турска делегация и лидерите на Европейския съюз завърши без резултат. Късно в понеделник той си тръгна от Брюксел без среща с медиите.

В самолета според Reuters той е казал на журналистите: "Не мислим да затваряме портите [към Гърция]. Предложението към гърците е да ги отворят. Тези хора няма да останат в Гърция. Оставете ги да продължат към другите европейски страни".

На практика това означава, че Анкара продължава да нарушава споразумението с ЕС от 2016 г. за задържане на мигрантския натиск към Европа. Липсата на напредък от разговорите в Брюксел с участието и на външния министър и министъра на отбраната вероятно означава, че Ердоган ще опита да договори някакво обновяване на споразумението с лидерите на водещите държави в ЕС, а не си лидерите на съюза.

Той каза, че е изтъкнал в белгийската столица нуждата за обновяване на сделката, включваща и разширяване на митническия съюз, подновяване на замръзналия процес на евроинтеграция на Турция и допускане на турските граждани до безвизово пътуване. "Лидерите на ЕС приеха, че Турция е изпълнила ангажиментите си от 18 март 2016 г. и че ЕС действа бавно", цитира думите му Reuters.

Сега технически и политически екипи щели да договорят пътна карта, а процесът ще се ръководи от външния министър Мевлют Чавшоглу и колегата му от страната на ЕС Жозеп Борел. Конкретно предложение трябвало да има преди Европейския съвет на 26 март.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, каза след разговорите, че те са били конструктивни и откровени, както и че двете страни търсят начин да направят преглед на споразумението и да продължат напред, но това ще е възможно, само ако и Турция свърши своята част от работата. Преди това тя каза, че става дума за оттегляне на мигрантите от турско-гръцката граница.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 1

    Следва извиване на ръце от наглостта на турските политици.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    Те в разгара на най-голямата мигрантска криза не пуснаха турците да пътуват безвизово, та сега ще го направят.

    Като гледам гърците успешно отблъскват афганските орди...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    Ердоган е с нюх на абсолютен хищник!
    Вижда пред себе си тревопасния ЕС и просто си го представя сдъфкан.

    Исканията на Ердоган - митническия съюз, евроинтеграцията на Турция, падането на визите за турски граждани - са напълно неприемливи за ЕС и вече са отхвърляни много пъти. Притоплянето им показват, че компромис реално не се търси.

    Реалните конфликти Турция - ЕС не се обсъждат, а те са много:

    1. Севернокипърската турска република, обособяването на нейна ИИЗона и участието й в подялбата на "енергийната баница";
    2. Абсурдната неспособност на ЕС да наложи ембаргото за доставка на оръжие за Либия позволи на Турция демонстративно и безнаказано да го наруши дни след приемането му от ЕП;
    3. Нежеланието на ЕС да прибере и съди близо 1000 джихадисти с европейски паспорти, които са в затвори в Сирия в турските зони за сигурност;
    4. В брадясалата евроинтеграция на Турция там вече не вярва никой.
    5. Турция е като копелето на Нато.

    Най-безперспективните от мигрантите, долазили от целия свят в Турция, са башибозукът, който се избутва като ударна сила по границата с Гърция, за да пресира ЕС.

    А защо Ердоган не залива и БГ?
    Ами защото на ЕС за БГ не му пука, та ако ще мигрантската вълна да ни плисне до Ком - Емине. Не може да не правите разлика между Кириакос и Бойко! Първият от раз изкара 700 млн. е, вторият - отново "конграчулейшънс, дженерал"...

    ЕС с всеки следващ мандат става все по-безпомощен. На фона на многодетната, пияндето Юнкер вече изглежда държавник...

    Нередност?
  • 4
    ironhorse1 avatar :-|
    ironhorse
    • - 2
    • + 3


    До коментар [#] от "
    D-r D
    ":

    Хахаха, простотиите обикновено са кратки, но Вие явно държите никой да не се обърка, та сте пльоснали цял роман от простотии.

    Турция няма да насочи мигранти към нас, защото трафика през Капитан Андреево ще секне.
    Пропуснали сте да се образовате, че това е вторият по натовареност граничен пункт в света.
    Четете и се образовайте.
    Тогава и ще Ви се отдава аналитично мислене, което и да споделите в кратки писания.

    Нередност?
  • 5
    deaf avatar :-P
    deaf

    Ердоган направи така,че Меркел сама да си говори...!!!

    Нередност?
Нов коментар