Китайската приказка за Нигерия

Най-голямата икономика в Африка става все по-зависима от Пекин. Липсата на интерес от САЩ и ЕС само помага

Нигерия - най-голямата икономика и най-многолюдната държава в Африка, естествено е във фокуса на китайския интерес
Нигерия - най-голямата икономика и най-многолюдната държава в Африка, естествено е във фокуса на китайския интерес
Нигерия - най-голямата икономика и най-многолюдната държава в Африка, естествено е във фокуса на китайския интерес    ©  Капитал
Нигерия - най-голямата икономика и най-многолюдната държава в Африка, естествено е във фокуса на китайския интерес    ©  Капитал

Китай в Африка

10 хил.

китайски компании оперират в Африка, включително 920 в Нигерия и 861 в Замбия според McKinsey.

500 млрд. долара е стойността на промишлената продукция, произвеждана в Африка от китайските компании, което е 12% от общата (според McKinsey) и 9% от БВП на Нигерия през 2017 г.

15.3 млрд. долара

е бил търговският обмен между Китай и Нигерия през 2018 г., което е ръст 10.8% в сравнение с 2017 г.

204.2 млрд. долара

е бил търговският обмен между Китай и Африка през 2018 г. при 10.6 млрд. през 2000 г.

87 млрд. долара

е стойността на проектите в Африка, които е финансирала China EximBank в над 40 държави.

Стряскащ контраст - от лукс и мащабни проекти до масова бедност, в условията на икономически колониализъм. Така могат да бъде описани с едно изречение страните от региона на субсахарска Африка. След като през втората половина на миналия век влиянието на САЩ и ЕС отслабва и държавите извоюват своята политическа независимост, през новия век те се превръщат стъпка по стъпка в икономически зависими от Китай. Пекин не пести сили и пари, за да увеличи влиянието си в региона. Вашингтон и Брюксел допринасят за новата реалност със своята по-слаба активност.

Нигерия - най-голямата икономика и най-многолюдната държава в Африка, естествено е във фокуса на китайския интерес. Размерът на БВП на страната с близо 200 млн. души доближава 450 млрд. долара през 2019 г. - за сравнение годишните приходи на Apple са 260 млрд. долара.

Пекин гледа на Нигерия и на Африка като на пазар за инфраструктурни проекти - пътищата и мостовете в Лагос не отстъпват по качество на тези в България, а по тях сноват последни модели луксозни коли, оцеляващи някак в трафик с незнайни правила за движение. По улиците живописни амбулантни търговци продават всичко, което би ви хрумнало. В части от Нигерия има действаща 5G мрежа. Привлекателността на страната се качва и от ниските разходи (минималната месечна заплата е 80 - 90 долара), по-слабите регулации и стандарти при вноса. Всичко това обяснява китайската икономическа инвазия. Тя е съпътствана и от "мека сила" чрез привличане на африкански студенти в Китай и изучаването на мандарин от младежите на континента.

Как Китай стига до Африка и Нигерия

Китайските инвестиции в Африка забележимо се увеличават през последното десетилетие и нарастват рязко след срещата на върха за Форума за сътрудничество между Китай и Африка (FOCAC) през 2015 г., където Пекин обяви, че отпуска 60 млрд. долара за континента. Инвестициите са концентрирани в богатите на петрол държави като Нигерия и Ангола и в транспорта и енергетиката. От тези средства 20 млрд. долара са кредитни линии, 15 млрд. са безвъзмездно финансиране и безлихвени заеми и 10 млрд. - инвестиционно финансиране. Инвестиционният план предизвика критики, защото може да натовари развиващите се страни с неустойчиви нива на дълг, но африканските лидери са на друго мнение.

Китайските инвестиции в Нигерия идват, от една страна, през инфрастктурни проекти - пътища, летища, които се договарят между двете страни. Пекин изпълнява два основни железопътни проекта - първият е линията от Лагос до Кано, а вторият е крайбрежна жп линия от Лагос до Калабар, обяснява Муда Юсуф, генерален директор на Търговско-индустриалната камара на Лагос (Пекин също така участва в изграждането на жп линии в Кения, Етиопия и Замбия). Вторият канал е вносът - от машини и храни до стоки за широко потребление. Част от тях могат да се видят в Chinatown в един от кварталите на Лагос, който има вид на средновековен замък, но боядисан в червено.

И третият са преките чужди инвестиции на компаниите, съсредоточени в търговските зони на Нигерия. Тези, които се занимават с производство, са концентрирали своите вложения в три зони, две от които - Огун-Гуандун и Леки, са създадени от китайски компании, които сега държат по-голямата част от собствеността в тях.

Загубени в статистиката

Прогнозите за китайските преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Нигерия варират значително поради преплитането на статистически данни за договори, спечелени от китайски компании, и реални ПЧИ. През 2016 г. Службата за инвестиционни въпроси на Държавния департамент на САЩ оценява ПЧИ в Нигерия на 4.2 млрд. долара, или 6% от общите в страната и колкото американските. Но това е доста зад Великобритания (21%), Нидерландия (19%) и Франция (8%).

The American Enterprise Institute е разработил China Global Investment Tracker, който представя данни за инвестициите от 2005 до 2019 г. Китайските инвестиции са се увеличили в световен мащаб, а Африка е третата по големина дестинация за тях след Азия и Европа. Една четвърт от всички китайски инвестиции в Африка са съсредоточени в Нигерия и Ангола. Нигерия е един от най-големите партньори в Китай на континента - за 2005 - 2019 г. размерът на инвестициите е 46.47 млрд. долара. Между 2000 и 2014 г. китайските инвестиции в Африка са се повишили от 2% от тези на САЩ до 55%. McKinsey изчислява, че при този темп Китай ще надмине нивата на САЩ в рамките на десетилетие. Вашингтон закъснява да отговори на нарастващото присъствие на Китай, което трансформира както физическия, така и дипломатическия пейзаж на Африка. Когато Джон Болтън беше съветник по националната сигурност на президента Доналд Тръмп, обвини Китай, че използва "подкупи и непрозрачни споразумения" в Африка. ЕС също няма ясна политика към региона и губи позиции.

Плюсове и минуси

През последните години Китай получава обвинения, че методите му водят до икономическа зависимост на африканските страни. Инфраструктурните проекти обаче увеличават възможностите за развитие на икономиката в субсахарска Африка. Новите пътища, летища и жп линии стимулират логистиката, Китай участва активно и в изграждането на електропреносната мрежа в Нигерия - макар че токови удари има всеки ден, като не са пощадени луксозните хотели и летището. А вносът на машини създава възможност на нигерийските компании да бъдат по-конкурентни, обяснява положителната страна на инвестициите Ануду Кенис, старши редактор в лагоския вестник Business Day.

Най-големият бизнес център в страната - Лагос, си е спечелил репутацията на притегателен хъб за иновации на континента, особено в информационните технологии и търговията. През 2016 г. основателят на Facebook Марк Зукърбърг посети един от тези клъстери, за да научи повече за технологичната стартъп среда и да помогне за създаване на връзки със Силициевата долина.

Лагос е отвоювал десетина километра от океана, където в момента се изгражда ултрамодерна бизнес, административна и жилищна зона. Инвестициите в нея са десетки милиарди долари, като първите небостъргачи са готови и населени.

Африка има нужда от инвестиции. Проблемът е, че лидерите в региона подписват споразумения за инфраструктурни проекти с Китай, но скоро става ясно, че нямат ясен план как да възстановят средствата на Пекин, твърди Ануду Кенис. И подчертава, че проблемът е на Нигерия, а не на Китай, защото всички разрешения за проекти се дават от правителството.

Според Муда Юсуф сериозен негатив е това, че част от вноса на стоки е под стандартите, което създава проблеми и трябва да се работи в тази посока. Проблемът идва от слабата администрация, макар че ситуацията се подобрява.

Поговорите ли с хора от бизнеса в Лагос, всички ще ви кажат, че сериозната корупция и прекъсванията на електрозахранването, което се отразява особено на производството, са най-големите предизвикателства за чуждестранните компании тук. Към тях се прибавят езиковите и културните различия, особено местната работна етика, често критикувана от китайските мениджъри. Сигурността е друг проблем - всяка чуждестранна група се придружава традиционно от въоръжена охрана. А жилищните и административните сгради са опасани от високи ограда, завършваща с бодлива тел.

Нигерийците също имат своите притеснения за инвестициите от азиатската страна. Китайските компании се конкурират с подобни местни производители, които често не могат да се справят и биват принудени да спрат работа. За някои от китайските продукти се смята, че са с по-лошо качество, докато други, като текстилните, са имитация на местни продукти.

Китай не се занимава с проблемите на Нигерия - корупцията, изсичането на горите, човешките права и бедността - и поради това е приет добре от правителството, казва Еджиро Умокоро, мениджър на радио Mega 89.1 FM в Лагос. Всъщност големи компании като Huawei и такива, свързани с държавата, като China Bridge and Road не са единствените китайски актьори, прекрояващи Нигерия и континента. Хиляди самостоятелни китайски предприемачи развиват редица бизнеси - от търговия на дребно и производство до селското стопанство.

Китайските ПЧИ още не са довели до значителен трансфер на технологии и китайските компании продължават да внасят по-голямата част от своите суровини от Китай. Но все пак вдигат икономическия растеж и заетостта. И това е достатъчно за правителството на Нигерия да продължава да приветства китайските компании въпреки всички предупреждения за нов колониализъм.

Муда Юсуф, генерален директор на Търговско-индустриалната камара на Лагос:

Китайските компании поемат по-голям риск в Нигерия от тези от САЩ и ЕС

Инфраструктурните проекти са важни за Нигерия, защото увеличават възможностите за развитие на икономиката ни. Най-големият негатив е, че част от вноса на стоки е под стандартите, което ни създава проблеми и трябва да се работи в тази посока. В Нигерия инвестират компании от САЩ и ЕС, а най-големият инвеститор е Великобритания. Те доставят по-специализирана и по-скъпа техника, но потребителските стоки се внасят основно от Китай. Моите наблюдения показват, че китайските компании и предприемачи са готови да поемат по-голям риск, когато правят бизнес в Нигерия, и рискуват повече от тези от САЩ и ЕС, които са по-внимателни.

Нужно е Нигерия и регионът да получат по-голяма подкрепа от САЩ и ЕС. Голяма част от Африка има проблеми с институциите - те трябва да работят по-добре. Така че проблемът е по-скоро институциите, отколкото бизнесът на компаниите.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dr.watson avatar :-|
    dr.watson
    • - 1
    • + 2

    Какво да правиш - китайците и те със 100-200 годишно закъснение искат да си имат колонии по света.

    Нередност?
  • 2
    dpnps avatar :-|
    dpnps

    Белите колонизатори за стотици години не постриха почти нищо.

    Китай строи железници и язовири.

    Но според западните медии, те са "лоши" колонизатори.

    Нередност?
Нов коментар