🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И за инвестициите няма ваксина

Притесненията около коронавируса потопиха борсите по целия свят и принудиха Федералния резерв извънредно да понижи лихвите

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Притесненията около епидемията потопиха борсите по целия свят и принудиха Федералния резерв извънредно да понижи лихвите.
  • В тези условия паниката е най-лошият съветник за инвеститорите и често грешките струват скъпо.
  • За по-младите и дългосрочни инвеститори спадовете могат да бъдат и шанс за покупки, но има опасност и вирусът да отключи дълбока криза.

Когато в самолет се появи технически проблем, пилотът има две опции. Едната е да действа светкавично и да съобщи на паникьосаните пътници какво става, а другата... първо да си поръча кафе. И често втората е за предпочитане.

В последните седмици след по-сериозното разпространение на коронавируса COVID-19 инвеститорите на капиталовите пазари обаче не дават вид да са си дали минутка да помислят на спокойствие. Даже напротив - ако се съди по поведението на цените на акциите и индексите, борсовите играчи се държат сякаш са не на едно, а на десет кафета.

В рамките на няколко седмици станахме свидетели на поредица рекорди - от негативни до положителни. Миналата седмица, след като на Уолстрийт Dow Jones губеше в някои сесии по над 1000 пункта, този понеделник спечели рекордните в историята му 1290 точки, което беше повишение от над 5%. Очевидно вирусната зараза вече е обхванала и пазарите и там се борят противоречиви очаквания - някои виждат опасност от пандемия, която ще потопи света в криза, а други - шанс всичко да отшуми бързо и те да са купили евтино. Също така очевидно е обаче, че при разпалващите се страхове лесно се допускат скъпи грешки.

Най-лошият съветник

Реално пазарите не са по-наясно от всеки друг колко и какво ще е разпространението на COVID 19, какви ще са ефектите върху компаниите и икономиките. Засега всичко се базира на предположения и прогнози, които са в сферата на хипотезите. Централните банки реагираха на призивите на пазарите да вземат мерки и някои от тях намалиха лихвите, а във вторник спешно това направи и Федералният резерв. Това донесе известен оптимизъм, но за кратко. След това индексите отново се потопиха. Все пак централните банки могат да влияят на икономиките, а не на болестите. А и Федералният резерв не е променял лихви на непланирани заседания от 2008 г., което нормално роди разнопосочни интерпретации - че регулаторите знаят повече и съответно реагират или пък че не знаят какво да правят и реагират с изливане на пари.

Прочитът на страхуващите се от вируса инвеститори е различен - едни виждат в него черен лебед, а други - просто катализатор, който може да отприщи и без това надвисналата криза. Трябва да се има предвид и нещо друго. През последните години човешкият фактор на пазарите бива заместван и от софтуерните програми, които търгуват вместо него. Алгоритъм взима автоматично решение на база това, което му е заложено - това също може да усили разпродажбите на база на вече реализираните спадове. Или пък на база на медийните заглавия, които определено на моменти достигат до границите на апокалипсиса.

В резултат на последните събития и индексът за волатилността VIX на американския индекс S&P500 е също на най-високи нива от 2011 г., която беше белязана от избухването на европейската дългова криза. Това надхвърля всякакви турболентни мигове като изненадващия изход от референдума за Brexit през 2016 г., който потопи борсите.

"Моменти като тези са истински тест за куража на индивидуалния инвеститор. Страхът е най-голямата сила зад инвестиционните грешки", коментира пред Yahoo Money Амит Чопра, управляващ партньор в Forefront Wealth Planning.

Затова и всеки инвеститор, особено непрофесионалният, днес си задава въпроса - какво да правя със своите спестявания и инвестиции, да купувам или да продавам. Един от честите съвети в такъв момент е човек да не се отклонява от дългосрочната си стратегия заради паниката. "Ако сте млад и имате инвестиционен хоризонт от 10 и повече години, ситуацията е добра за покупки", казва Анди Панко, собственик на Tenon Financial.

Ситуацията обаче е коренно различна за инвеститор, по-близо до своето пенсиониране. Ако не друго, то настоящата ситуация може да служи като добър урок за алокация и управление на портфейла. Ако по-възрастният инвеститор е инвестирал прекалено много в акции, настоящите загуби може да го накарат да ребалансира своя портфейл и да инвестира по-консервативно.

"Трябва да продадете някои от своите акции и да ги инвестирате в консервативни държавни облигации или да ги държите кеш. И причината не е само коронавирусът, а че там те трябва да стоят на първо място", казва още Панко и допълва: "Или това е показателно защо всички яйца не трябва да са в една кошница".

Уорън Бъфет, който няма нужда от представяне, заяви през миналата седмица в просторно интервю за CNBC, че според него коронавирусът няма да навреди дългосрочно на пазарите. Известният с оптимизма си 89-годишен инвеститор винаги е твърдял, че когато инвестираш, трябва да приемаш, че купуваш бизнес, а не бърза печалба. "Не трябва да купуваш или продаваш на база на ежедневните заглавия", каза той. Дори и в тази ситуация той вижда добри възможности. "През годините ние сме нетни купувачи на акции, но повечето хора са спестители. Затова и спадовете трябва да се приемат от тях като добра възможност за покупка."

Три сценария за борсите

1. Епидемията е овладяна или е създадена ваксина: най-оптимистичният вариант, при който по всяка вероятност пазарите бързо ще спрат да се интересуват от коронавируса просто защото вече няма да има опасност за производствените линии и цялостната икономическа дейност. В този сценарий акциите и индексите ще се върнат на нивата си отпреди паниката за сравнително кратко време. Въпросът в сценария с откриването на ваксина е кога - ако се случи, след като коронавирусът вече е преминал към пандемия, за някои компании и активи може да няма връщане назад. Популярни анализатори като Джим Креймър вече посочиха, че намирането на ваксина е най-важно и действията на централните банки не могат да я заместят.

2. Епидемията прераства в пандемия и излиза извън контрол: най-песимистичният вариант, при който пазарите ще разберат по болезнен начин колко е дълбока заешката дупка. На практика никой анализатор към момента не се наема с прогнози какво би се случило на пазарите, ако коронавирусът се превърне в пандемия и доведе до почти пълно спиране на икономическата дейност по света. Според Надиа Грант, директор в Columbia Threadneedle, съществува консенсус, че много компании ще спрат да обслужват дълговете си, потреблението ще се свие, а рискът от глобална рецесия рязко ще се увеличи. Някои от тези рискове съществуват и в момента, но са туширани от все още хиперекспанзионистичната парична политика. Тя и без това обаче вече е с отслабващ ефект, а една глобална зараза може напълно да обезоръжи централните банки.

3. Нищо не се променя и епидемията бавно се влошава: сегашният сценарий е най-лесен за предвиждане, защото централните банки и правителствата вече показаха какъв е пътят напред. Федералният резерв на САЩ във вторник свали основната си лихва с 0.5 процентни пункта. Възможни са и други стимули, по който път вече тръгна и Bank of Japan. Действията на централните банки са насочени именно към компаниите, които ще срещнат проблем с обслужването на дълга си, като им се предостави по-евтино финансиране. Както посочват повечето анализатори обаче, каквото и да правят банките, те няма да решат основните проблеми: спирането на някои заводи заради карантина, свиването на потреблението, както и несигурността и на пазарите, и сред населението.

Как реагират активите на COVID-19

Спасение в държавни облигации: Бондовете на развитите държави се превърнаха в най-предпочитаните активи, което не е изненада. В такива времена инвеститорите предпочитат сигурността. И въпреки че днес около 30% от държавните облигации с инвестиционен рейтинг в Европа и Япония се търгуват с отрицателна доходност, интересът към тях не спира.

В САЩ 10-годишните държавни облигации достигнаха най-ниската си доходност в историята - под 1%, като само за няколко седмици паднаха от 1.6%. Освен търсенето на облигации тук причината са и очакванията Федералният резерва да намали лихвите отново. Така инвеститорите са готови да вложат парите си и дори при минимална или дори отрицателна доходност. При германските бундове тя е близо до исторически ниските нива - минус 0.6%. Презумпцията на инвеститорите е, че държавите (или поне тези с най-развити икономики) не могат да фалират. Това и в основата на статута им на safe-haven активи, като на теория ДЦК са най-нискорисковият актив - дори депозитите са гарантирани само до определена сума.

С покупката на ДЦК инвеститорът финансира държавата, срещу което тя му изплаща годишен купон. Колкото по-дългосрочни са книжата, толкова по-висока е лихвата по тях. Тя зависи от рейтинга на държавата и риска, който носи. Политиките на централните банки, които свалиха лихвите до нулеви и близки нива през последните години, обаче оказаха силно влияние върху доходността, която за много облигации мина на отрицателни територии.

Вечната любов към златото: През февруари благородният метал достигна най-високото си ниво от 7 години - 1680 долара за тройунция. След което цената започна леко да се понижава, което е свързано с обиране на печалба и предпочитанието на инвеститорите да държат повече кеш.

Златото обаче винаги се е считало за сигурен актив в турбулентни времена, като напоследък освен коронавируса стимул за неговото поскъпване е търговската война между Китай и САЩ, кризата с Иран. Златото е актив, който се приема за съхранител на стойност от висока инфлация. Затова и понижение на лихвите през тази година също ще са в полза за цената му. От началото на годината златото е поскъпнало с около 4-5%, а това се отразява и на акциите на минните и обработващите компании. Борсово търгуваните фондове, които залагат на тях и на златото, също са сред печелившите.

С повишено внимание при валутите: Еврото се оказа един от най-губещите активи, след като Северна Италия се превърна в местно огнище на коронавируса. През февруари инвеститорите разпродаваха единна валута и се насочваха към долари, швейцарски франкове и йени, които са считани за сигурни активи убежища.

С нарастването на залозите, че Фед ще свали лихвите обаче, еврото почти възстанови загубите си и от 1.078 долара вече се търгува на 1.11. Форекс търговията се счита за най-рисковата и там влизането на непрофесионални и неопитни инвеститори не е препоръчително.

В периоди на несигурност и страх валутата, която е любимец за брокери и инвеститори, е швейцарският франк. Неутралитетът на Швейцария, силната икономика и исторически високото доверие в държавата и нейните институции са правили валутата й силно предпочитана в състояния на световни кризи и несигурност.

От азиатските валути за убежище се е смятала японската йена, която обаче постепенно губи от този си статус. А причините са търговският й дефицит, търсенето от страната на местните инвеститори на по-доходни активи като златото, както и изнасяне на капитали в чужбина.

Лихви, ипотеки и имоти: Поемането на нов твърд курс към по-ниски лихви от страна на централните банки ще означава, че нивата им ще продължават да бъдат ниски и за потребителите. Това пък би ги стимулирало да теглят и повече заеми, с които да купуват имоти. Последните данни на БНБ показват, че средната лихва по ипотечни заеми през януари е малко под 3%, което е исторически ниско ниво.

Това, съпоставено с ниски лихви по депозитите, прави инвестицията в имот все по-атрактивна. Същевременно обаче при по-продължителна и всеобхватна криза няма как да се изключи спад и там. В САЩ вече прогнозират като непосредствен ефект от колебанията на финансовите пазарите тласък за пазара на имоти, но там има друг проблем. Заради спирането на производство в някои фабрики в Китай не може да се отговори на търсенето в строителния сектор на суровини и материали.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dr.watson avatar :-|
    dr.watson
    • + 1

    Един ден като вдигнат стабилно лихвите ще настане голямата сеч.

    Нередност?
Нов коментар