НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Пандемията мотивира млади индийски инженери да измислят евтини апарати за обдишване

Обща кауза обединява обществения и частния сектор в страната да работят заедно

Поради липсата на достатъчно апарати за обдишване в Индия докторите може да се наложи да решават кого да опитат да спасят
Поради липсата на достатъчно апарати за обдишване в Индия докторите може да се наложи да решават кого да опитат да спасят
Поради липсата на достатъчно апарати за обдишване в Индия докторите може да се наложи да решават кого да опитат да спасят    ©  Reuters
Поради липсата на достатъчно апарати за обдишване в Индия докторите може да се наложи да решават кого да опитат да спасят    ©  Reuters

Усилията за разработването на евтина апаратура за обдишване в Индия е вдъхновяваща история за бързи действия и близка координация на обществения и частния сектор в страната - нещо, което там не се случва често. Екип от млади инженери, работещи в стартъп на едва две години - Nocca Robotics, и с осреднена възраст от 26 години, сглобяват апарат за 662 долара, който може да спаси хиляди животи по време на пандемията от коронавирус, разказва британската ВВС.

Смята се, че Индия разполага с около 48 хил. апарата за обдишване. Никой не знае колко от тях работят или колко не са използвани вече от пациенти с други заболявания. Опасенията са, че страната може да се окаже в ситуация, наблюдавана в други държави по света, изправени пред криза заради коронавируса - докторите да трябва да решават кого да опитат да спасят.

Три прототипа за пет дни

Поне две компании в Индия правят апаратура за обдишване, повечето с вносни части, на цена от 1987 долара. Една от тях обещава да произведе 20 хил. бройки за един месец, а правителството е поръчало още 10 хил. от Китай. Но това няма да е достатъчно, ако ситуацията се влоши.

Само за пет дни инженерите от Nocca Robotics разработват три прототипа на портативна машина. Те вече са тествани на изкуствени бели дробове и до 7 април се надяват да са готови с машини, които след одобрението на регулаторите да бъдат изпробвани на пациенти.

Инженерите са черпели информация от онлайн групи за медицински доставки с отворен достъп, от които получили разрешение за ползване на данните. Изработването на първия прототип им отнело 8 часа, като от голяма полза им били разработки на Масачузетския технологичен институт. Пандемията била блокирала много вносни компоненти, затова използвали сензори за налягането от дронове, които били достъпни на пазара.

Екипна работа

Мобилизацията на различни обществени, граждански и правителствени сектори е впечатляваща. Местните власти се погрижили да отворят фирми за продажба на части, тъй като всяка машина включва между 150 и 200 компонента. Големи индустриалци предлагат фабриките си за производството на апаратурата, като плановете са да се произведат 30 хил. бройки до средата на май. Индийски доктори и предприемачи, които живеят в чужбина, съветвали младите инженери онлайн.

Десетина водещи пулмолози, кардиолози, учени, иноватори и венчър капиталисти насочвали процеса на работа. Директорът на американска компания помогнал с 90-минутна лекция как да се направлява производствения процес. "Пандемията ни сплоти по начин, по който никога не сме си представяли", обобщава Амитаба Бандиопадиай, професор по биоинженерство от Индийския технологичен институт, участвала в проекта.

Все още няма коментари
Нов коментар