Могат ли тестовете за антитела да рестартират икономиките и живота

Германия и други страни се надяват скоро да върнат на работа хората с имунитет към COVID-19 с помощта на бързите тестове. За сега обаче е проблем е да се намерят достатъчно надеждни тестове

Антителa. В болния от коронавирус свят това е една от най-популярните и пълни с надежда думи. Всеки грип, всяка настинка, която прекарваме, създава в тялото ни спомен за нахлуващия нов патоген. Антителата са точно този спомен. Имунната система го съхранява достатъчно дълго и следващият път, когато сме изложени на същия вирус, те разпознават врага, нападат го и го обезсилват. Този принцип важи и за коронавируса.

Тестове за антитела за COVID-19 има. Става дума за серологичните тестове, наричани още "бързи" тестове, които анализират капка кръв, за да установят дали човек е прекарал болестта (понякога дори без да знае) и има имунитет срещу вируса. И точно към тях са насочени надеждите, че ще променят тотално "играта", като позволят на вече прекаралите болестта бързо да се върнат на работа. Така икономиките могат да заработят още преди заразата да бъде напълно изчистена.

Проблемът е, че тези продукти са много нови, недостатъчно изпробвани и дават съществен процент грешки. Нишата се доминира от китайски производители, но в последните седмици големи медицински компании от Европа, САЩ и други обявиха, че са готови със свои продукти (кой прави тестовете -виж карето и графиката най-долу).

Това накара Германия, Великобритания, а и други да започнат да обмислят планове за масово тестване за антитела и въвеждане на "сертификати за имунитет" за хората, които ги имат.

Все още обаче остава предизвикателство да се намери тест, който е достатъчно надежден, за да бъде пуснат в масова употреба. В противен случай може да се стигне до нова вълна заразявания. Надеждите обаче са силни, защото нишата на бързите тестове се развива много динамично.

Защо тестовете за антитела са толкова ценни

За разлика от PCR тестовете, които засичат само активната в момента инфекция, серологичните тестове са начин да погледнем и назад към миналото. Те могат да установят дали човек е бил изложен на вируса преди седмици и месеци и се е възстановил. Въпросът е важен колкото от здравна гледна точка - за самата борба и управление на епидемията, толкова и от практическа - за бизнеса, икономиката и управлението на държавите.

Масовите тестове за антитела могат да разкрият истинската история на вируса. Колко хора са били наистина заразени всъщност? Кой е най-застрашен? Има ли неоткрит поток от леки случаи? Кои групи развиват тежки симптоми и трябва да бъдат хоспитализирани? Кои пък - не? Каква е реалната смъртност?

Но също така могат да ни кажат кой вече е имунизиран срещу заразата. В ситуация, в която бизнесът е спрял, а медицинските работници не разполагат с достатъчно защитна екипировка, това е от решаващо значение. Става дума за хиляди и хиляди хора, които могат да се върнат на работа. Както и за лекари и медицински сестри, които няма да се притесняват да лекуват болни от COVID-19, ако знаят, че не са застрашени.

Германия мисли в перспектива

По-рано през седмицата Германия, която използва най-много PCR тестове за диагностика на човек от населението в Европа, разкри планове за широко използване на тестове и за антитела, за да установи кой може безопасно да бъде освободен от мерките за социално дистанциране и да се върне на работа и в обществото изобщо. "Хората с имунитет могат да получат сертификат, който би им позволил да бъдат освободени от ограниченията", казва епидемиологът Джерард Крауз, който ръководи проекта в Центъра за изследване на инфекцията "Хелмхолц" в Брауншвайг, цитиран от Der Spiegel. Планът е в следващите седмици да бъдат тествани около 100 хил. души и първата вълна от резултати да е готова до края на месеца, съобщава германското издание.

Изследователите ще използват данните и за да определят как и кога да започнат правилно деблокиране на различните райони на страната, включително отварянето на училища и разрешаване на масови събирания.

Проектът още не е получил окончателно одобрение, но се знае, че той има политическа подкрепа и е част от плана на Ангела Меркел за излизане от ситуацията на тежки ограничения. Действията на германския канцлер за справяне с кризата като цяло срещат високо одобрение в обществото и рейтингът й се е повишил с поне 7 пункта от началото на епидемията и достига 35%, твърдят германските медии.

Великобритания ще последва, вероятно и САЩ

Германският план даде повод и на британското правителство да обяви, че "обмисля" сертификатите за имунитет да залегнат и в новия план за борба с епидемията на Острова, ако се докаже,че бързите тестове за антитела са достатъчно коректни. Още в началото на седмицата властите във Великобритания обявиха, че смятат да пуснат в аптеките или за онлайн поръчка милиони 15-минутни тестове за антитела за домашно ползване. Устройството работи с убождане на пръста и анализ на капката кръв, като показва - подобно на тест за бременност, дали човек вече е прекарал вируса. В момента те минават през регулаторни изпитани за точността им, защото са съвсем нови.

Масовите тестове са част и от пътна карта на експерти за преотваряне на икономиката и връщане на работа на хората в САЩ. Документът беше представен в началото на седмицата от бившия ръководител на администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ Скот Готлиб.

За да проработят тези планове, обаче е нужно да се потвърди, че има достатъчно коректен тест.

Проблемът с бързите тестове

Серологичните тестове използват протеини от вируса като "лепило" за улавяне на два вида антитела в кръвта, обяснява Елеанор Райли, професор по имунология в Университета на Единбург за FT. Едните са IgM антитела, които показват, че вирусът все още присъства в тялото. Обикновено те се образуват дни след заразата и изчезват след няколко седмици. На тяхно място възникват по-трайните IgG антитела, които са индикатор за имунитет. Все още не се знае със сигурност колко дълготрайни са те за коронавируса, т.е колко време ще оказват съпротива срещу повторна инфекция - възможно е от няколко месеца до няколко години.

Бързите тестове бяха изпробвани още в началото на епидемията в Европа, когато много страни търсеха начин за по-бързо и масово тестване за вируса, тъй като бяха залети от заразата. Обработката на PCR тестовете е бавен процес и отнема няколко часа, а това ограничава капацитета за тестване. Бързо стана ясно обаче, че тестовете за антитела не са добър инструмент за диагностика. Според българския кризисен щаб китайските бързи тестове, налични у нас, дават над 20% фалшиви позитивни и 20% фалшиви негативни резултати. Според чешките власти грешката при тях достига дори 80%. Испания наскоро върна десетки хиляди бързи тестове също от китайска компания, след като установи, че точността им е само 30%.

"Обикновено минават дни или седмица и повече от началото на инфекцията до образуването на антитела. Вирусът не може да бъде открит в кръвта в рамките на този така наречен диагностичен прозорец. И резултатът е масово грешни резултати от бързите тестове", обяснява проблема пред Spiegel Кнуд-Петер Краузе, управляващ директор на Медицинския диагностичен институт (MDI) "Лимбах" в Берлин.

Сега, когато вече е минал повече от месец от видимия старт на епидемията в най-засегнатите страни в Европа и вече много хора би трябвало да са развили дълготрайни антитела, надеждите са насочени именно към тази способност на серологичните тестове - да открива хора с имунитет. Изглежда обаче неточности има и при индикирането на трайните IgG антитела.

Нито един от бързите тестове, които са проверявани в Обединеното кралство, досега не е показал достатъчна ефективност, за да се разпространят за широко ползване, обясни на пресконференция в петък зам. главният здравен инспектор на Великобритания Джонатан Ван-Там. Подобен неуспех да идентифицират засега добре работещи тестове са споделили според Business Insider и седемте страни от групата на Г-7 на онлайн среща в средата на седмицата, посветена специално на темата.

Да се намери тест с достатъчно висока коректност е важно, защото в противен случай бързо може да се стигне до втора вълна на зараза и досегашните скъпи ограничителни мерки да се окажат напразни. "Грешният тест ще каже на някои хора, че имат имунитет, когато те нямат, и рискът е те да се заразят. А на други ще каже, че нямат имунитет, докато те всъщност имат, и това ще е пропусната полза", обяснява Джонатан Ван-Там.

Така засега планът за "сертификати за имунитет" изчаква надеждни тестове. Не е задължително обаче това да отнеме много време. В момента пазарът е широко отворен и надпреварата между частните компании е огромна.

В края на март германската Euroimmun стана една от първите европейски компании, които получиха европейско разрешително за серологичните си тестове. В четвъртък пък американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) лицензира и първият американски тест за антитела - на биотех компанията Cellex. Тези продукти тепърва ще доказват ефективността си, но индикациите от предварителните изследвания с тях, изглежда, са доста добри. А на опашка за одобрение пред FDA чакат близо 30 други производители, включително и новаторски start up компании. Отделно десетки са и разработките в Европа, Канада, Индия и други азиатски страни (виж карето).

Кой прави тестовете



Нишата на разработването и производството на тестовете за антитела за коронавирус се доминира изцяло от частния сектор за разлика от антигенната диагностика (т нар PCR тестове), с която традиционно от десетилетия се занимават държавни центрове и лаборатории. Но сега частните компании се мобилизират и при PCR тестовете, тъй като това е бързо разрастващ се пазар и има търсене на автоматизирани PCR комплекти, които обработват проби много по-бързо от конвенционалните лаборатории.

Присъствието на китайски компании се откроява и при двата типа тестове. От 202 компании по целия свят, които произвеждат тестови комплекти за COVID-19, 92 са от Китай. Втори са САЩ с 29 компании според данните на базираната в Женева Фондация за иновативна нова диагностика (FIND), цитирани от FT. Следват Южна Корея, Сингапур, Германия, Испания, Индия, Великобритания и др.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 7

    Това е много информативна и балансирана статия за предимствата и недостатъците на тестовете за антитела.

    Безусловно, те са единственият начин да се измери стадния имунитет и ще играят съществена роля при решението да се отслаби или премахне карантината.

    Но, както правилно се отбелязва, в момента няма страна, която масово да прилага тези тестове най-вече защото сега основната задача не е премахване на карантината, а забавяне на епидемията. Т.е. най-важното нещо в момента е ранната диагностика, а не пост-фактум статистиката. След 2 или 3 месеца акцентът вече ще е друг - и тогава вече измерването на стадния имунитет ще става все по-важно.

    За съжаление, ние още не сме се справили с първата задача - ранната диагностика. У нас все още се правят твърде малък брой PCR тестове. И, както съм писал и преди - причината не е в липсата на техника.

    Нередност?
  • 2
    mantronic avatar :-|
    Daniel Florev
    • - 1
    • + 1

    "...възможно е от няколко месеца до няколко години."??? Грешна информация.
    Имунитета при вируса SARS-CoV-1, който е най-близкия "родственик" на SARS-CoV- 2 е над 15 години. Хората, които са боледували от него през 2003-а година имат имунитет до ден днешен.
    От 7-те групи коронавируси, които атакуват хората, най-краткосрочния имунитет е 2-3 години, т.е. имунитета от SARS-CoV-2 ще е в диапазона между 2-3 и 15 години.

    Нередност?
  • 3
    evtimvz avatar :-|
    evtimvz

    Броят на компаниите не е гаранция за качество. Пример Китай.

    Нередност?
Нов коментар