🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Австрия започва да разхлабва карантината от следващата седмица

Планът е от 14 април да отворят малките магазини, от началото на май - по-големите, а след това постепенно хотели и ресторанти

Ако планът, обявен от канцлера Себастиан Курц (в средата), проработи, това може да очертае пътя, по който и останалите държави ще поемат към нормализация
Ако планът, обявен от канцлера Себастиан Курц (в средата), проработи, това може да очертае пътя, по който и останалите държави ще поемат към нормализация
Ако планът, обявен от канцлера Себастиан Курц (в средата), проработи, това може да очертае пътя, по който и останалите държави ще поемат към нормализация    ©  Reuters
Ако планът, обявен от канцлера Себастиан Курц (в средата), проработи, това може да очертае пътя, по който и останалите държави ще поемат към нормализация    ©  Reuters

Австрия е напът да стане първата европейска държава, която започва малко по малко да облекчава карантината заради коронавируса. Ако планът, обявен от канцлера Себастиан Курц, проработи, това може да очертае пътя, по който и останалите държави ще поемат към нормализация.

На пресконференция днес Курц обяви, че страната може да очаква своеобразно "възкръсване след Великден" (католическият Великден е на 12 април - бел. ред.). Постепенното разхлабване на мерките върви паралелно с разширяване на изискванията за носене на маски за лице на публични места.

Към момента в Австрия има малко над 12 хил. потвърдени случая на заразени с коронавирус на базата на направени 111 296 теста. Според здравния министър Рудолф Аншобер скоростта на удвояване на броя регистрирани случаи е спаднала от 3.6 дни в средата на март до 16.5 дни миналата седмица. Броят на пациентите с COVID-19, приети за болнично лечение, се е стабилизирал, а смъртните случаи са 220. Алпийската държава е в карантина вече трета седмица, като училищата, баровете, ресторантите, магазините за стоки не от първа необходимост и други публични места са затворени.

Постепенно облекчаване на мерките

"Реагирахме по-бързо и по-рестриктивно от други държави и успяхме да избегнем най-лошото. Но тази бърза и рестриктивна реакция ни дава и възможността да излезем от тази криза по-бързо", каза Курц.

Целта е от 14 април да отворят малките магазини с площ до 400 кв.м, както и магазините за домашни потреби и градинарски пособия, но при стриктно спазване на правила (допускане по 1 клиент на 20 кв.м). Ако всичко върви добре, от 1 май ще отворят по-големите магазини, моловете и фризьорските салони. От средата на май биха могли да заработят отново хотели, ресторанти и други услуги, но окончателното решение за това ще бъде взето в средата на април.

Училищата ще останат затворени поне до средата на май, макар междувременно да се провеждат изпити. Публичните събития ще бъдат забранени най-малко до края на юни.

Внимателно и с маски

Курц посочи, че ако тенденцията на инфекциите започне отново да се влошава, "винаги има възможност да се натисне спирачката" и да се върнат ограниченията.

Малко след пресконференцията на канцлера здравното министерство съобщи, че Австрия ще разшири изискването за носене на маски, като включи обществения транспорт и магазините, които се планира да отворят на 14 април. В момента то е задължително в супермаркетите, като маските се раздават на клиентите безплатно. Вместо маски могат да се използват шалове и забрадки, а глобата за непокриване на устата и носа на посочените места е 50 евро.

Според здравния министър Аншобер Австрия е страната с най-голям спад на случаите на заразяване с коронавирус в ЕС. В средата на март увеличаването на броя на инфекциите е било с около 40%, докато сега е 1.6%. Аншобер посочи, че макар страната да е успяла да "изглади кривата", тя трябва да бъде свалена още. Аншобер се похвали също така, че Австрия е "много пред" други държави по отношение на тестването и напредва и с тестовете за антитела, които се надява да могат да бъдат използвани в огнищата на коронавируса.

Също днес местните власти в Западен Тирол, една от най-засегнатите от заразата области в страната, обявиха, че наложената на 750 хил. души карантина ще бъде вдигната във вторник.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hix32316977 avatar :-|
    hix32316977
    • + 5

    Браво на тях. Това е държавническо мислене.
    А при нас при много по-малко общо заболели и нови случаи на ден, само им се иска да увеличават репресиите.

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 1

    При нас може да се започне с областите в които няма регистрирани случаи (Разградска и Ямболска). Там биха могли да бъде възстановено доучилищното обучение (ясли, градини, предучилищни) защото и без това този вид обучение няма как да стане по интернет. Ако всичко върви гладко могат постепенно да го възстановят и в леко-засегнатите области.

    Също може да се облегчат посещенията на парковете при спазване на дистанция (напр. само един човек на пейка).

    Просто стъпка по стъпка трябва да се връщаме към нормалността. Няма да е бързо - пълната промяна на карантината няма как да стане в близките 6 месеца, но може лека-полека да се облекчават различни аспекти.

    Нередност?
  • 3
    dr.watson avatar :-|
    dr.watson
    • + 3

    Не разбрах само защо са им дали от най-обикновените маски. Толкова ли нямат 10 по-свестни като за правителството.

    Нередност?
Нов коментар