🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Страните от Г-20 се договориха добивът на петрол да бъде намален

Производството ще се съкрати през май и юни в опит да се стабилизират цените заради пандемията от коронавирус

Пандемията и ценовата война между Саудитска Арабия и Русия сви търсенето на петрола с близо една трета
Пандемията и ценовата война между Саудитска Арабия и Русия сви търсенето на петрола с близо една трета
Пандемията и ценовата война между Саудитска Арабия и Русия сви търсенето на петрола с близо една трета    ©  Reuters
Пандемията и ценовата война между Саудитска Арабия и Русия сви търсенето на петрола с близо една трета    ©  Reuters

Страните от Г-20 успяха да се договорят да намалят производството на петрол през май и юни в опит да стабилизират цените заради ефектите на пандемията от коронавирус върху пазарите. Това ще е най-голямата подобна сделка.

Ден по-рано - в четвъртък, алиансът ОПЕК+, ръководен от Саудитска Арабия и Русия, също се съгласи да намали производството на петрол до 10 млн. барела на ден. Въпреки това потвърждението за тази сделка се забави поради нежеланието на Мексико да ограничи добивите. ОПЕК+ обаче искаше в споразумението да включат и големи производители от Г-20 като САЩ и Канада.

"Смятаме, че в допълнение към 10 млн. барела на ден, с които ОПЕК+ ще намали производството, ще има още 5 млн. барела от страни, които не са в групата, така че общо намалението през май и юни ще бъде 15 млн.", каза руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от "Дойче веле".

"Ние се ангажираме да гарантираме, че енергийният сектор продължава да дава пълен и ефективен принос за преодоляване на COVID-19 и ускоряване на последващото глобално възстановяване. Ние се ангажираме да предприемем всички необходими и незабавни мерки за осигуряване на стабилност на енергийния пазар", се казва в изявление на държавите от Г-20.

Саудитска Арабия ще свие производството си с 3.5 млн. барела на ден, а Русия - с 2 млн., от сегашните нива. Мексико отказа препоръчаното й намаление от 400 хил. барела, а вместо това ще свие производството със 100 хил. Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи да помогне на Мексико, за да улесни постигането на споразумение. Решението на Мексико да отхвърли предложението за съкращение на местния добив с 400 хил. барела на ден заплашваше да провали споразумението на ОПЕК+, но в крайна сметка останалите страни приеха позицията на мексиканците. Така от май Мексико ще намали производството си до 1.68 млн. барела на ден от средно 1.78 млн. през март.

Блокирането на глобалната икономика заради пандемията намали търсенето на петрол с почти една трета, а цените достигнаха най-ниските си нива от близо 20 години. Ценовата война през март между Саудитска Арабия и Русия също натежа на световния петролен пазар.