Лекари предупреждават за случаи на рядък синдром при деца, вероятно свързан с Covid-19

Здравните власти в поне шест държави тази седмица докладват за опасна необичайна болест при над 100 деца

Децата принципно карат коронавируса много леко, но има и изключения
Децата принципно карат коронавируса много леко, но има и изключения
Децата принципно карат коронавируса много леко, но има и изключения    ©  Reuters
Децата принципно карат коронавируса много леко, но има и изключения    ©  Reuters

Лекари по света съобщават за повече случаи на рядък, но потенциално смъртоносен възпалителен синдром при деца, който изглежда е свързан с коронавирусните инфекции. Вече близо 100 случая на необичайната болест са се появили в поне шест страни, като за тях докладват лекари от Великобритания, САЩ, Франция, Италия, Испания и Швейцария, обобщава Guardian.

Първите случаи станаха ясни тази седмица, когато британската национална здравна служба (NHS) алармира за редица деца, приети в отделения за интензивно лечение със симптоми, които са смесица от токсичен шок и състояние, известно като болест на Кавасаки - възпаление на кръвоносни съдове, сърцето и други органи. Досега във Великобритания са били засегнати 19 деца, нито едно не е починало.

Междувременно френският здравен министър Оливие Веран съобщи в сряда, че в страната има повече от дузина деца с възпаления в зоната около сърцето и макар да няма достатъчно доказателства за връзка с коронавируса, по думите му случаите се приемат "много сериозно".

Веран казва пред радио Franceinfo news, че е получил сигнал от Париж за "около 15 деца на всички възрасти", като добавя, че има съобщения и за други случаи в Испания, Италия и Швейцария. Той изброява симптомите като треска, храносмилателни проблеми и съдови възпаления.

Поне три деца и в САЩ на възраст от шест месеца до осем години се лекуват за подобно състояние. Марк Горелик, специалист в Медицинския център на Колумбийския университет в Ню Йорк, заяви, че всички те имат температура и възпаление на сърцето и червата. "В момента сме в самото начало на опитите ни да разберем за какво става дума", каза Горелик пред Reuters. Горелик смята, че случаите не са точно болест на Кавасаки, а подобно състояние, което има обща причина, а именно инфекциозен агент, който задейства имунен отговор.

Информацията за трите случая в Ню Йорк идва след доклад на Станфордския университет за 6-месечно дете, е прието в болница със симптоми на болест на Кавасаки, което в последствие е диагностицирано с коронавирус.

Много от децата с новия синдром са дали положителен тест за коронавирус, но други не са. Това може да означава няколко неща - че синдромът не е свързан с коронавирус; че децата са се изчистили от вируса, преди да бъдат тествани; или че тестът е пропуснал инфекцията.

Новият синдром е бил и основна тема на дискусия между водещи лекари по време на телеконференция за Covid-19 при деца, домакинствана във вторник от Световната здравна организация.

Някои лекари подозират, че синдромът е възпалителен отговор, при който имунната система реагира в следствие на коронавируса. Това би означавало, че при някои деца болестта има две фази - първоначалната инфекция и вторичен имунен отговор.

Д-р Назима Патан, консултант по детска интензивна грижа в Кеймбридж, заявява, цитирана от Guardian, че броят на децата, приети в интензивните отделения с Covid-19, е сравнително нисък, но че някои от тях имат симптоми, наподобяващи синдром на токсичен шок и болест на Кавасаки. "Тези деца са имали тежка и продължителна възпалителна реакция на инфекция от коронавирус, но не са имали тежки белодробни заболявания за разлика от повечето случаи при възрастни", казва тя. По думите й тези случаи са само шепа, но съветва родителите да потърсят помощ, ако забележат необичайни симптоми при децата си.

Все още няма коментари
Нов коментар