🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Експертите: Въпросът не е дали ще има втора вълна на вируса, а дали ще сме по-подготвени

Планирането на дългосрочната стратегия в ЕС продължава да бъде затруднявано от неотговорените въпроси

"Би било наивно да мислим, че това ще изчезне и ще приключи", казва по повод коронавируса Ерика Влиеге, водещ съветник на белгийското правителство по "отварянето" на страната след карантината.

За експертите въпросът в момента не е дали ще има нова вълна на инфектиране, а дали държавите в ЕС ще бъдат по-добре подготвени за нея, пише Politico. И допълва, че притесненията са, че разхлабването на карантинните мерки може да доведе до повторно покачване на заразените.

Без рестрикции, но по един умерен начин

Според Андреа Амон - ръководител на Европейския център за превенция и контрол на заразите, непосредственият риск идва от премахването на досегашните рестрикции, които в периода 9 април - 8 май са намалили почти наполовина броя на инфекциите в Европейската икономическа зона. "Ако тези мерки бъдат вдигнати прекалено бързо, без да бъдат придружени от тестване, проследяване на контактите, физическа дистанция и миене на ръцете, доста скоро ще станем свидетели на следващата вълна", посочва Амон.

"На хората им е дошло до гуша от ограниченията. Те искат да живеят отново, да се срещат отново и ще бъде много сложно да правим това по един умерен начин", коментира Влиеге. За експертите рискът е следният - както връщането от ски екскурзиите разпространи коронавируса из Европа през февруари, така хората, идващи си от морска почивка, могат да предизвикат нова инфекциозна вълна. Влиеге не крие, че перспективата хиляди пътуващи да се засичат по летища и хотели "предизвиква главоболие".

Именно пътуванията са сочени за причина за новите заболявания в Китай, откъдето първоначално започна пандемията. Страната затвори границите си през март, след като въведе вътрешни рестрикции. Но по думите на Франсоа Годмон - старши съветник по азиатските въпроси в парижкия Institut Montaigne, наскоро завърналите се от Русия китайски граждани са върнали болестта обратно.

Периодична дистанция до 2022 г.?

Планирането на дългосрочната стратегия на европейските страни продължава да бъде затруднявано от неотговорените въпроси. Учените все още не знаят със сигурност дали преболедувалите развиват имунитет и ако да, за какъв период от време. Надеждите са, че по-топлото време ще ограничи разпространението на вируса, но това също не е напълно ясно.

"Откриването на ваксина може да облекчи нуждата от строга социална дистанция с цел контролирането на пандемията", твърди научно изследване от средата на април. И предупреждава, че в противен случай някакъв вид периодична дистанция може да е необходима до 2022 г.

Броят на заразените в Русия расте, Путин разхлабва рестрикциите

Руският президент Владимир Путин обяви, че от днес започва облекчаването на карантинните мерки в страната, като бизнесите могат да заработят отново. Той посочи, че "неработният период" е продължил шест седмици и сега разхлабването на ограниченията ще засегне всички сектори на икономиката, макар че някои региони ще могат да запазят по-строгия контрол. В момента Русия е на трето място в световен мащаб по брой заразени с коронавирус, пише ВВС. Но според Путин досегашните мерки са позволили на страната да подготви здравната си система и да спаси хиляди животи.

Големите обществени събития остават забранени и хората ще трябва да спазват "стриктни санитарни мерки". Носенето на маска и ръкавици в магазините и в обществения транспорт е задължително. Напускането на дома продължава да бъде възможно само за пазаруване, отиване на работа или разхождане на куче. Но по думите на президента е в интерес на всички икономиката "да се върне бързо към нормалното си състояние". Путин предупреди, че опасността остава: "Не трябва да позволяваме нова вълна на епидемията."

Обявлението му идва няколко дни след като кметът на Москва удължи карантинните мерки в столицата до 31 май.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tbs59625460 avatar :-?
    HTA Ltd.
    • + 1

    Светът определено никога повече няма да бъде същия. Вирусът накара хората по целия свят да преосмислят как са живели досега и как ще им се наложи да живеет занапред...

    Нередност?
  • 2
    dr.web avatar :-|
    dr.web
    • - 1

    Стига с тоя вирус бе "как'Сийке", вирусът та вирусът, много вироглав вирус, започва вече да се превръща в медиен вирус, в нещо конспиративна храна за любителите на консприрации, и т.н.. В БГ всичко е за три дени, точно като чудесата по света, и всичко е "за ташак работа". Ще бъдете "нащрек", английския премиер вече ви го каза. Макар, че, това по аналогия "зазвучава" (нещо като "изпада в резонанс", значи) с един много стар виц, пак от времето на соца, естествено, то няма от къде другаде да е!, ...когато главния герой изкрещява най-накрая "пай-сеееее...!" на любимата си, която непрекъснато преди това му е повтаряла "нали ще ме пазиш мили..." и т.н. Тук, точно на това място, дяволските очета на всички жълти медии по света, на всички папараци и на всички други чудатости на западната и англосаксонската преса, се "приклопват - затварят се значи!", скачат от перваза на прозореца на земята и хукват в четирите посоки на света, надавайки страшни звуци.

    Нередност?
Нов коментар