Брюксел: Сертификатите за имунитет от коронавирус не са надеждни

Страните, които са популярни туристически дестинации, трябва да съблюдават правилата за физическа дистанция

Easyjet ще възстанови полети от 22 летища в Европа от 15 юни
Easyjet ще възстанови полети от 22 летища в Европа от 15 юни
Easyjet ще възстанови полети от 22 летища в Европа от 15 юни    ©  Reuters
Easyjet ще възстанови полети от 22 летища в Европа от 15 юни    ©  Reuters

"Гражданите на ЕС заслужават почивка, глътка свеж възух, възможност да пътуват и да посетят семейства и приятели. Трябва да се погрижим това да стане по безопасен начин", заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду, цитирана от Politico.

Но предупреди, че сертификатите за имунитет от коронавирус не са надеждни и ЕС не може да разчита на тях, когато се отворят отново границите между страните членки. Вместо това трябва да се спазва физическа дистанция, да се развият стабилни стратегии за тестване и да се гарантира достатъчен капацитет на здравните заведения. Кириакиду подчерта, че това важи особено за европейските държави, които са популярни туристически дестинации.

Формиране на "балони" при подновяване на пътуванията

Еврокомисарят по здравеопазването призова страните в ЕС да наблюдават отблизо ситуацията при вдигането на карантинните мерки и да информират останалите членки при неблагоприятна емидемиологична обстановка. По думите й те трябва да споделят информация с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Кириакиду посочи, че проследяването на контактите, включително и чрез специалните приложения, е важно и системите трябва да са оперативно съвместими, така че хората да бъдат предупреждавани за инфекции, независимо в коя страна са и кое приложение да използват.

Според нея облекчаването на ограниченията за пътуване първоначално трябва да се извършва между райони с подобна епидемиологична обстановка. Тя даде за пример решението на балтийските страни да подновят пътуването в "балона от три държави". Наскоро Литва, Латвия и Естония се договориха да премахнат рестрикциите за пътуване и 14-дневната карантина за гражданите си. Литовските власти коментираха: "Съгласихме се, че и трите страни успешно са спрели разпространението на коронавируса. Освен това имаме доверие в здравните си системи."

Авиокомпаниите възстановяват полети

Няколко авиокомпании, сред които EasyJet, Jet2 и Ryanair, вече обявиха планове за подновяване на полетите, пише британската ВВС. Easyjet ще възстанови полети от 22 летища в Европа от 15 юни.

Jet2 планира да поднови услугите си от 1 юли, като ще лети първо до няколко испански и италиански дестинации, а по-късно през годината - до Гърция и Хърватия. Ryanair ще възстанови 40% от операциите си на 1 юли, като поднови полетите от по-голямата част от 80-те летища в Европа, от които излитат самолети на компанията.