Китай за първи път няма да определя цел за растежа тази година

Причината е, че заради коронавируса "някои фактори са трудни за прогнозиране"

Обявлението за липсата на тазгодишна цел за растежа бе направено от китайския премиер Ли Къцян
Обявлението за липсата на тазгодишна цел за растежа бе направено от китайския премиер Ли Къцян
Обявлението за липсата на тазгодишна цел за растежа бе направено от китайския премиер Ли Къцян    ©  Reuters
Обявлението за липсата на тазгодишна цел за растежа бе направено от китайския премиер Ли Къцян    ©  Reuters

Китай няма да поставя цел за икономическия растеж през 2020 г. за първи път от 30 години, пише ВВС. Страната регистрира свиване на БВП с 6.8% през първото тримесечие на годината в сравнение с 2019 г.,тъй като карантинните мерки заради пандемията блокираха бизнеса.

Обявлението за липсата на тазгодишна цел за растежа беше направено от премиера Ли Къцян по време на сесията на народното събрание: "Това е, защото ще бъдем изправени пред някои фактори, които са трудни за прогнозиране заради голямата несигурност относно коронавируса, световната икономика и търговската среда."

Напрежение между Пекин и Вашингтон

Нарастват опасенията, че увеличаващата се безработица може да разклати социалната стабилност в страната, затова китайските власти обещаха да ускорят мерките за подкрепа на икономиката. Това се случва на фона на покачване на напрежението между Пекин и Вашингтон относно пандемията, търговията и Хонконг.

Миналия четвъртък американският президент Доналд Тръмп коментира, че китайският му колега Си Дзинпин стои зад "дезинформационна и пропагандна атака по САЩ и Европа". Той отново разкритикува ръководството в Пекин за начина, по който е реагирало в ранните етапи от разпространението на коронавируса. Освен това Тръмп предупреди, че САЩ ще отговорят "много категорично" на всеки опит за консолидиране на китайския контрол над Хонконг.

Протести в Хонконг

Миналата седмица Пекин обяви планове да наложи ново законодателство за националната сигурност на Хонконг. Това се случва след миналогодишните продемократични протести там. В неделя секретарят по въпросите на сигурността на територията Джон Лий заяви, че Хонконг се нуждае от законодателството, за да се справи с "растящия тероризъм", тъй като градът е попаднал в "сянката на насилието".

След сравнително спокойни няколко месеца този уикенд протестите избухнаха с нова сила. Органите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ и водни оръдия, като арестите са били поне 180.

Опонентите на законодателството твърдят, че то е директен опит за ограничаване на свободите и заглушаване на критиката в Хонконг. Двама американски сенатори предложиха законодателство за санкциониране на китайски дружества, свързани с въвеждането на планирания нов закон, и за налагане на наказания на банки, правещи бизнес с тях.