🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Великобритания и Канада са против връщането на Русия в Г-7

Тръмп обяви, че групата от държави е "остаряла" и трябва да бъде разширена, включително с Москва

На среща на Г-7 през 2018 г. Тръмп заяви, че "ще бъде ценно да върнем Русия"
На среща на Г-7 през 2018 г. Тръмп заяви, че "ще бъде ценно да върнем Русия"
На среща на Г-7 през 2018 г. Тръмп заяви, че "ще бъде ценно да върнем Русия"    ©  Reuters
На среща на Г-7 през 2018 г. Тръмп заяви, че "ще бъде ценно да върнем Русия"    ©  Reuters

Великобритания и Канада са против връщането на Русия в Г-7. Това предложение беше направено от американския президент Доналд Тръмп в събота. Тогава той заяви, че ще отложи срещата на Г-7 от юни за септември. Освен това посочи, че групата от държави е "остаряла" и трябва да се разшири с други страни, включително с Русия.

От Кремъл обявиха, че Тръмп е обсъждал идеята в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин в понеделник. А от Белия дом коментираха, че постигането на "напредък към събирането на Г-7" с Русия е било една от дискутираните теми.

Разрив между членките

Срещата на Г-7 тази година ще се проведе в САЩ и включва още лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания. Групата е сформирана от седемте най-големи развити икономики в света и сред обсъжданите теми обичайно са глобалното управление, икономиката, сигурността и климатичните промени. Г-7 се представя като "общност от ценности", като водещи принципи са човешките права, демокрацията, върховенството на закона и устойчивото развитие. Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел отхвърли поканата на Тръмп да присъства лично на срещата заради коронавируса.

Намерението на Тръмп да покани Путин води до разрив с Великобритания и Канада, чиито лидери заявиха, че няма да подкрепят връщането на Русия в групата, пише ВВС. Страната бе изключена от Г-8 през 2014 г. заради анексирането на Крим.

Говорител на британския премиер Борис Джонсън посочва, че страната ще наложи вето на бъдещо предложение за връщане на Русия в групата. Той казва, че зависи от страната - домакин на срещата, кои държави ще бъдат поканени като гости, но Великобритания няма да подкрепи "обратния прием на Москва като член на групата", освен ако тя "не спре агресивните и дестабилизиращи действия", за което "все още не сме видели доказателства". "Русия бе изключена от Г-7 след анексирането на Крим и все още не сме видели доказателства за промяна в поведението, което би оправдало нейното връщане", твърди говорителят.

Канадският премиер Джъстин Трюдо посочва: "Русия бе изключена от Г-7, след като завзе Крим преди няколко години, и нейното продължаващо неспазване на международните правила и норми е причината да остава извън Г-7 и ще продължава да остава вън."

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел също заяви, че не подкрепя предложението на президента на САЩ Русия да бъде поканена на среща на страните от Г-7 и за възобновяване на формата Г-8. Председателстващият Г-7, в случая САЩ, има право да изпрати покани до участниците в срещата, но промяната на формата не е в неговите правомощия, поясни Борел. Той припомни, че Русия е била отстранена от срещите заради събитията в Украйна, и посочи, че е трудно все още ЕС да повярва, че при сегашните обстоятелства Москва може да се върне в групата.

Покана на други държави?

Макар че представители на страни извън Г-7 са посещавали и преди срещи на групата, присъствието на Путин може да се окаже проблематично заради опозицията на Великобритания и Канада. Но Тръмп не за първи път изразява подкрепа за връщането на Москва. На среща на Г-7 през 2018 г. той заяви, че "ще бъде ценно да върнем Русия".

Сега американският президент коментира, че не смята, че групата "правилно дава представа за това, което се случва по света", и предложи да бъдат поканени Русия, Южна Корея, Австралия и Индия. Лидерите на Южна Корея и Австралия вече изразиха желание да посетят срещата в САЩ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-P
    borodino
    • - 4
    • + 2

    Тръмп взе да отваря Г7, след като Германия отказа да участва в джамбурето уж заради вируса. А и от досегашните срещи не е произтекло нищо запомнящо се. Скандално сред "седемте най-развити" липсва втората най-развита - Китай. В пакета новопоканени пак го няма. Русия е пакетирана с Индия, Австралия и Ю.Корея за камуфлаж. Свети елементарен опит за противопоставяне на Русия и Китай. Тъжно елементарен.

    Нередност?
Нов коментар