Путин приближава края на играта с промяната на конституцията

На избирателите се предлагат награди за гласуване, което може да остави руския президент на власт до 2036 г.

Промяната в конституцията идва в момент на рекордно нисък рейтинг за руския президент.
Промяната в конституцията идва в момент на рекордно нисък рейтинг за руския президент.
Промяната в конституцията идва в момент на рекордно нисък рейтинг за руския президент.    ©  Reuters
Промяната в конституцията идва в момент на рекордно нисък рейтинг за руския президент.    ©  Reuters

Името на Владимир Путин не фигурира в бюлетините за гласуване в цялата страна за промени в руската конституция и фанфарите на властта около референдума до голяма степен избягват да споменават това, че промените могат да му позволят да остане президент до 2036 г. Руснаците се подготвят да дадат своя глас и в сряда - последният ден на седемдневното гласуване, а значението за Кремъл без съмнение е голямо.

Натиск за гласуване

Плакати и масови текстови съобщения обещават на московчани за "милион награди" чрез томболи при гласуване. Учители, лекари и общински служители се оплакват, че държавата оказва натиск върху тях да гласуват, пише Financial Times. Съобщава се, че големите държавни компании предлагат отделни награди чрез QR кодове, които биха могли да се използват за проследяване на хората в избирателните секции.

В обръщение към нацията, излъчено по държавната телевизия във вторник, Путин заяви, че гласуването е част от "неразривен, хилядолетен исторически път" и го оприличи на прословутата битка при Ржев във Втората световна война, в която са загинали милиони съветски войници. "Ние гласуваме за страната, в която искаме да живеем, с модерно образование и здравеопазване, надеждна социална подкрепа и правителство, което е ефективно и отговаря на обществото", каза той.

Путин използва публичния вот, за да направи обикновените граждани свои съучастници, за да удължи управлението си, казва Андрей Колесников от московския офис на "Карнеги". Планираните промени в конституцията включват гаранции за социални плащания плюс редица изменения, насочени към задоволяване на националистическите настроения. Те включват забрани за гей бракове и отделяне на територия от Русия; забрана за "омаловажаване на значението на триумфа на народа за защита на Отечеството" по време на Втората световна война.

Но нито Путин в обръщението си, нито официалните материали за кампанията за референдума обръщат много внимание на клауза, която ще нулира часовника за разрешените в момента два максимални поредни президентски мандата. Ако бъде приета, това потенциално ще позволи на Путин да се кандидатира още два пъти, след като сегашният му шестгодишен мандат приключи през 2024 г.

Путин обяви промените в конституцията като част от изненадващо обновяване на правителството през януари и ги изпрати за гласуване в парламента. Референдумът първоначално беше насрочен за април, но беше отложен заради пандемията от коронавирус.

Спадащ рейтинг

Ремонтът на основния закон идва на фона на рекордно ниския рейтинг на президента след застоя шест поредни години на жизнения стандарт в страната. Оттогава популярността на Путин намаля още повече, тъй като гневът на хората нараства заради нерешителното управление на Кремъл по време на кризата с коронавируса и скромния икономически пакет за спасяване на бизнеса. Одобрението от 59% според независимия център "Левада" е най-ниското ниво от 20 години насам, докато анкета на държавната агенция Vtsiom през април показа, че едва 28% от руснаците му "се доверяват", най-ниската оценка в момента.

"Путин не направи [конституционните] промени, защото смята, че обществото е недоволно от политиката му, а защото искаше да нулира часовника и системата, за да остави наследство", казва Татяна Становая, основател на независимата анализаторска компания R. Politik. "Но Кремъл не разбира дълбочината на проблемите в обществото. Хората са уморени, защото искат различен поглед към бъдещето и да знаят какъв план има за страната, а Кремъл не може да им предложи такъв."

Кризата с коронавируса

Въпреки ежедневния ръст на случаите на коронавирус, които все още надхвърлят 6 хил. на ден, властите бързо разхлабиха мерките, насочени към ограничаване на епидемията, за провеждането на годишния парад миналата седмица, отбелязващ победата на Съветския съюз във Втората световна война.

В изтекли видеоклипове, публикувани от новинарския сайт Znak тази седмица, министърът на труда Максим Топилин призова служителите да обработват навреме плащанията за помощи срещу коронавируса, за да могат семействата да ги получат в деня на гласуването. "Не мисля, че трябва да ви казвам защо", каза Топилин. "Знаете какво се случва на първи [юли]." Министерството отрече да се опитва да манипулира общественото мнение, казвайки, че решението на Топилин се основава на "технически алгоритъм".

Проведените проучвания от Vtsiom показват, че 76% подкрепят промените на Путин. Около 45% от руснаците са гласували с бюлетини до вторник, а от тези, които са заявили, че ще дадат вота си онлайн, 93% вече са го направили според избирателната комисия.

Бързината за провеждане на вота въпреки пандемията показва опасенията на Кремъл, че популярността на Путин може да намалее още, смята Становая.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 3

    В този "референдум", от руснаците се иска едновременно да се произнесат само с едно "да" или "не" по много различни популистки теми събрани заедно, като например "съгласни ли сте да се увеличат пенсиите" и "съгласни ли сте да се забранят гейовете". Целта на този театър е хитро да завоалира и прикрие основното "допитване", което е сблъскано със ситни букви най-отдолу - дали да се удължи царуването на цар Путин или да. Един класически путински "референдум" - много напомнящ този в Крим.

    Нередност?
  • 2
    weiss avatar :-|
    Weiss

    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

    Тази теза доминира из северносвободните медии с афинитет към един специален океан. Но нека да задълбаем малко (ще е дълго):
    *...Действия...... направленные на отчуждение части территории Российской Федерации, а также призывы к таким действиям не допускаются.»; За нас може да е без значение, но в МВнР на Япония например хич не им е до популизъм.
    *Российская Федерация является правопреемником Союза ССР
    на своей территории, а также правопреемником (правопродолжателем) Союза ССР в отношении членства в международных организациях, их органах, участия в международных договорах, а также в отношении предусмотренных международными договорами обязательств и активов Союза ССР за пределами территории Российской Федерации - не е да не е важно?
    *...Умаление значения подвига народа при защите Отечества не допускается. - е, тук вече си е популизъм, съгласен съм с Вас. Просто там много хора не го приемат така, обаче.
    *...Российская Федерация оказывает поддержку соотечественникам, проживающим за рубежом.....без коментар.
    *.....защита института брака как союза мужчины и женщины.....тук всичко е ясно, за еднополови бракове - не в Русия, поне до следващата конституция.
    *Российская Федерация может участвовать в межгосударственных объединениях и передавать им часть своих полномочий в соответствии с международными договорами Российской Федерации, если это не влечет за собой ограничения прав и свобод человека и гражданина и не противоречит основам конституционного строя Российской Федерации. Решения межгосударственных органов, принятые на основании положений международных договоров Российской Федерации в их истолковании, противоречащем Конституции Российской Федерации, не подлежат исполнению в Российской Федерации.- демек, никакво върховенство на международните правни норми над националните няма и няма да има (в България по конституция е точно обратното. В САЩ точно не е ...)
    * чл. 93- дълъг, но регламентиращ т.н. импийчмънт (досега го нямаше)
    * Чл. 107 - връщане на закон от президента-горе-долу като нашата уредба, с върховенство на Думата при квалифицирано мнозинство- също ново.
    * Чл. 110 - забрана за сметки в банки и др.имущество извън РФ за категории висши чиновници....
    * има още доста любопитни новости, най-съшествените от които са в посока ограничаване правомощията на презиента и увеличаване тези на държавната дума и особено на Конституционния съд. Доста са за изчерпателно изброяване. Преди няколко месеца дори имаше теза, че ВВП ще се преквалифицира в председател на КС и оттам ще дърпа конците; тази теза замря след предложенията за обнуляване. Но факт: промените са съществени; много от тях дори не се дискутират/забелязват, а са важни. Путин прекроява системата от последните 30 години, с характерната поддръжка от мнозинството от населението; вече няма да има толкова силни президенти в Русия, а повърхностния прочит на избрани медии за пореден път може да ни остави доста недоинформирани.

    Нередност?
Нов коментар