ЕС леко втвърди тона към Китай за търговията и кибератаките

Не беше спомената възможността за санкции заради действията на Пекин в Хонконг

ЕС и Китай проведоха виртуална среща в понеделник.
ЕС и Китай проведоха виртуална среща в понеделник.
ЕС и Китай проведоха виртуална среща в понеделник.    ©  Reuters
ЕС и Китай проведоха виртуална среща в понеделник.    ©  Reuters

ЕС леко втвърди тона към Китай по време на видеоконферентна среща с китайския президент Си Цзинпин в понеделник. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел демонстрираха по-категорични позиции относно търговията, кибератаките и действията на Пекин спрямо Хонконг.

Но Брюксел не получи никакви гаранции - писмени или устни, от китайското ръководство, пише Politico. Не беше проведена и съвместна пресконференция, на която Си Цзинпин да бъде принуден да признае европейската позиция.

"Системен съперник" или не

Как ЕС възприема Пекин също не стана ясно, като Фон дер Лайен и върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел дадоха различни определения. Според председателя на ЕК става въпрос за "системен съперник". "Това означава, че има две много различни системи и гледни точки относно ценностите. В тази категория, разбира се, влиза темата за киберсигурността. Знаем, че сме ставали свидетели на кибератаки в миналото по компютърни системи, по болници. Категорични сме, че това не може да бъде толерирано", коментира Фон дер Лайен. Докато пред German Marshall Fund Борел посочва: "Не искаме да се замесваме в някакъв вид системно съперничество с Китай. Но, от друга страна, не сме наивни."

Фон дер Лайен изрази европейското безпокойство относно намерението на Китай да наложи закон за националната сигурност в Хонконг. "За ЕС човешките права и свободи не подлежат на договорки. Винаги изразяваме безпокойството си, както направихме и днес. Бяхме пределно ясни в разговорите си, че чрез налагането на закон за националната сигурност в Хонконг Пекин не спазва международните си ангажимент." Председателят на ЕК и председателят на Европейския съвет обаче не споменаха възможни действия от страна на ЕС, като например санкции. Вместо това Фон дер Лайен каза, че се надява "китайското ръководство да достигне нашето ниво на амбиции".

"Сътрудничество, реципрочност и доверие"

По отношение на търговията председателят на ЕК заяви, че срещата е била полезна, но остава да се свърши още работа. "Трябва да постигнем напредък. Срещата беше само началната точка. Напредък означава сътрудничество и от двете страни, реципрочност и доверие", посочи Фон дер Лайен.

Тя допълни, че Пекин трябва да положи усилия за разрешаването на търговските спорове, включително споразумението за инвестиции, което трябва да бъде завършено до края на годината. За тази цел са необходими гаранции от Китай относно поведението спрямо държавните компании, прозрачността на субсидиите и кражбата на технологии.