🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Джо Байдън представи икономически план за 700 млрд. долара

Кандидатът за президент от демократите ще стимулира работните места в производството и технологиите

Кандидатът за президент на демократите Джо Байдън представи своя план за спасяването на засегнатата от коронавируса американска икономика. Пакетът е на стойност 700 млрд. долара и по думите на Байдън ще стимулира работните места в сферата на производството и технологиите.

Демократическият кандидат, който беше вицепрезидент на Барак Обама, ще се изправи срещу настоящия държавен глава Доналд Тръмп на президентските избори на 3 ноември. В петък той оповести икономическата си програма, чиято цел е да създаде поне 5 млн. работни места, пише ВВС.

"Купувайте американското"

Мотото на този план е "Купувайте американското". Той включва увеличаване на правителствените разходи за произведени в САЩ продукти с 400 млрд. долара, както и разходи за 300 млрд. долара за развиването на нови технологии, сред които електрически автомобили и 5G мрежи. "Когато правителството харчи парите на данъкоплатците, трябва да ги използваме, за да купуваме американски продукти и за да подкрепяме американските работни места", посочва Байдън. И допълва, че администрацията на Тръмп е некомпетентна и е довела до "ужасяваща човешка и дълбока икономическа цена".

Мотото "Купувайте американското" доведе до сравнения с политиката на настоящия президент "Америка на първо място". Но Байдън заявява, че Тръмп не е успял да "върне обратно в САЩ работни места и производство". Освен това по време на пандемията той е защитавал "богатите си приятелчета", а не семействата от работническата класа.

Критиката на Тръмп

От администрацията на Тръмп разкритикуваха икономическия план на Байдън. Говорител на президента коментира: "Атаката на Байдън по нашите работни места, по нашите семейства и по американския начин на живот ще заличи всички успехи, които постигнахме заедно, и ще ни потопи в икономическа катастрофа."

Очакванията на анализаторите са, че ноемврийските избори ще бъдат доминирани от икономическата криза заради пандемията, увеличила безработните в страната до рекордни нива. Според социологическите проучвания Байдън има почти двуцифрена преднина пред Тръмп, но експертите предупреждават да не се бърза с прогнозите за резултата от вота.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aro43516421 avatar :-|
    Jimmy Hartwell
    • - 1
    • + 2

    Тръмп парафира "America First" още през 2015, когато за пръв път оповести, че ще се кандидатира. Чичо Джо е закъснял не с 5, а с 45 години. Той и Обама осигуриха същите тези работни места между 2008 и 2016 я за Китай, я за Мексико, я за където и да е освен в САЩ. Сетил се нашият. Тръмп е този, при когото безработицата достигна до най-ниските нива в историята на САЩ и отново той и само той ще го постигне веднъж щом паниката от вируса отмине.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Изберат ли си Слийпи Джо , икономиката ...заспива !

    Нередност?
Нов коментар