Фед очаква нестабилно възстановяване

Лихвеният процент по депозитите остава нулев, безработните продължават да растат

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл смята, че W-образно възстановяване - такова, което предвещава възстановяване след сегашния срив, нов спад в икономическата активност и чак тогава устойчив ръст нагоре - може да е прекалено оптимистичен сценарий за най-силно ударената от коронавируса страна, пише Reuters. Според Пауъл за възстановяване може да се говори едва през третото тримесечие и всички трябва да бъдат подготвени, че данните за второто ще бъдат "такива, каквито никой от нас не е виждал досега".

В сряда водената от него централна банка остави лихвения процент по депозитите между 0 и 0.25%, на историческото дъно. Фед води активна битка в опитите си да задържи икономиката над повърхността, като от средата на март насам обяви няколко безпрецедентни програми - наливането на пари в системата с цел повече ликвидност, изкупуването на облигации без таван, както и безлихвено кредитиране на компании и физически лица. Всички те са на стойност трилиони долари, които Фед печата.

Вчера предварителните данни показаха, че брутният вътрешен продукт се е свил с 4.8% през първото тримесечие в сравнение с година по-рано. Така се слага край на най-продължителния растеж на американската икономика, започнал след финансовата криза през 2009 г.

Не бъдете оптимисти

Множество икономисти очакват възстановяване във V-форма (моментен шок и бързо връщане до обичайните нива на активност) или U-форма (по-дълго време на дъното, но скоростен растеж след това). Според Пауъл тези прогнози са прекалено оптимистични и възстановяването би могло да започне едва през третото тримесечие - чак след като по-голям брой щати решат да отворят икономиките си и да премахнат ограниченията за социално дистанциране.

"Точно този период обаче ще носи риска от нова вълна на заразата", коментира той. "В този период, след като формалното социално дистанциране е премахнато, все още ще има останал страх у хората и това ще продължи още дълго време." Пауъл обърна внимание, че това ще афектира американската икономика с още месеци напред, защото две трети от икономическия ръст на страната идва от потребителите, голяма част от които ще продължат да са дистанцирани по един или друг начин, или няма да имат същата покупателна способност.

"Основната ни работа е да стигнем до момента, в който икономиката вече се възстановява, когато заразата е под контрол и не поемаме прекалено голям риск с втора или трета вълна", добави той.

Безработните продължават да растат

Междувременно още 3.8 млн. души се обявиха за безработни пред американското правителство и по този начин вдигнаха общата бройка за последните шест седмици до 30 млн. души. Седмичните заявки за безработица малко по малко намаляват, но със сравнително бавен темп, както и с обяснението, че техният брой все пак има някакъв таван - досега помощи са поискали 18.4% от активното население в страната.

През идните дни се очаква да излезе и процентното изражение на безработицата, но то ще бъде силно изкривено, защото се взимат данните от 13-о число на съответния месец. По всяка вероятност данните ще са за безработица между 10 и 15%, но то няма да включва допълнителните близо 10 млн. души, които са поискали помощи в последните две седмици.