🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нидерландският премиер Рюте – предводителят на "пестеливите" държави

Той е обвиняван, че с твърдите си позиции е отговорен за блокажа относно възстановителния фонд на ЕС

Марк Рюте - "Г-н Не не не"    ©  Reuters

Видеоклипът, разпространяван в социалните мрежи, е от април и в него се вижда как нидерландски боклукчия казва на премиера Марк Рюте да не дава пари на "тези италианци и французи". Отговорът на Рюте е: "О, не, не, не! Ще го запомня."

Испанските и италианските дипломати го наричат "Г-н Не не не!", българският премиер Бойко Борисов го обвини, че се прави на "полицая на Европа", а унгарският му колега Виктор Орбан коментира, че той е отговорен за блокажа на настоящата среща на ЕС в Брюксел. В момента в белгийската столица за четвърти пореден ден европейските лидери се опитват да договорят ключовия фонд за възстановяване от пандемията, но до този момент безуспешно, като споровете са за неговите условия и размер.

Олицетворение на икономията

През уикенда Рюте се позиционира в центъра на преговорния процес. Винаги има нужда от лидер на тези, които са против прекомерното харчене на пари за европейски проекти, и той влезе в ролята на предводителя на т.нар. пестеливи държави в ЕС, пише Reuters. След британското напускане на съюза нидерландският премиер с готовност пое щафетата като олицетворение на икономията.

Две трети от нидерландците подкрепят членството в ЕС, но същевременно са наясно, че пропорционално са сред тези, които най-много допринасят за бюджета на съюза. Затова и за тях предложенията за даване на повече грантове на страните членки не са популярни. Дискурсът в Нидерландия се фокусира върху това, че благоденствието на нацията е в резултат на стриктната трудова етика и не е напълно честно да се споделят средства с държави, в които ситуацията не е същата.

Противоположната гледна точка е, че нежеланието на Рюте да харчи не е правилно, предвид че Нидерландия има голям търговски излишък с останалата част от ЕС. Икономистът от Unicredit Ерик Нилсън твърди, че нетната вноска на страната към европейския бюджет за 2018 г. в размер на 2.4 млрд. евро "казва само малка част от истинската финансова история", тъй като според Tax Justice Network за същата година "нидерландската структура тип "данъчно убежище" им е помогнала да вземат 6.7 млрд. евро под формата на данъчни постъпления от Германия, Франция, Италия и Испания".

Вътрешни фактори

Следващите парламентарни избори в Нидерландия са през март 2021 г. и вътрешната политика също оказва отражение върху позициите на Рюте. Неговата консервативна партия ще се бори с крайнодесните формации за същите тези гласоподаватели, които най-вероятно са евроскептични.

Освен това дясноцентристката му коалиция няма мнозинство в парламента. В този случай е възможно, ако бъде договорен компромис за фонда на срещата в Брюксел, който е неприемлив за нидерландците, той да не бъде ратифициран. Това подсказва, че Рюте ще продължава да бъде твърд в отстояването на позициите си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар