Полша започва трудни разговори за отказването от въглищата

Компаниите за комунални услуги и минният сектор дават отпор

Най-зависимата от въглищата страна в ЕС - Полша, започна разговори с компаниите за комунални услуги и с минния сектор за ускоряване на "зелената" трансформация. Но първите пречки дойдоха часове по-късно във вторник, тъй като правителствените предложения бяха посрещнати със скептицизъм, пише Вloomberg.

"Би било загуба на време да се обсъжда документът, който профсъюзите не одобряват", посочват от правителството. Сега плановете са за сформирането на работна група с представители на индустрията, за да се изгладят различията по пътя на едно бъдеще без въглища за страната.

Неизвестни предложения

Все още няма яснота какво точно е било предложено от правителството. То не оповести подробности за плановете си спрямо сектора, но полските медии пишат за цел да се спре производството на термални въглища до 2036 г., за затваряне на две мини през тази година и за държавна помощ и субсидии в размер на 1.8 млрд. долара.

Сега правителството и профсъюзите ще работят заедно за изготвянето на приемливо решение, след като са били проведени разговори за "зелената" трансформация с най-големия производител на горивото в ЕС PGG.

Завой в политиката

Това е завой в политиката от страна на полските управляващи, които спечелиха изборите през 2015 г. с обещанието да запазят въглищните мини. Това гориво обаче става все по-скъпо заради покачващите се цени на въглеродните емисии и строгите правила на ЕС и Варшава е принудена да потърси възобновяема алтернатива. За правителството времето за реконструкция изглежда подходящо, тъй като през следващите три години няма насрочени важни избори.

Според анализатори работата по плана за минната индустрия може да отнеме седмици, дори месеци, а точните правителствени предложения остават неизвестни. Но все пак те смятат, че реформата на енергийния сектор в Полша ще стане факт, тъй като е неизбежна.