GSK и Sanofi сключиха сделка за глобална доставка на ваксина срещу COVID-19

Това ще стане чрез международния механизъм за справедлив достъп до ваксина Covax

Фармацевтичните компании GSK и Sanofi ще доставят 200 млн. дози от ваксината срещу коронавирус, която разработват, на международния механизъм Covax. Той е подкрепян от Световната здравна организация и целта му е да осигури глобален достъп до ваксина срещу COVID-19, като възпре презапасяването на националните правителства и се фокусира върху ваксинирането на високорискови групи във всяка страна.

Covax се стреми да осигури 2 млрд. дози от потенциалната ваксина по света до края на 2021 г. Механизмът вече е сключил сделки с AstraZeneca и Novavax.

Предстоящи клинични изпитвания

Ваксината на GSK и Sanofi преминава през първите етапи от клиничните изпитвания, пише ВВС. Компаниите се надяват да имат резултати до декември и ако те са успешни, да се придвижат към последващи тестове до края на годината. Очакванията са, че ще представят ваксината за регулаторно одобрение догодина.

Над 180 държави, сред които Китай, участват в Covax, но някои, като например САЩ, сключват свои сделки за доставка. Sanofi и GSK постигнаха споразумение за 2.1 млрд. долара с Вашингтон през лятото за доставката на над 100 млн. дози от същата ваксина. Компаниите имат подобни договорки с ЕС, Великобритания и Канада.

Имунен отговор

Около 20 фармацевтични компании провеждат клинични изпитвания за бъдеща ваксина срещу коронавирус. По-рано тази седмица от AstraZeneca заявиха, че ваксината, която разработват заедно с Oxford University, е произвела имунен отговор както при младежи, така и при възрастни по време на тестовете върху доброволци.

В сряда от звеното, отговорно за осигуряването на ваксина за Обединеното кралство, изказаха предположение, че най-ранните ваксинации могат да започнат още тази година.