Тръмп и основната здравна агенция на САЩ в спор кога ще има ваксина срещу COVID-19

Не е ясно дали говорят за широк достъп до ваксината или за ограничен брой дози

Американският президент Доналд Тръмп и ръководителят на основната здравна агенция в САЩ влязоха в задочен спор кога ще има ваксина срещу коронавирус, пише Guardian. Тръмп твърди, че ваксина ще има "незабавно", а не в средата на 2021 г. Докато директорът на Центъра за контрол и превенция на заболяванията Робърт Редфийлд коментира, че ще отнеме една година, преди ваксината да бъде "широкодостъпна за американската общественост".

Във вторник президентът на САЩ повтори твърдението си, че "ще имаме ваксина до седмици". Ден по-късно той каза, че директорът на Центъра за контрол и превенция на заболяванията е "объркан" по отношение на графика. В момента няколко потенциални ваксини са в последен етап от клиничните изпитвания, но водещи фармацевтични компании уверяват, че няма да рискуват общественото здраве, като ускорят процеса под политически натиск за сметка на сигурността.

Предстояща или не

Тръмп не уточни дали говори за широк достъп до ваксината или за ограничен брой дози, но вече няколко пъти е заявявал по време на кампанията си за ноемврийските избори, че ваксината е "предстояща" за САЩ. Редфийлд от своя страна посочва, че очакванията му са ваксинациите да започнат през ноември или декември, но в ограничени количества и основно за здравните служители и други рискови групи.

На пресконференция в сряда президентът на САЩ коментира, че Редфийлд се е объркал, когато е казал, че ваксината ще бъде достъпна само за ограничен брой хора: "Мисля, че той направи грешка с това изявление. Казвам ви - готови сме."

Спор и за маските

Директорът на Центъра за контрол и превенция на заболяванията посочи още, че според него маските са "най-важното и мощно обществено здравно средство, което имаме" в борбата срещу коронавируса, включително като се има предвид и потенциалната ваксина. "Има по-големи гаранции, че маската ще ме защити срещу вируса, отколкото ако съм ваксиниран", смята той.

И тук Тръмп заяви, че Редфийлд "е направил грешка": "С маските също има проблем. Много хора изначално не харесват концепцията за маските. Топ експертът по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи първоначално не я хареса." Американският президент обаче не спомена, че Фаучи впоследствие поясни, че е съветвал да не се носят задължително маски в по-ранния етап от пандемията, защото се е страхувал, че може да се стигне до паническо изкупуване и липса на защитни средства за здравните работници.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар