Кой е гласувал за Тръмп и Байдън

Президентът е увеличил подкрепата си сред латино общността и други небели гласоподаватели

"Огромната пропаст в Америка снощи стана още по-голяма", казва пред New York Times Дан Хенсли, корпоративен изпълнителен директор, който от 1976 г. насам редовно е гласувал за републиканците, докато през 2016 г. не пуска бюлетина нито за Доналд Тръмп, нито за Хилари Клинтън. На сегашните президентски избори той се присъединява към жена си и децата си и дава гласа си за Джо Байдън.

На сутринта след изборите страната е обзета от несигурност и недоволство. Стотици хиляди бюлетини все още се броят, а кой е държавен глава все още е неясно. Сега въпросът е какво може да се случи оттук-нататък в САЩ. Сред прогнозите е насилие по улиците. Запитани как ще стане това, мнозина отговарят: "Другата страна ще го започне".

Профил на избирателите

Според прогноза на Bloomberg общият брой гласоподаватели вероятно варира от 157.1 млн. до 165.0 млн., което е 68.6%-72.1% от имащите право на глас в страната, като се очаква рекордна избирателна активност с идването на още гласове от "колебаещите се" щати.

Президентът Доналд Тръмп е увеличил подкрепата си сред латино общността и други небели гласоподаватели, но това може да е компенсирано от загуби сред тези, които го подкрепиха преди четири години, показва екзитпол на Edison Research, цитиран от Reuters. Тръмп води във Флорида и Тексас за разлика от своя опонент Джо Байдън, частично защото е получил нова подкрепа от латино избирателите. Във Флорида данните от екзитпол показват, че двамата съперници са си поделили латино гласовете. Същевременно президентът е задържал преднината си сред белите гласоподаватели в същия щат - 6 от 10 бели избиратели са пуснали бюлетина за него, което е непроменено от 2016 г. В Тексас 4 от 10 латино гласа са отишли за Тръмп, в сравнение с 3 от 10 през 2016 г., твърдят от Edison Research.

Според националния екзитпол Байдън води Тръмп сред небелите избиратели, но Тръмп е получил малко по-голям дял от небелите гласове, отколкото през 2016 г. Около 11% от афроамериканците, 31% от латино общността и 30% от американските азиатци са пуснали бюлетина за президента, което е с 3 процентни пункта нагоре спрямо 2016 г. и при трите групи. На Тръмп обаче може да се наложи да подобри още представянето сред небелите избиратели, за да компенсира загубите в своята традиционна електорална база.

Как са гласували в Джорджия, Пенсилвания и Уисконсин

Президентът е загубил известна подкрепа сред белите мъже и някои по-възрастни гласоподаватели в Джорджия, Пенсилвания и Уисконсин. Макар че все още печели мнозинството сред тях, някои са преминали към поддръжка на Байдън, показва Edison Research.

Тръмп е спечелил 7 от 10 гласове на бели мъже в Джорджия, спрямо 8 от 10 през 2016 г. Той получава 6 от 10 гласа на американци над 65-годишна възраст в Джорджия, което е надолу в сравнение със 7 от 10 преди четири години. Тръмп е загубил подкрепа в Пенсилвания сред белите мъже, завършилите колеж и хората под 44-годишна възраст. Според екзитпол 61% от белите мъже са гласували за него, което е надолу с 3 процентни пункта спрямо 2016 г. Около 40% от завършилите колеж са пуснали бюлетина за президента, или с 5 процентни пункта по-малко отпреди четири години, а 33% от хората под 44-годишна възраст са го подкрепили, което е надолу с 9 процентни пункта в сравнение с 2016 г. Той е спечелил 56% от гласовете в щата на американците над 45-годишна възраст, или нагоре с 3 процентни пункта спрямо 2016 г.

В Уисконсин 6 от 10 бели мъже без колежанска диплома са предпочели Тръмп в сравнение със 7 от 10 преди четири години, твърдят от Edison Research.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf

    Според мен е неточно да се заключава за загубена подкрепа. Реално има огромна мобилизация на гласоподаватели и от двете страни на барикадата. Много хора от цитираните групи са нови гласоподаватели, излезли по необходимост точно за този вот.

    Нередност?
Нов коментар