Байдън увеличава преднината си, Тръмп оспори изборите в четири щата

И двете страни протестират – за преброяване на всеки глас и за спиране на броенето

Най-голямото притеснение е забавянето на резултатите и съмненията за вота да не доведат до размирици
Най-голямото притеснение е забавянето на резултатите и съмненията за вота да не доведат до размирици
Най-голямото притеснение е забавянето на резултатите и съмненията за вота да не доведат до размирици    ©  Reuters
Най-голямото притеснение е забавянето на резултатите и съмненията за вота да не доведат до размирици    ©  Reuters

Новият президент на САЩ все още не е ясен, макар че преброяването досега показва, че кандидатът на демократите Джо Байдън увеличава преднината си пред Доналд Тръмп. Засега официални резултати няма, но според New York Times Байдън вече е спечелил 253 електорални гласа срещу 214 за Тръмп. За да бъде избран президент,, са нужни 270 гласа. Байдън спечели ключовите щати Уисконсин и Мичиган, където в началото водеше Тръмп, и води в Невада и Аризона. Тръмп продължава да има преднина в Пенсилвания, Северна Каролина и Джорджия, но тя се стопява.

Оспорване на резултатите

Очаквано щабът на Тръмп оспори изборите в четири щата. Според BBC в Уисконсин е поискано повторно преброяване заради "забелязани нередности". Обичайно повторните преброявания се провеждат след като приключи първата проверка на вота. Крайният срок за това там е 17 ноември. През 2016 г. имаше повторно преброяване, което промени около стотина гласа.

В Мичиган Тръмп поиска със съдебно дело да бъде спряно броенето, но там резултатът е вече в полза на Байдън.

В Пенсилвания, където преднината на Тръмп беше стопена от 15% на 2.6% при 89% преброени бюлетини до момента, аргументът му е срещу скорошно съдебно решение, с което беше позволено във вота да се включат и бюлетини с пощенско клеймо от самия ден на изборите, дори да са пристигнали до три дни по-късно.

В Джорджия републиканците също искат броенето да бъде прекратено заради нередности с обработката на бюлетините, пуснати извън изборните секции.

Протести и от двете страни

Изявленията на Тръмп без доказателства, че вотът е манипулиран, доведоха до протести на негови привърженици в Аризона, които поискаха броенето да спре. Засега обаче той изостава в щата от Байдън с 2.5% при преброени 86% от бюлетините.

От друга страна, в Детройт в щата Мичиган и Филаделфия в щата Пенсилвания привърженици на демократите се събраха около центровете за обработка за бюлетини, носейки знаци "Пребройте всеки глас".

Полицията в Портланд в щата Орегон, където Байдън спечели категорично, е арестувала десетина души и конфискува фойерверки, чукове и една пушка след протести късно снощи, съобщава Reuters. Губернаторът на щата Кейт Браун изпрати националната гвардия срещу "масово насилие" в нощта след изборите.