🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американски медии прекъснаха излъчване на Тръмп заради безпочвени обвинения за честността на изборите

ABC, CBS и NBC спряха предаването след твърденията на президента, че демократите се опитват да му откраднат изборите

Привържениците и на републиканците, и на демократите организират протести след изборния ден
Привържениците и на републиканците, и на демократите организират протести след изборния ден
Привържениците и на републиканците, и на демократите организират протести след изборния ден    ©  Reuters
Привържениците и на републиканците, и на демократите организират протести след изборния ден    ©  Reuters

Редица американски телевизионни канали - ABC, CBS и MSNBC, и други медии като USA Today, прекъснаха прякото излъчване на речта на американския президент Доналд Тръмп от Белия дом заради "неверни твърдения" за победата му на изборите, съобщава BBC.

Тръмп се опита да командва от ефира нацията в момент, когато вечерните новинарски емисии започваха по Източното крайбрежие, след като през деня бавното преброяване на гласовете показва, че водещите му позиции в Пенсилвания и Джорджия отслабват.

"Отново сме в необичайна позиция - не само прекъсваме речта на американския президент, но и поправяме американския президент", каза водещият на MSNBC Брайън Уилямс. ABC, CBS и NBC придружиха речта на Тръмп с надписи, че преброяването на гласовете на президентските избори все още не е приключило.

Обвинения без доказателства

Президентът започна обръщението си от Белия дом, като заяви, че е спечелил огромна победа, ако се броят законните гласове. Тръмп нарече продължаващото преброяване на гласовете "потискане на волята". "Те се опитват да ни откраднат победата", каза той и изброи щатите, в които спечели убедителна победа.

"Има редица обезпокоителни нарушения в цялата страна", каза Тръмп. Републиканските наблюдатели не са получили достъп за наблюдение в много спорни щати, каза той. "Не разбирам защо демократите не искат да наблюдаваме преброяването в Пенсилвания", добави той. В същото време Тръмп не предостави нито едно потвърждение на своите изявления, отбелязва BBC. Той също така каза, че "фалшивите допитвания са предназначени да държат хората у дома". Според него сега всички признават, че допитванията, които са правили медиите, са били намеса на влиятелни групи в изборите в истинския смисъл на думата. "Спечелих лесно във Флорида и те казаха, че ще загубя трудно във Флорида. И победихме в Охайо", заяви още президентът.

Президентът прогнозира, че изходът от изборите ще се реши във Върховния съд и ще има много съдебни дела. Имам чувството, че в крайна сметка ще се наложи съдиите да произнесат присъда, подчерта Тръмп.

Бързи реакции на медиите

Трябва да прекъснем тук, защото президентът направи редица фалшиви изявления, включително, че е имало измамно гласуване, каза Лестър Холт от NBC. "Няма доказателства за това."

Нора О'Донъл от CBS поиска от кореспондента Нанси Кордес да провери твърдението на Тръмп, че ако бъдат отчетени "законните гласове", той лесно ще спечели изборите, пише ABC. Кордес заяви, че няма индикации за значителен брой незаконно подадени гласове, и посочи, че позоваването на Тръмп на гласовете, пристигнали със закъснение, е "поредната лъжа".

Анализаторите на CNN Дейвид Акселрод и Ван Джоунс заявиха, че са ядосани от атаките на Тръмп срещу властите в Детройт и Филаделфия, предполагайки, че те представляват расизъм.

По Fox News Channel коментаторите Бил Бенет и Байрън Йорк заявиха, че това, че Тръмп не е представил конкретни случаи на нередности, не означава, че не е имало такива. Но президентът и адвокатите му трябва да представят доказателства, казаха те, цитирани по ABCNews.

Това, което видяхме тази вечер, е президент, който вярва, че в края на деня, когато всички гласове бъдат преброени, изборите няма да вървят по неговия план, така че той се опитва да планира алтернативен маршрут, за да се задържи в Белия дом, каза кореспондентът в Белия дом на Fox Джон Робъртс.

Още е рано за името на победителя

Третият ден на отразяване на изборите в медиите се превърна в час по математика, където коментатори обясняваха тънкостите на броенето на гласовете. То се бави очаквано заради големия брой гласове по пощата. Поради това не е ясен и резултатът в още няколко щата, които ще определят новия президент на САЩ. Кандидатът на демократите Джо Байдън досега е получил 253 електорални гласа, а Тръмп - 214. Победителят трябва да си осигури 270.

Важни за крайния изход са резултатите в няколко щата, сред които Джорджия - там резултатът е равен при преброени над 98% от гласовете. Този щат осигурява 19 гласа и ако Байдън го спечели, ще стигне до 269 електорални гласа. Освен това кандидатът на демократите има предимство в Невада и Аризона при преброени съответно 89% и 90% от бюлетините. Тръмп има преднина в Пенсилвания, макар тя бързо да се топи, а също и в Северна Каролина, където най-вероятно ще спечели.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Две неща са ясни:

    Тръмп няма да спечели изборите нито чрез вот, нито през съдебни битки.
    Тръмп започва предизборната си кампания са 2024 г.

    Няма абсолютно никаква логика да се държи по този начин, ако няма намерение да се кандидатира отново. Преди изборите това говорене мобилизираше електората му, което е смислено политически. Сега обаче вече е безмислено.

    Явно се надява, че след 4 г. ще е жив и здрав и ще може да се възползва от имиджа на онеправдан и измамен.

    Нередност?
Нов коментар