Швеция вече няма да е знаме на корона скептиците

Тежката пролет постави на изпитание и традиционно високото доверие на шведите в институциите

Швеция се чувства все по-сама в глобален мащаб в отказа си да препоръча употребата на маски
Швеция се чувства все по-сама в глобален мащаб в отказа си да препоръча употребата на маски
Швеция се чувства все по-сама в глобален мащаб в отказа си да препоръча употребата на маски    ©  Reuters
Швеция се чувства все по-сама в глобален мащаб в отказа си да препоръча употребата на маски    ©  Reuters
Темата накратко
  • Макар и под формата на препоръки, ограниченията в скандинавската държава вече са много по-сериозни от есента.
  • Според официалните власти епидемията там предстои да навлезе в най-сериозната си фаза.
  • Властите подготвят нов закон, който ще им даде допълнителни правомощия да налагат по-сериозни ограничения.

През пролетта на 2020 десетки шведи татуираха върху телата си образа на главния епидемиолог Андерш Тегнел, но днес някои от тях може би вече съжаляват. В последните седмици пословичната му невъзмутимост все повече отстъпва място на загриженост, а уверенията, че една или друга мярка "на този етап не е необходима", са заменени от предупреждения за допълнително затягане на препоръките към гражданите.

За локдаун засега не се говори, но мерките, обявени през последните десет дни в по-голямата част от страната, са безпрецедентни от началото на пандемията. Дори в пика на първата вълна през април, когато в интензивните отделения имаше между 500 и 600 COVID болни, властите не са съветвали гражданите да спрат да посещават магазини, молове, библиотеки, фитнеси, концерти, изложби, спортни състезания, работни срещи, вечери, сватби, кръщенета или погребения. Не са им препоръчвали да спрат да канят приятели в дома си, да ограничат физическите си контакти до хората, с които живеят, и да се хранят в заведения също само в тяхната компания. Днес тези официални препоръки са в сила за около 70% от населението на Швеция.

Макар да се смятат за задължителни, ограниченията засега не са обвързани със санкции, но са ясен сигнал към обществото, че кризата не е приключила и предстоят нови трудни месеци. Броят на новозаразените расте драматично в няколко региона на страната. В Стокхолм миналата седмица той се е увеличил с 80% спрямо седмицата преди това, съобщава сайтът на регионалната администрация. Хоспитализациите за същия период са с 60% повече. Въпреки че се тестват само хора със симптоми, лабораториите са претоварени и регионът обяви, че временно спира тестването по домовете, докато не бъдат обработени 16 000 чакащи със запазени часове от предходните дни. Невъзможността да се изследват заболелите поставя под въпрос изолирането и проследяването на новите случаи и допълнително увеличава риска от ескалиране на заразата.

"Сега вече наистина е сериозно. Изпуснахме контрола - казва Бьорн Ериксон, генерален директор по здравеопазването в регион Стокхолм в интервю за Expressen. - Всички трябва значително да ограничим социалните си контакти и да спазваме препоръките. Скоро всеки от нас ще е в контакт с някой болен, тогава може би ще ме разберете по-ясно."

Тази промяна в тона помрачава надеждите на много шведи, че тежката цена, която платиха през пролетта, ще ги спаси от втора вълна. Страната единствена сред скандинавските си съседки не предприе строги мерки и допусна много по-широко разпространение на болестта сред обществото. Точните му мащаби не са известни, защото до юни тестовете бяха достъпни единствено за хоспитализираните пациенти, но смъртните случаи достигнаха почти 6000, тоест неколкократно повече в сравнение със съседните страни.

Тежката пролет постави на изпитание и традиционно високото доверие на шведите в институциите

Здравната система издържа на напрежението, но с цената на безмилостен триаж, който тепърва ще се разследва заради множество случаи на отказ от лечение на възрастни хора от старческите домове. По данни на шведското социално министерство през пролетта едва около 100 от близо 900 починали от старчески дом са получили достъп до болница. В същото време около 185 000 пациенти чакат за операции, които са били отложени поради пандемията. Много от лекарите и сестрите в болниците не са излизали в отпуск през лятото и са физически, и психически изтощени.

Тежката пролет постави на изпитание и традиционно високото доверие на шведите в институциите. Правителството беше критикувано, че напълно е абдикирало от отговорностите си да защитава населението, като ги е прехвърлило изцяло върху експертите. В публичното пространство още през пролетта се оформи дисидентска група от над двайсет учени, лекари, преподаватели по медицина и други специалисти, които започнаха остро да критикуват стратегията на властите и призоваваха мерките да бъдат преразгледани в синхрон с най-новата научна информация. Подобна открита критика към институциите във време на криза е силно нехарактерна за шведското общество, което е известно със своя дух на консенсус и стремеж към избягване на конфронтацията. За мнозина по-праволинейни шведи критиката към стратегията на страната в такъв момент е равносилна почти на национално предателство. Няколко от учените в организацията споделят, че са получавали смъртни заплахи, а една от тях предпочете да напусне страната.

В същото време шведското общество е отворено и космополитно - тази част от него, която пътува, следи международните медии, общува и работи с хора от различни краища на света, вероятно чувства все по-силен когнитивен дисонанс. Носенето на маски например не се препоръчва в Швеция, но при пътуване е абсолютно задължително още от входа на летището. Телевизиите извън страната излъчват кампании в подкрепа на мерките и дори Златан Ибрахимович публикува в инстаграм видео, продуцирано от региона на Ломбардия, в което призовава почитателите си да спазват съвестно мерките и винаги да носят маски.

Именно маските се превърнаха във фокус на ожесточени дебати в медиите и в обществото като цяло. От една страна, те са най-видимият израз на несъгласие с официалната линия на властите. От друга страна, Швеция се чувства все по-сама в глобален мащаб в отказа си да препоръча тяхната употреба, след като останалите скандинавски страни въведоха изисквания за носене на маски през август. По улиците и в магазините в Стокхолм могат да се видят хора с маски, въпреки че това не фигурира в новите правила.

"Повечето шведи не харесват Доналд Тръмп, обяснява Даниел Вокнер, който работи в новинарската програма Ekot на шведското обществено радио. В същото време именно Тръмп е този, който не носи маска и се изказва с пренебрежение към носенето й." Самият Вокнер отскоро е започнал да използва маска в градския транспорт и споделя, че среща недружелюбни погледи, макар да не е бил обект на директна конфронтация.

Традиционно либералните и умерени шведи едва ли се чувстват особено комфортно да бъдат използвани като икона на различни маргинални движения, отричащи борбата срещу пандемията. "Тук са откаченото ляво и екстремното дясно - пише "Свенска дагбладет" в репортаж от протест срещу мерките в Берлин. - До тях са мъгляви езотерици, врагове на Бил Гейтс, уволнени пилоти, задлъжнели сервитьорки, изгонени наематели, всевъзможни възмутени граждани и антисемити, а над всичко това се вее шведското знаме."

Новите противоепидемични препоръки обаче са стъпка към скъсване с този образ. Въпреки отсъствието на санкции очакването е мерките масово да се спазват. Това накара няколко музея в Стокхолм да обявят, че затварят, още в деня на оповестяването на препоръките. Националният театър отмени всички свои представления. Общинските спортни зали в няколко града също затвориха. Магазини и други бизнеси работят върху мерки за ограничаване броя на посетителите.

Повдигнато е и първото обвинение за неспазване на карантина. То е срещу служителка в системата на социалните грижи в Йоребро, която е отишла на работа, докато е изчаквала резултата от корона теста си, като по този начин е изложила съгражданите си на опасност. В същото време правителството подготвя нов закон за пандемиите, който ще му даде допълнителни правомощия да налага по-строги ограничения, в случай че негативното развитие се запази.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    oii34567760 avatar :-|
    oii34567760
    • + 5

    Моля за повече научна коретност!

    Ето данни за умиранията в Швеция за последните години:
    https://www.statista.com/statistics/1115707/sweden-number-of-deaths-per-week/

    Вижда се, че през пролетта на тази година има съществено повишение на броя умирания (свързано с признатата грешка на шведските власти, че не са въвели маски за обслужващия персонал в старческите домове, където се е случил бумът ). Но понастоящем този брой на умиранията рязко пада, въпреки също рязкото повишение на броя на потвърдените заразявания от Ковид, което се вижда ето тук
    https://ourworldindata.org/coronavirus/country/sweden?country= ~SWE

    Нередност?
  • 2
    sirhamiltonf1 avatar :-|
    hamiltonf
    • - 1
    • + 1

    "Знамето" се оказа на дупки...

    Нередност?
  • 3
    kiro1234 avatar :-@
    Kiril Kirilov
    • + 1

    И това доказва, че винаги може да се появи некъдърник с власт.
    И не трябва да се лежи на стара слава както прави Европа.

    Нередност?
  • 5
    kop38350917 avatar :-|
    kop38350917
    • - 2
    • + 5

    Голям трън в очите тази Швеция. Втори пореден брой Капитал излизат със статия "Сега ще видят те в Швеция, като не се паникьосаха навреме".

    Нередност?
  • 6
    ctv1414083643380131 avatar :-|
    Ivelin Ivanov
    • - 1

    До коментар [#1] от "oii34567760":

    Нека да изчакаме до края на годината и тогава да правим изводи за последните дни. Статистиката за смъртността изостава с около 3 седмици от бума на заразяване. Разбира се има шансове положението да е по добро от пролетта, тъй като медицината постигна подобрение в лечението на COVID.

    Нередност?
  • 7
    antubis avatar :-|
    antubis
    • - 1

    До коментар [#1] от "oii34567760":

    Това, че някой не е въвел данните в сайта, не го прави меродавен. Няма логика смъртните им случаи да паднат толкова много - дори и да няма нито един случай на корона. А ако е истина, то най-вероятно е защото са се изпозатворили по домовете и няма катастрофи, няма убийства, няма дори планови операции. Което също е доста показателно.

    Нередност?
  • 8
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 2

    Тука е новата Швеция ...

    Нередност?
  • 9
    prostokiro avatar :-(
    Харвард
    • - 2
    • + 4

    За голямо мое съжаление наблюдавам как през последните 3 месеца Икономедия се подхлъзнаха да се включат във вездесъщото паникьорско крякане.
    И ако за Дневник това беше донякъде предсказуемо, то обяснете ми какво прави подобна статия в икономически-насочен седмичник!?
    Не мога да разбера какво се е случило с критичната оценка и филтрация на редакторската колегия.
    За мен остава само една форма на протест - да не подновявам годишния си абонамент.

    Нередност?
  • 10
    qvd50491823 avatar :-?
    Костадин Иванов
    • + 1

    Умните не били толкоз умни, така ли?

    Нередност?
Нов коментар