🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как ЕС се подготвя за масовата ваксинация срещу COVID-19

Страните членки мобилизират ресурси за безпрецедентната по мащаб кампания

"Това вероятно ще бъде най-голямата масова ваксинационна кампания в историята, със сигурност най-голямата през нашия век и за нашето поколение", посочва италианският специален комисар за пандемията от коронавирус Доменико Аркури. През седмицата ЕС обяви, че ваксинационната кампания ще започне на 27 декември, като целта на страните членки ще бъде да се постигне покритие от 70% от общото население.

Как ще стане това? Студенти по медицина, пенсионирани лекари, фармацевти и войници са включени в процеса, а освен в болниците и старческите домове ваксини ще се поставят и в спортни зали, конферентни центрове и дори неработещи летища, пише Reuters.

Привличане на акушерки и физиотерапевти

Великобритания, която напусна ЕС тази година, беше първата страна, която въведе използването на ваксината на Pfizer-BioNTech извън клиничните изпитвания. През първата седмица на програмата 140 000 души са получили първите си дози, а досега броят им достигна 325 хил. Правителството прие нов протокол, позволяващ на акушерки, физиотерапевти и фармацевти да поставят ваксината.

Във Франция инжекцията трябва да бъде направена в присъствието на лекар. Докато в Германия манипулацията може да бъде извършена и от друго лице, но пациентът първо трябва да се е консултирал с доктор. Германските провинции се опитват да привлекат пенсионирани медицински лица, като им предлагат заплащане, стигащо до 140 евро на час.

В Италия се подготвят временни здравни павилиони, захранвани със слънчева енергия, които да бъдат разпръснати по площадите на градовете. В страната армията е в готовност да помогне с доставката на ваксините, а в Германия въоръжените сили, които вече участват в проследяването на контактите, са подготвени да помогнат с ваксинациите, ако регионалните власти поискат това.

Необходимост от разяснителни кампании

Социологическите проучвания показват, че много европейци изпитват съмнения относно поставянето на ваксина, разработена за толкова кратко време, затова в повечето страни в ЕС ваксинационната програма е придружена от разяснителна кампания.

"Изправени сме пред огромна задача. Така че нека започнем с ваксинациите заедно и в един и същи ден", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, потвърждавайки, че началната дата за целия блок е 27 декември.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1

    С няколко ленински съботника ще насмогнат ...

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf

    Печатат чипове сигурно. Искрено се надявам да ги чипират малко нашите съграждани, че обществото ни по-зле едва ли може да бъде.

    Нередност?
Нов коментар