🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС иска от шест страни да премахнат ограниченията по границите заради COVID-19

Рестрикциите възпрепятстват функционирането на единния пазар и могат да доведат до санкции

Гранична проверка на влизане в Германия от Чехия
Гранична проверка на влизане в Германия от Чехия
Гранична проверка на влизане в Германия от Чехия    ©  Reuters
Гранична проверка на влизане в Германия от Чехия    ©  Reuters

Европейската комисия (ЕК) е изпратила писма до шест страни във връзка с наложените ограничения за пътуванията заради COVID-19. Брюксел иска от Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция да премахнат рестрикциите по границите, като те имат десет дни за отговор, иначе са заплашени от законови действия, пише Politico.

Опасенията са, че нарушаването на общо договорените правила за коронавируса, включително забраната за влизане и излизане от дадена държава, ще доведе до сътресения в системата на съюза за свободно движение на хора и стоки. Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят въпроса по време на видеоконферентна връзка в четвъртък, след като новите гранични правила на няколко страни вече засегнаха трафика.

Говорител на ЕК коментира: "Вярваме, че ще намерим решение със засегнатите членки, без да се налага да предприемаме законови стъпки, което може да е дълъг процес. Подчертаваме необходимостта от недискриминативни и пропорционални рестрикции на свободното придвижване и призоваваме страните да се обвържат по-тясно с препоръките на ЕК, за които заедно се разбрахме, и да преразгледат своите правила за свободно движение".

Едностранни действия

ЕК публикува през януари препоръки, според които страните членки трябва да оставят границите отворени и само "силно да обезкуражават" несъществените пътувания, като има опция за тестове и карантина за пътуващи от областите с високи равнища на инфектиране. Целта на Брюксел беше да се избегне повторение на по-ранните месеци на пандемията, когато редица едностранни решения предизвикаха хаос по границите и се отразиха негативно на веригите за доставки. Но през последните седмици шест държави въведоха по-стриктен граничен контрол, което според ЕК е риск за функционирането на единния пазар.

Особено разгорещен спор се води за наложените от Германия рестрикции на границата с австрийски Тирол, пише Guardian. Виена дори привика германския посланик в страната, за да даде обяснение за "ненужните мерки, които причиняват повече вреда, отколкото полза". Но германските вестници твърдят, че на скорошна среща на кабинета канцлерът Ангела Меркел е заявила, че Германия се намира насред трета вълна на COVID-19 и броят на заразените може бързо да се покачи, ако управляващите не са нащрек.

Новият граничен контрол включва забрана за несъществените пътувания, наложена от Белгия и Швеция, както и селективно пропускане в Германия на трафика от Тирол, Чехия и Словакия. В момента само германски граждани, чуждестранни резиденти и работници от ключови сектори могат да минават границата. В тази връзка австрийският канцлер Себастиан Курц призова за "общи стандарти за пътуванията и транспорта на стоки в рамките на ЕС, които да гарантират работата на единния пазар".

За и против

"Необходимо е връщане към координирания подход спрямо всички мерки, взети по отношение на свободното движение на хора и стоки в ЕС", посочва еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Португалският държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариас казва: "Надяваме се, че по време на Европейския съвет нашите лидери ще могат да обсъдят този въпрос и че по някакъв начин ще успеем да спазим препоръките. Ще бъде много важно, ако можем да се придържаме възможно най-близко до мерките, за които се разбрахме всички заедно".

Германският министър на европейските въпроси Михаел Рот защитава позицията на страната си. "Отхвърлям обвиненията, че не спазваме законите на ЕС. Очевидно тези мерки упражняват голям натиск над граничните региони, пътуващите, транспортирането на стоки и единния пазар, но защитата на нашите граждани е от първостепенно значение."