🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Страните от ЕС ще се стремят към по-добра трансгранична координация заради COVID-19

Целта е да се избегнат едностранните действия на държавите от съюза

Правителствата в ЕС ще обсъдят в сряда как по-добре да координират определянето на районите с голям риск от заразяване с коронавирус и управлението на трансграничното пътуване на фона на скорошния скок в броя на инфекциите в Европа. Също така ще бъдат дискутирани мерки за стандартизирани карантинни процедури, правила за тестване и предупреждения за пътуване.

Документ, видян от Financial Times преди утрешната среща в Брюксел, посочва: "Остава отговорност на всяка страна членка да изпълни мерките, които сметне за необходими. Но единният отговор на кризата е жизненоважен, за да се избегне фрагментираният подход, който видяхме по-рано през годината, както и за да се запази целостта на шенгенската зона."

Избягване на хаотичните действия

Страните в ЕС не искат повторение на хаотичните действия в началото на пандемията, когато някои държави бързо затвориха границите си, нарушавайки функционирането на вътрешния пазар и блокирайки някои граждани. Оттогава Брюксел се опитва да стимулира сътрудничеството, но страните членки все още използват свои собствени критерии и карантинни практики, за да определят районите с висок риск от заразяване и за да управляват пътуванията.

В понеделник говорител на Европейската комисия призова европейските лидери да заменят цялостните рестрикции срещу дадена държава с "по-таргетирани мерки, които са ограничени по време и географски обхват". Този коментар идва на фона на предупреждението на Унгария, че може да затвори границите си за чужди граждани в опит да намали броя на заболелите от коронавирус.

Къде може, къде - не

Постигането на координация сред страните обаче ще бъде трудно, тъй като европейските правителства си запазват правото да налагат свои едностранни мерки.

"Целта на срещата в сряда е да се проведе първоначална дискусия дали държавите в ЕС подкрепят по-близко сътрудничество относно коронавирус в шенгенската зона. Срещата може да определи областите, където може да има по-голяма координация, и тези, в които ще бъде по-трудно да се постигне това", коментира пожелал анонимност европейски дипломат.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар