Великобритания планира да вдигне корпоративния данък

Целта е страната да продължава да е конкурентна на Г-7, което може да позволи увеличаване от 19% на 25%

Британският финансов министър Риши Сунак е изправен пред голям бюджетен дефицит и трябва да се справи с него
Британският финансов министър Риши Сунак е изправен пред голям бюджетен дефицит и трябва да се справи с него
Британският финансов министър Риши Сунак е изправен пред голям бюджетен дефицит и трябва да се справи с него    ©  Reuters
Британският финансов министър Риши Сунак е изправен пред голям бюджетен дефицит и трябва да се справи с него    ©  Reuters

Британският финансов министър Риши Сунак планира вдигане на корпоративния данък в страната. Но още не е ясно с колко точно над сегашното му равнище от 19% ще е повишаването, пише Financial Times. Единственото, което казват работещите по бюджета, е, че целта е Обединеното кралство да продължава да бъде "конкурентно" спрямо държавите от Г-7. Което може да позволи увеличаване до 25% и дори повече.

Правителството има нужда от допълнителни средства, за да покрие нарасналия бюджетен дефицит заради големите разходи за подпомагане на бизнеса в условията на пандемия от коронавируса.

С колко точно

Сунак оправдава намерението си с новия американски президент Джо Байдън, който също смята да вдигне данъците за бизнеса. В момента в САЩ се говори за увеличение от 21% на 28%, а Байдън обяснява, че този ход се налага заради бюджетната предпазливост и фискалното равенство. Политиката му предоставя на Сунак по-големи възможности да действа у дома. Британският финансов министър принципно е скептичен относно допълнителните вътрешни инвестиции, генерирани от британските ниски данъчни нива. Той се нуждае от още финансови постъпления, а всеки процентен пункт увеличаване на корпоративния данък носи 3.3 млрд. паунда.

"Министърът е изправен пред голям бюджетен дефицит и трябва да се справи с него. От всички налични опции повишаването на корпоративния данък с относително малък процент изглежда една от най-малко неатрактивните", казва Майкъл Хесълтън, бивш президент на правителствения Board of Trade. Британски правителствени представители посочват, че равнище от 25% все още би било сред най-ниските в Г-7, но някои консервативни депутати биха се възпротивили на това. Бизнес групите в страната очакват по-малко увеличение - до около 23%. Бивш консервативен министър също твърди, че това е по-вероятният сценарий: "Идеята за 25% е лоша и няма да се възприеме от консервативните депутати. По-скромно повишаване вероятно е неизбежно и по-лесно управляемо."

Бившият финансов министър Джордж Осбърн искаше да намали корпоративния данък до под 15% като сигнал след напускането на ЕС, че страната може да бъде магнит за инвестиции.

Реакцията на бизнеса

Според Стюарт Адам от Institute for Fiscal Studies данъчните приходи във Великобритания "до голяма степен идват от няколко много големи и доходоносни компании". Докато бюджетът на Сунак се очаква да се фокусира върху помощта за малките и иновативните фирми, много от които нямат печалби.

Същевременно бизнесът не се притеснява чак толкова от правителствените планове за вдигането на корпоративния данък, като няколко главни изпълнителни директори казват, че това поне ще означава, че са на печалба, а тези, които са ударени най-тежко от пандемията, са пощадени. "Не се наблюдава прекалено голям гняв. Поне с такса върху печалбата, въпросът е, че все пак има печалба за облагане", коментира един бизнес лидер. Друг уточнява, че зависи колко ще е голямо увеличението: "Това ще повдигне въпроси за нашата международна конкурентоспособност и за способността ни да привличаме инвестиции, което, изглежда, е важно за правителството."

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • - 3

    Дано това рефлектира и по нашите територии и внесе баланс между ниския сега корпоративен данък и завишени осигуровки.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 1
    • + 1

    Разбира се. Трябва да се намалят и осигуровките.

    Нередност?
Нов коментар