Британската икономика понася най-много щети от първата вълна на COVID-19 насам

Очакванията са за наваксване през пролетта заради ускорената ваксинационна кампания

Обединеното кралство е сред водещите държави по ваксиниране на населението.
Обединеното кралство е сред водещите държави по ваксиниране на населението.
Обединеното кралство е сред водещите държави по ваксиниране на населението.    ©  Reuters
Обединеното кралство е сред водещите държави по ваксиниране на населението.    ©  Reuters

Британската икономика понася най-много щети от първата вълна на коронавируса насам на фона на устойчиво високи нива на инфектиране и на подновени противоепидемични рестрикции. Тези два фактора продължават да забавят икономическото възстановяване на страната, пише Guardian.

Почти година след разпространението на COVID-19 в Европа фокусът в момента е върху възможно най-бързото провеждане на ваксинационните кампании, като Обединеното кралство е сред водещите държави в областта. Според икономистите това може да увеличи шансовете на британската икономика да надмине другите страни по-късно през пролетта в зависимост от това кога ще бъдат вдигнати карантинните ограничения.

Трудно първо тримесечие

От началото на пандемията Guardian следи осем икономически индикатора, за да проследи влиянието на коронавируса върху заетостта и растежа. Според Международния валутен фонд британската икономика се е свила с 10% през 2020 г., което е най-лошият резултат в сравнение със страните от Г-7.

В началото на 2021 г. несигурността, свързана с Brexit, намаля след подписването на споразумението за свободна търговия с ЕС. Също така досега в страната са инжектирани над 7 млн. дози, което е сред най-високите ваксинационни равнища в света. Това кара Хауърд Арчър, главният икономически съветник на EY ITEM Club, да прогнозира: "Изгледите за възстановяване са по-светли. След като икономиката премине през трудно първо тримесечие през тази година, без съмнение ще се възползва от постиженията на ваксинационната кампания, която ще стимулира доверието на бизнеса и на потребителите."

Безработица с четиригодишен връх

Все пак в момента се наблюдават обезпокоителни сигнали, че локдаунът в началото на 2021 г. причинява нови затруднения на компаниите и служителите, като забавя икономическото възстановяване и подкопава потенциала за растеж на Обединеното кралство.

Десет месеца след началото на кризата изследванията за бизнес дейността и индикаторите за нивата на мобилност подсказват, че ще се наблюдава най-голямото свиване в ръста от първата вълна на пандемията насам. Същевременно безработицата достигна четиригодишен връх с над 1.7 млн. души без работа. Очакванията са, че още почти 1 млн. души ще ги последват след приключване на програмите за държавна помощ в края на април.