🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МАЕ очаква скок на въглеродните емисии на фона на глобалното възстановяване от COVID-19

Възобновяемата енергия също ще нараства и ще осигурява 30% от електричеството през тази година

Тази година се очаква скок на въглеродните емисии от енергия на фона на възстановяването на страните от пандемията. За това предупреждава Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от британската ВВС. Строгите противоепидемични мерки доведоха до най-големия спад в търсенето на енергия от Втората световна война насам. Това спомогна за намаляване на въглеродните емисии с 6% през 2020 г., като въглищата и петролът бяха най-тежко засегнати.

През 2021 г. общите емисии от енергия все още ще бъдат по-ниски спрямо 2019 г., но въглеродният диоксид ще се повиши с второто по големина годишно количество, откакто се води статистика, твърди МАЕ. Същевременно обаче и възобновяемата енергия ще нараства, като "зелените" източници ще доставят 30% от електричеството за тази година.

Азия играе съществена роля

"Глобалните въглеродни емисии ще скочат с 1.5 млрд. тона през 2021 г., задвижвани от възстановяване на употребата на въглища в енергийния сектор. Това е предупреждение, че икономическото стабилизиране е всичко друго, но не и устойчиво по отношение на климата", коментират от МАЕ. И допълват, че прогнозата за емисиите за тази година ще бъде дори още по-лоша, ако търсенето на петрол се повиши до нивата отпреди пандемията.

Търсенето на енергия процъфтява в развиващия се свят, като очакванията са за увеличаване от 3.4% за тази година. Тази тенденция контрастира с по-богатите държави, където употребата на енергия вероятно все още ще бъде с 3% под 2019 г. Търсенето на въглища в Азия ще изиграе съществена роля. Общата глобална употреба спадна с 4% през 2020 г., но прогнозата е, че ще се повиши с 4.5% през 2021 г.

Очаква се Китай да съставлява над половината от глобалния ръст на въглищата за тази година. Дори в ЕС и САЩ търсенето вероятно ще се увеличи, въпреки че ще остане под нивата през 2019 г. Като цяло търсенето на въглища ще бъде близо до глобалния пик през 2014 г., прогнозира МАЕ.

Има и добри новини

Същевременно добри новини идват от възобновяемите източници на енергия. Вятърната, слънчевата и други видове устойчива енергия са отбелязали ръст от 3% през 2020 г., а в енергийния сектор се очаква да нараснат с 8% през 2021 г. Като цяло "зелените" енергийни източници ще осигурят 30% от производството на електричество, което е най-високо равнище от началото на индустриалната революция насам. Китай вероятно ще съставлява почти 50% от глобалното увеличаване на възобновяемото електричество през тази година.

"Както наблюдаваме през последните 15 години, страните, които успяха да орежат своите емисии, са тези, в които възобновяемата енергия заменя изкопаемите горива. Това, което, изглежда, се случва сега, е, че имаме голямо използване на "зелена" енергия, което е добре за борбата с климатичните промени, но тенденцията се случва на фона на огромни инвестиции във въглищата и газа. Стимулите за справянето с корона кризата по света все още до голяма степен финансират дейности, които ни обричат на високи въглеродни емисии с десетилетия", коментира пред ВВС проф. Корин льо Кере от University of East Anglia.