🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа рискува да изостане от САЩ и Китай в декарбонизацията

Необходимо е радикално увеличаване на възобновяемата енергия, казват изпълнителните директори на BASF и Siemens Gamesa Renewable Energy

Европа рискува да изостане от САЩ и Китай в изчистването от въглеродните емисии, освен ако радикално не увеличи възобновяемата енергия. Това казват пред Financial Times Мартин Брудермюлер, изпълнителен директор на най-голямата химическа компания в света BASF, и Андреас Науен, изпълнителен директор на втория по големина производител на вятърни турбини Siemens Gamesa Renewable Energy. Според тях това ще изисква промени в държавното планиране и по-голяма съгласуваност в енергийните инвестиции в ЕС.

САЩ и Китай предприемат по-прагматичен подход за преориентиране на индустриите си към съкращаване на емисиите. Брудермюлер посочва, че за съвсем кратък период от време Китай е ревизирал законодателство, което е блокирало местно партньорство, целящо да осигури възобновяема енергия за нова фабрика на BASF. И допълва, че Европа е "много бавна и много сложна. Голяма част от плановете за възобновяема енергия са национални планове, а не планове на ЕС. Нуждаем се от енергийна интеграция".

Предложенията на Брюксел

Науен заявява, че увеличаването на вятърната енергия в Европа е наполовина по-бавно от това, което се изисква за постигане на ревизираните амбиции на ЕС за намаляване на емисиите с 55% до 2030 г. Според него причината е в "различните и сложни процедури" за получаване на разрешителни в Европа. "В политически аспект сме по-зелени, отколкото някога сме били на континента. Но не можем да превърнем амбициозните цели в прилагане на практика със скоростта, която е необходима. Затова се опасявам, че Европа ще изостане", коментира той.

Изказванията на Брудермюлер и Науен идват седмици преди Брюксел да оповести предложения за законова рамка в подкрепа на новите цели за емисиите, ревизирани нагоре от съкращаване с 40%. Очаква се предложенията да включват разширяване на европейската система за търговия на емисии към сектори като автомобилния, както и премахване на безплатните квоти за енергийно интензивните индустрии.

Двамата изпълнителни директори посочват, че за постигането на новите цели за емисиите ще са необходими нови форми на сътрудничество в различните индустриални сектори и между доставчиците и потребителите. Но според тях предстоящите реформи няма да вземат предвид необходимостта от промени в европейския подход за насърчаването на инвестициите в иновации, за разпределянето на държавната помощ, която все още е отпускана на национално равнище, и за подпомагането на разходите за "зеления" преход.

Съгласуваност в политиките

Според Брудермюлер индустрията се нуждае от съгласуваност в политиките: "Ние сме енергийно интензивна индустрия. Необходим ни е ясен план за инвестиции, иначе инвестиции няма да има и това ще застраши цялата екосистема в Европа."

Изпълнителният директор на BASF заявява, че компанията планира да намали своите емисии с 25% до 2030 г. Но допълва: "Ако нямам възобновяема енергия, не мога да приложа на практика своите намерения."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yez18383939 avatar :-|
    Pronto
    • + 1

    Китай е най-големият замърсител а се очаква Европа да се справи с “климатичната криза”. Трънки

    Нередност?
Нов коментар