Английските клубове биха отбой за Суперлигата

Бъдещето на начинанието е поставено под въпрос заради сериозния отпор на феновете, футболните централи и политици в Европа

Спортът отдавна е бизнес, а пандемията показа, че футболът може да се играе и без фенове, макар че това не е за предпочитане.
Спортът отдавна е бизнес, а пандемията показа, че футболът може да се играе и без фенове, макар че това не е за предпочитане.
Спортът отдавна е бизнес, а пандемията показа, че футболът може да се играе и без фенове, макар че това не е за предпочитане.    ©  Reuters
Спортът отдавна е бизнес, а пандемията показа, че футболът може да се играе и без фенове, макар че това не е за предпочитане.    ©  Reuters

48 часа - толкова просъществува Суперлигата, създадена от 12 богати европейски футболни клуба. Бъдещето на цялото начинание е поставено под сериозен въпрос, след като във вторник вечерта шестте английски клуба, които бяха сред основателите, се оттеглиха. Собственикът на "Ливърпул" Джон Хенри се извини във видео обръщение на клуба, треньорския щаб, футболистите и феновете, че е взел това решение. Промяната в позицията на шестте отбора от Висшата лига на Англия идва след силен заплахи за санкции от УЕФА и ФИФА, както и сериозен отпор от фенове, треньори, футболисти и политици в Европа.

Засега председателят на Суперлигата и президент на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес обяви, че ще се бори за спасяването на проекта, който обаче вече е замразен в търсене на правилните стъпки и промяна. Първите, които премислиха включването си, бяха "Манчестър сити" и Челси", последвани от "Арсенал", "Манчестър юнайтед", "Ливърпул" и "Тотнъм". В съобщение от Суперлигата заявиха, че "предвид обстоятелствата ние трябва да обмислим наново най-подходящите стъпки, за да променим проекта". Те остават уверени, че целите им са "да предоставим на привържениците възможно най-доброто изживяване, както и увеличаване на солидарните плащания за цялата футболна общност". От организацията подчертаха, че английските клубове се оттеглят под натиска срещу тях. Ръководството ѝ остава убедено, че сегашният вид на европейския футбол трябва да се промени.

Преди новината за оттеглянето на английските клубове Перес каза в интервю за френския "Екип", че не се притеснява от това, че някой може да се оттегли. Очакванията му са ПСЖ и "Байерн" да влязат в Суперлигата. Засега в проекта остават испанските "Реал", "Барселона" и "Атлетико", както и италианските "Интер", "Милан" и "Ювентус". Намерението беше лигата да включва 20 клуба, като 15 са постоянни членове, което означава, че те не могат да изпадат. Клубовете основатели заявиха при обявяването на проекта в неделя вечерта, че заедно ще получат безвъзмездна финансова помощ в размер на 3.5 млрд. евро за инвестиции в инфраструктура. А финансов гръб за инициативата осигурява американската банка JPMorgan. Целта беше да измести Шампионската лига, която в момента е най-доброто и печелившо клубно състезание в Европа.

Какво се спестява

В голяма степен виновник за сегашното състояние на европейския футбол е и УЕФА. От години тя се стреми да угажда главно на богатите клубове - създаването на Шампионската лига беше именно с такава цел и даде възможност на Англия, Германия, Испания, Италия и Франция да имат по няколко участника в турнира по право. УЕФА сега предлага промяна във формата на Шампионската лига, която отново ще е в полза на големите клубове, които ще получават повече пари при участие. Шансът български отбор да участва в турнира клони към нула.

ФИФА заплаши със санкции отцепниците в Европа, но нейният президент Джани Инфантино предлага създаването на Африканска футболна лига, като я определя като "нова глава за африканския футбол". Флорентино Перес също твърди, че промяната е за доброто на футбола, като дори обещава финансова подкрепа за по-малките отбори на континента.

Идеята на Инфантино е в лигата да участват 20-24 отбола, които да получават твърди приходи от 20 млн. долара на година за период от 5 години. Благородната цел е африканският футбол да стане по-конкурентен в сравнение с този в Европа и Южна Америка. Амбиция, която е трудно изпълнима, като се имат предвид условията на живот в почти целия континент.

Заслужава да се отбележи, че монополът на други спортни организации в провеждането и управлението на спортни състезания беше разбит. Преди над 20 години години баскетболни отбори в Европа създадоха Евролига и в нея също има клубове с постоянен статут. Проектът беше остро критикуван от ФИБА (международната организация по баскетбол), стигна се до спор със създателите на турнира от УЛЕБ (съюза на европейските лиги по баскетбол) но продължава да съществува успешно.

Вероятно създаването на Европейска Суперлига изглежда неизбежно и звучи лицемерно да се твърди в момента, че УЕФА са добрите, а богатите клубове - лошите. Със сигурност може да се каже, че и в Шампионската лига, и в Суперлигата става дума за много пари, като във втория случай средствата от управлението ще влизат директно в джобовете на клубовете. А това не се харесва на сегашните монополисти.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Отдавна съсипват футбола, лишавайки го от широката му база. Правят меркантилен футбол за китайци и други големи пазар. Рано или късно ще превърнат футболистите в циркови животни, обикалящи от държава на държава по подобие на кеч федерацията.

    Лишиш ли футбола от традицията, какво му е предимството пред по-динамичните спортове?

    Нередност?
Нов коментар