🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дванадесет богати европейски клуба създават Суперлига

"Ливърпул", "Барселона" и "Ювентус" са сред елитните отбори, които се присъединяват към конкурента на Шампионската лига

Дузина от най-богатите футболни клубове в Европа се съгласиха да създадат Суперлига, което ще бъде най-голямата трансформация на играта от десетилетия. Състезанието, подкрепено с финансиране от 6 млрд. долара от JPMorgan, има за цел да измести Шампионската лига, която в момента е най-доброто и печелившо клубно състезание на континента.

Отборите, които обявиха в неделя вечерта, че планират да се присъединят към състезанието, са: испанските "Реал" Мадрид, "Барселона" и "Атлетико" Мадрид; английските "Манчестър Юнайтед", "Манчестър Сити", "Ливърпул", "Арсенал", "Челси" и "Тотнъм"; и италианските "Ювентус", "Милан" и "Интер". Те добавиха, че още три клуба "ще се присъединят преди първия сезон, който е планиран да започне възможно най-скоро".

Новината ще предизвика битка за власт в най-популярния спорт в света, като елитните клубове ще бъдат изправени пред ожесточена съпротива от страна на политици, фен групи и ръководни органи в спорта, всички от които обещаха да се противопоставят на отцепването.

Но президентът на "Реал" Флорентино Перес, който беше избран за първи председател на Суперлигата, заяви: "Ще помагаме на футбола на всяко ниво и ще го отведем на законното му място в света. Футболът е единственият световен спорт в света с повече от 4 млрд. фенове и нашата отговорност като големи клубове е да отговорим на техните желания."

Лигата ще включва 20 клуба, като 15 са постоянни членове, което означава, че те не могат да изпадат. Клубовете основатели заявиха, че заедно ще получат безвъзмездна финансова помощ в размер на 3.5 млрд. евро за инвестиции в инфраструктура. Документите, до които и получил достъп Financial Times, предполагат, че на членовете основатели също ще бъдат отпуснати от 100 млн. до 350 млн. евро за присъединяване към състезанието и че те ще продължат да играят в националните си състезания, като английската Висша лига и испанската Ла Лига. С очакваните приходи от 4 млрд. евро за състезанието чрез продажби на права и спонсорство, клубовете ще получават фиксирано плащане от 264 млн. евро годишно. JPMorgan е отказала коментар по темата. Сред най-добрите клубове, които не са в Суперлигата, са френският Пари Сен Жермен и германският "Байерн" Мюнхен.

Изпреварващ ход

Декларацията за създаване на Суперлигата изпревари обявяването на алтернативния план за радикална трансформация на Шампионската лига, която се управлява от Европейската футболна централа УЕФА. В понеделник УЕФА трябва да одобри радикални промени във формата на Шампионската лига, включително повече мачове и възможности за повече пари за топ отборите.

Миналата седмица се проведе среща на Европейската клубна асоциация, която представлява интересите на повече от 200 водещи отбора и през последните години беше водена от президента на "Ювентус" Андреа Анели. На нея са били обсъдени предложените реформи в клубните турнири на континента. Клубната асоциация се съгласи да разреши на УЕФА да продължи напред с промените във формата, но имаше широко недоволство от плана, тъй като водещите клубове искаха да получат по-големи уверения за създаване на съвместно предприятие, което да контролира всички медийни и спонсорски права за европейските клубни състезания. Анели подаде оставка като председател на организацията в неделя, след като беше назначен за заместник-председател на Суперлигата.

Всички останали са против

УЕФА заяви, че е обединена с висшите европейски лиги, националните ръководни органи и ФИФА в "усилията да спрат този циничен проект, основан на личния интерес на няколко клуба в момент, когато обществото се нуждае от солидарност повече от всякога". Организацията ще разгледа всички възможни мерки, както съдебни, така и спортни, за да се предотврати началото на Суперлигата. Това включва забрана на играчите в клубовете от Суперлигата да представляват националните си отбори в състезания като Световното първенство. Британският премиер Борис Джонсън написа в Twitter, че плановете "биха били много вредни за футбола и ние подкрепяме футболните власти да предприемат действия".

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че "приветства позицията на френските клубове", които отказват да участват в състезанието.

Организацията на феновете Football Supporters Europe смята, че подобно решение за създаване на Суперлига ще бъде последният гвоздей в ковчега на европейския футбол, изоставяйки всичко, което го е направило толкова популярен и успешен.

Вестник Times първи съобщи в неделя, че редица клубове са се съгласили по принцип да се присъединят към Суперлигата. Водещи клубове, които се сблъскаха със сериозен недостиг на приходи по време на пандемията, имат голям интерес към състезанието, което според тях ще гарантира приходи от европейски мачове всеки сезон. В споразумението може да бъдат засегнати и аспекти на контрола на разходите, като потенциални ограничения на заплатите. Суперлигата ще наподобява структурата на "затворените" северноамерикански спортни лиги, където собствениците се радват на надеждни печалби, а оценката на отборите постоянно се увеличава с времето.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    demokoko18 avatar :-P
    demokoko18
    • + 1

    Според мен е въпрос на време да се включи и Лудогорец :)

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Като махнеш традицията от футбола - изпадащите отбори, равният шанс, важността на добрата форма... Всичко отива по дяволите.

    Не намирам предимства на футбола пред по-динамични спортове, ако елиминираш всичко свято за феновете!

    Нередност?
  • 3
    komakino avatar :-?
    Валентин Апостолов

    Интерес към футболен клуб "Ливърпул"
    https://liverpool.operatura.info/?p=3831

    Нередност?
Нов коментар