🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще върне ли "Върховният съд" на Facebook акаунта на Доналд Тръмп

Ключов тест за експеримента по модерация на съдържание на гиганта в социалните мрежи

Забраната повдига въпроси относно свободата на словото и силата на онлайн платформите.
Забраната повдига въпроси относно свободата на словото и силата на онлайн платформите.
Забраната повдига въпроси относно свободата на словото и силата на онлайн платформите.
Забраната повдига въпроси относно свободата на словото и силата на онлайн платформите.

От януари насам Доналд Тръмп липсва от Facebook, Twitter и YouTube. Неговите постове за бунтовете в Капитолия накараха компаниите да спрат акаунтите му поради подстрекаване към насилие. За много американци звукът на тишината е добре дошъл. Без мегафона на социалните мрежи Тръмп е заглушен. Facebook не само е блокирал неговия акаунт, но и трие съдържанието на други потребители, които харесват гласа му.

Забраната повдига въпроси относно свободата на словото и силата на онлайн платформите. Дори сенатор Бърни Сандърс, който далеч не е фен на Тръмп, споделя, че се чувства неудобно от факта, че бившият президент е заглушен от "шепа високотехнологични хора". Изпълнителният директор на YouTube, Сюзан Войчицки казва, че видеоплатформата ще отмени забраната си само "когато се убедим, че рискът за насилие е намален". Twitter няма да отстъпи, точка. Facebook има друг подход. Основателят на Facebook Марк Зукърбърг беше този, който реши да изключи акаунта на Тръмп. Но дали това ще остане така ще се реши този месец от 19 експерти в "Съвета за надзор" на Facebook - нейният "Върховен съд". Решението на фирмата ще бъде сериозен тест за това дали може да има баланс между неограничената корпоративна автономия и регулацията на правителството при взимане на трудни решения относно съдържанието.

Смисълът от съда

Зукърбърг предложи идеята за съставянето на този съвет през 2018 г. и първите членове бяха обявени миналата година. Надзорният съвет би трябвало да бъде независим орган, които взима обвързващи решения и предлага пренастройка на политиката по съдържание. Facebook е вложил 130 млн. долара през последните шест години за дейността му. Членовете на съвета са глобална група от експерти: десет са академици, петима работят в нетърговски организации и мозъчни тръстове, двама са журналисти, един е от политиката и един е лауреат на Нобелова награда. "За всички членове свободата на словото е основна ценност", казва Роналдо Лемос, бразилски адвокат, който е член на съвета.

След като дадена публикация е премахната, потребителите на Facebook и нейната сестринска социална мрежа - Instagram, могат да обжалват решението към съвета. Това се е случвало над 30 хил. пъти. Съветът пресява обжалванията и избира делата, които има 90 дни да оцени. Самата Facebook също може директно да пренасочи дела към съвета, както направи с Тръмп. Компютър възлага делата на петчленен състав на случаен принцип. Членовете на съвета работят на непълно работно време, но надзорният съвет има персонал от 40 души, които помагат с избора на делата и изследвания, подобно на чиновници на Върховния съд. Точно както заинтересовани партии могат да предават становища към Върховния съд, хората могат да предават коментари към съвета. Досега той е приел 12 дела и 10 хил. коментара, от които 9800 са свързани с отстраняването на Тръмп. Когато експертната група вземе решение, мнозинството на съвета трябва да го одобри и след това решението бива разписано и обявено публично.

Какви са делата

Делата са разнообразни. Дали Facebook има право да сваля снимки на т.нар. blackface (намазани с черна боя лица)? Или снимки на зърна, които имаха за цел да повишат осведомеността за рак на гърдата? Или видео, което се бори за достъп до недоказано лечение на ковид-19? От седемте дела, за които е взето решение, съветът преобърна решението на Facebook пет пъти. Той не взима под внимание законите на нито една определена държава, а по-скоро балансира "обществените стандарти" на Facebook и "ценностите" с международно хуманитарно право. Също може да принуди Facebook да направи промени в политиката си. Някои от промените на Facebook относно антиваксърското съдържанието бяха в резултата на критика от съвета.

Какво ще стане със случая на Тръмп? От първите решения "стана ясно колко много съветът уважава свободата на словото", казва Евелин Дуек, лектор по право в Харвардския университет. "Това ме накара да мисля, че шансовете на Тръмп са големи." Не всички са съгласни. Повече зависи от това как съветът интерпретира законите за правата на човека, отколкото как интерпретира стандартите на Facebook, които Тръмп е нарушавал немалко пъти. "Акаунтът на Тръмп включва не само неговата свобода на словото, но има и влияние върху правата на другите хора", казва Дейвид Кей, бивш репортер за свободата на словото от ООН, който ще бъде "много изненадан", ако надзорният съвет оспори решението на Facebook.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ngn16170122951011648 avatar :-|
    Digital Marketing

    Цензурата на публични личности е Крайна опасност за всеки човек.

    Нередност?
  • 2
    baza avatar :-|
    Божидар Здравков

    Сталин, Мао Дзе Дун, Хитлер, обществени личности ли са? Имат ли стотици хиляди последователи вече десетилетия? Много дискусионна тема, няма просто решение. Винаги има политика и много емоции.

    Нередност?
Нов коментар