🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Смъртна присъда във Виетнам за превръщане на банка в личен банкомат

Процесът срещу имотната магнатка Труонг Ми Лан се превърна в един от най-значимите в рамките на безмилостната антикорупционна кампания в страната

Лан е осъдена на смърт за присвояване, на 20 години затвор за подкуп и на още 20 години за нарушаване на правилата за кредитиране
Лан е осъдена на смърт за присвояване, на 20 години затвор за подкуп и на още 20 години за нарушаване на правилата за кредитиране
Лан е осъдена на смърт за присвояване, на 20 години затвор за подкуп и на още 20 години за нарушаване на правилата за кредитиране    ©  vnexpress.net
Лан е осъдена на смърт за присвояване, на 20 години затвор за подкуп и на още 20 години за нарушаване на правилата за кредитиране    ©  vnexpress.net
Темата накратко
  • Виетнамските власти твърдят, че имотната магнатка Труонг Ми Лан е изпълнявала дръзкия план в продължение на повече от десетилетие.
  • През април съд осъди 67-годишната бизнесдама на смърт в най-големия финансов скандал, който страната от Югоизточна Азия някога е виждала.
  • Според съдебните протоколи в процеса са осъдени общо 86 души - включително съпругът на Лан, хонконгският магнат в областта на недвижимите имоти Ерик Чу Нап Ки, и 18 държавни служители.

Схемата, описана от прокурорите, е брутална - купуваш контролния пакет акции на банка, попълваш ръководството й с лоялни хора, след което им плащаш да ти отпускат милиарди долари за сделки с недвижими имоти.

Виетнамските власти твърдят, че имотната магнатка Труонг Ми Лан е изпълнявала дръзкия план в продължение на повече от десетилетие. През април съдът в страната осъди 67-годишната бизнесдама на смърт в най-големия финансов скандал, който страната от Югоизточна Азия някога е виждала.

Демонстрация от страна на Ханой

Известното с потайността си комунистическо правителство на Виетнам прави необичайна демонстрация с наказанието на Лан. Нейният случай се превърна в един от най-известните в рамките на безмилостната кампания за борба с корупцията, наречена Blazing Furnace ("Пламтящата пещ"), започната преди около десетилетие от лидера на комунистическата партия Нгуен Фу Чонг, който сега е на 80 години. Хиляди длъжностни лица са влезли в затвора. Двама президенти, обвинени в допускане на корупция, бяха свалени от власт.

Репресиите имаха за цел да изчистят имиджа на страната, в която корупцията е дълбоко вкоренена, и да привлекат повече чуждестранни инвестиции, които подпомагат нейния растеж - особено когато страни като САЩ гледат на Виетнам като на алтернатива на Китай, разказва в обширен репортаж The Wall Street Journal.

Но мащабната борба с корупцията доведе и до политически сътресения и изтощи държавната администрация. Някои инвеститори и правозащитни организации се опасяват, че тя се използва от влиятелни партийни членове за отстраняване на свои политически съперници, подобно на мащабните антикорупционни чистки на китайския лидер Си Цзинпин, които отстраниха неговите опоненти.

И двете страни са еднопартийни държави, управлявани от комунисти, с непрозрачни съдебни системи и без свободна преса.

Вниманието се пренасочва към частния сектор

"Въпреки че първоначално антикорупционната кампания беше насочена към изкореняване на корупцията и защита на режима, с течение на времето тя неизбежно беше манипулирана за политически борби поради липсата на контрол и баланс във виетнамската еднопартийна система", казва пред американското издание Нгуен Хак Джанг, гостуващ сътрудник, специализиран за Виетнам, в базирания в Сингапур институт ISEAS-Yusof Ishak.

Години наред борбата с корупцията във Виетнам се съсредоточаваше върху Комунистическата партия. Страхувайки се да не попаднат в "пещта", държавните служители напуснаха и се насочиха към частния сектор.

Компаниите на Лан са сред първите големи частни предприятия, които попадат под прицела на правителството, което е сигнал, че партията е готова да изведе кампанията извън своите редици. Лан отрича всички обвинения срещу нея, а адвокатите й заявяват, че ще обжалва присъдата.

Кампанията е както добра, така и лоша за бизнеса. Адам Ситкоф, изпълнителен директор на Американската търговска камара във Виетнам, заяви, че много фирми се радват, че правителството предприема стъпки за прекратяване на корупцията. Но то е всяло такъв страх в държавната администрация, че е забавило процеси като получаването на необходимите разрешителни.

"Това може да доведе до парализа в процеса на вземане на решения, а това е бързо развиваща се страна", казва Ситкоф. "За да може Виетнам да запази своята конкурентоспособност, решенията трябва да се вземат бързо, за да могат да бъдат в крак с това колко бързо се променя страната."

Мащабът на измамата

Лан е осъдена за измама със зашеметяващ мащаб. Прокурорите твърдят, че тя е подкупила банкови служители, оценители и държавни служители, за да одобрят и прикрият заеми на стойност около 42 млрд. долара, отпуснати на контролирани от нея фиктивни компании. Те твърдят, че след това тя е използвала средствата, за да създаде империя от луксозни хотели, крайбрежни апартаменти, първокласни офиси и търговски площи в перспективни градове. От тази сума 27 млрд. долара са все още неизплатени на банката и държавата се опитва да ги възстанови.

"Въпреки че първоначално антикорупционната кампания беше насочена към изкореняване на корупцията и защита на режима, с течение на времето тя неизбежно беше манипулирана за политически борби поради липсата на контрол и баланс във виетнамската еднопартийна система."

Нгуен Хак Джанг, гостуващ сътрудник, специализиран за Виетнам, в базирания в Сингапур институт ISEAS-Yusof Ishak

Прокурорите повдигат различни обвинения срещу нея, включително за присвояване на около 12 млрд. долара. Случаят завладява страната - гражданите следяха с внимание развитието на събитията и създаваха онлайн мемета, показващи как богатството на Лан се съпоставя с това на известни поп звезди като Тейлър Суифт и Ариана Гранде. В продължение на месеци на първите страници на контролираните от държавата вестници се появяваха редки снимки от съдебната зала в Хошимин, на които се виждаше Лан, заобиколена от море от полицаи.

Информационната служба на града предприе необичайната стъпка да публикува резюмета на съдебните заседания. Според съдебните протоколи в процеса, започнал през март, са осъдени общо 86 души - включително съпругът на Лан, хонконгският магнат в областта на недвижимите имоти Ерик Чу Нап Ки, и 18 държавни служители.

Хиляди са призовани да дадат показания, включително хора, които описват, че са събирали големи суми пари в брой от клонове на Сайгонската акционерна търговска банка и са ги доставяли в резиденция "Шерууд" в Хошимин. Лан е притежавала контролен пакет акции в банката и петзвездния хотел.

Според държавните медии шест тона доказателства, включително хиляди документи и един милион банкноти, са запълнили 104 кутии, представени от прокурорите. Лан е осъдена на смърт за присвояване, на 20 години затвор за подкуп и на още 20 години за нарушаване на правилата за кредитиране.

Конгломератът на осъдената Лан

"Мащабът е наистина невероятен", казва Ле Хонг Хиеп, старши научен сътрудник в сингапурския институт ISEAS-Yusof Ishak. Според него публичният характер на процеса и строгостта на присъдата имат за цел да изпратят послание, че правителството, което трябваше да поеме банката, за да я стабилизира, няма да си затваря очите за корупцията в частния сектор. "Тяхната крайна цел е да изчистят пазара и да премахнат токсичните практики", казва той. "Когато частни собственици използват кредиторите като свои лични касички, това създава сериозен риск за цялата икономика."

Лан е известна в бизнес средите във Виетнам с това, че прави смели и понякога съмнителни имотни сделки, твърдят местни политически и икономически анализатори. Освен резиденция "Шерууд", тя притежава и намиращ се наблизо небостъргач, наречен "One Saigon" - многофункционален комплекс, който е купила, но не е завършила, според резюметата на съдебния процес, публикувани от информационната служба на градската администрация.

Малко се знае за това как е натрупала толкова много богатство и влияние. Лан свидетелства в съда, че е помагала на майка си да продава стоки на сергия на пазара в Хошимин. Според съобщения в държавните медии тя е спестила достатъчно пари от продажбата на козметика в техния магазин, така че в началото на 90-те години на миналия век е успяла да открие собствена компания и да започне да инвестира в недвижими имоти.

В официален доклад от 300 страници за правителственото разследване, предоставен на The Wall Street Journal от адвокатите на Лан, се описва подробно мащабната измама. В него се описва как Лан, използвайки връзките си, е контролирала сливането през 2011 г. на три банки в затруднено положение в една от най-големите в страната - Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB) - и незаконно е придобила контролния пакет акции чрез десетки пълномощни.

Според копие от обвинителния акт, предоставено на вестника от нейните адвокати, самата Лан е притежавала пряко само 4.9% от акциите, което е в рамките на законовото ограничение. В доклада си обаче разследващите посочват, че в крайна сметка тя е контролирала до 91.5% от акциите, което я прави "фактически "силен" акционер, ръководещ и абсолютно контролиращ всички дейности на SCB от сливането на трите частни банки до започването на съдебното производство".

Разследващите твърдят, че Лан е изградила мрежа от над 1000 корпоративни структури под контрола на основния си конгломерат Van Thinh Phat Group, известен като VTP. Тя инструктирала банкови служители, които лично назначавала, да одобряват огромни заеми за тези дружества, да извършват големи преводи между дружествата и да теглят пари в брой от тяхно име. Разследващите твърдят още, че тя е ръководила създаването на малки банкови клонове, за да избегне контрола на централната банка, които по същество е използвала като свои лични банкомати. Според тях нейните заеми представляват голяма част от кредитите на банката.

В защитната си реч Лан твърди, че е вложила свои собствени средства в банката, за да ѝ помогне да преодолее неплатежоспособността си през 2011 г., и че е имала право да използва парите й, тъй като са били нейни. Тя отрича да е била действителен собственик на повече от полагащото й се количество акции и заявява, че не е упражнявала оперативен контрол върху банката.

Съпругът й, хонконгски магнат в областта на недвижимите имоти, също отрече да е извършил нарушение. Той заяви, че не разбира виетнамския език и просто подписва всичко, което съпругата му поиска.

Хай Хонг Нгуен, научен сътрудник в Университета на Куинсланд в Австралия, смята, че суровата присъда може и да не бъде изпълнена. Според него наказанието може да бъде използвано, за да помогне на правителството да постигне това, което наистина иска: да окаже натиск върху Лан да върне парите.

"Партията искаше да изпрати ясно послание, че всеки, който е замесен в корупция, ще бъде наказан и няма да има изключения", каза той. "Но една от основните цели на всеки антикорупционен процес е да се върнат парите."

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    tct19646882 avatar :-|
    tct19646882
    • + 2

    Нещо като КТБ. А иначе корупцията сред азиатците е културна особеност, не можеш я изкорени.

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Koга ще ги стигнем - виетнамците ...

    Нередност?
Нов коментар