🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Виктор Орбан пое контрола над университетите в Унгария

За бъдещо правителство ще бъде трудно да отслаби това влияние

Партията на Орбан вече e наложила контрол върху изборната система, медиите, съда и голяма част от икономиката
Партията на Орбан вече e наложила контрол върху изборната система, медиите, съда и голяма част от икономиката
Партията на Орбан вече e наложила контрол върху изборната система, медиите, съда и голяма част от икономиката    ©  Reuters
Партията на Орбан вече e наложила контрол върху изборната система, медиите, съда и голяма част от икономиката    ©  Reuters

Добрият университет почита оригиналното мислене. И премиерът на Унгария Виктор Орбан със сигурност е оригинален мислител. От 2010 г. насам, когато неговата партия "Фидес" спечели две трети от местата в парламента, той измисля иновативни начини да превърне Унгария отново в автокрация, докато подържа демократичната фасада.

На 27 април неговото правителство прие закон, който предава контрола на 11-те основни държавни университета на поредица от фондации, които най-вероятно ще бъдат управлявани от негови доверени хора. Партията вече e наложила контрол върху изборната система, медиите, съда и голяма част от икономиката. Сега иска и пълни правомощия върху учебните заведения. Като повечето либерални реформи на Орбан планът е сложен, брилянтен и вероятно да бъде копиран от амбициозните силни мъже в други страни.

Университетите са поставени под контрола на публични фондации заедно с активи на стойност милиарди евро (включително дворец, пристанище и акции в държавни компании), които трябва да помогнат за тяхното финансиране.

Управителният съвет на фондациите сe назначава първоначално от правителството на Орбан и назначените досега са главно членове на неговата партия "Фидес" и симпатизанти. Следващите свободни места ще бъдат заети от кандидати, избрани от самите бордове.

Може да си помислите, че ако "Фидес" изгуби властта, ново правителство би могло да реорганизира фондациите. Само че с две трети мнозинство в парламента "Фидес" вече е вписал своите правила за управление в конституцията на Унгария. Дори опозицията да спечели изборите догодина, което е възможно, след като малките парти започнаха да се съюзяват, е почти сигурно, че няма да имат достатъчно места в парламента, за да променят конституцията. Фактически "Фидес" може да си е издействал контрол над унгарските университети за виртуална вечност.

Правителството казва, че новата система ще остави университетите сами да управляват сградния си фонд и ще им дава стабилно многогодишно финансиране вместо годишни бюджети. Това е заблуждаващо. Такива административни реорганизации се дискутираха години наред в различни университети. Новият закон узурпира тези реформи, давайки неограничена власт на новия съвет върху висшите училища, фондациите и техните обширни ресурси.

Страхът е, че "Фидес" ще използва този контрол, както досега е използвал контрола си върху медиите: да овладее протестите срещу партията и за пропаганда. Любимите им теми включват проблемите от емиграцията, либерализма и правата на хомосексуалистите и трансджендърите. Също така разпространява хитри конспиративни теории за Европейския съюз и за "план" на финансиста Джордж Сорос да наводни Унгария с мюсюлмански емигранти. Правителството вече принуди "законово" Централноевропейския университет, който преди това беше базиран в Будапеща и е основан от Сорос (също доста критикуван от Орбан), да се премести в Австрия.

"Фрийдъм хаус" оцени Унгария като свободна демокрация през 2010 г. Най-новият й доклад, публикуван миналата седмица, я определя за втора последователна година като "хибриден режим" (една стъпка по-нагоре от "авторитарен"). Сега Унгария има по-лош резултат от Сърбия.

Каквото се случва в Будапеща, не остава в Будапещa. Измамните идеи на Орбан се разпространяват. Националистическото правителство на Полша вече имитира преврата на "Фидес" в медиите и съдебната система. Популисти в Хърватия, Чехия и Словения са опитали подобни трикове.

Френският политик Марин льо Пен е също фен на Орбан. Една причина за упадъка на демокрацията е, че нейните врагове по света си разменят съвети за това как да я подкопават. Ако политически преврат срещу образованието може да се случи в Унгария, член на клуб на богати, либерални демокрации, значи може да се случи навсякъде. Но заради членството си в Европейския съюз на политиката й може да се окаже съпротива. След години дебат Европейският съюз успя да прокара механизма за върховенство на закона. По принцип помощта за държавите, които нарушават законовите правила, може да бъде ограничена. В сравнение с размера на икономиката й Унгария беше най-големият бенефициент на финансиране от Европейския съюз през 2014 - 2020 г. според мозъчния тръст Bruegel.

Вярно е, че ограничаването на помощите би било трудно. Европейската комисия проточи процеса за определяне на начините за въвеждане на такива ограничения, а пък съюзниците на Унгария, особено Полша, ще се опитат да възпрепятстват стъпки в тази посока.

Въпреки това е крайно време за действие. Години наред Европейският съюз е приемал корумпираната автокрация на Унгария, сякаш е била неизбежна, и я финансира щедро. Въпреки това трябва да обърне внимание на думите на унгарският академик Геза Телеки, който беше предупредил, че нелибералните режими искат да унищожат автономията на университетите, защото "всяка автономна група е нещо, от което те трябва да се отърват". Телеки свидетелстваше пред американския Конгрес през 1954 г. за това как е действала бившата комунистическа партия в Унгария. Унгарците заслужават повече. 2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 6

    Добре, че Тиквата нема време да се сети и за това, но какво са университетите за един неграмотник, защо да ги овладява - те кюлчета не могат да му подаряват, само пари Му искат.

    Нередност?
  • 2
    konservator.bg avatar :-|
    konservator.bg
    • + 8

    Много е страшно, когато не можеш да видиш как си минал границата и от политик се превръщаш в диктатор!

    Нередност?
  • 3
    boykao avatar :-|
    bo

    До коментар [#] от "":

    А, не можеш..

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    Зачестилият порой препечатки от The Economist на тема Орбан видимо говори за две неща:
    1. Орбан жестоко опъва нервите на неолибералните глобалисти, измъквайки от ръцете на техните NGO-та медиите и образованието;
    2. Капитал, защото няма кой да го напише, просто преписва.

    И колко да е диктатор Орбан? Съдейки от резултатите от изборите, тая класификация на бърка на унгарците да си го избират с 3/4 от гласовете.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1

    P.S. И отново любимият неолиберален пропаганден подход: " highly likely университетите ще бъдат управлявани от негови доверени хора"...
    Колко highly likely?
    Стряскашо бездарно!

    Нередност?
  • 6
    cbn16182898111047669 avatar :-|
    Casual Browser
    • - 1
    • + 1

    Унгарският народ знае какво иска - традиционни ценности, здраво общество което и намалено влияние на безродни (без Родина) агенти. Орбан се справя добре.

    Нередност?
  • 7
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • + 1

    Няма демокрация, която да се управлява от вкопчил се във властта откачалник. Ако унгарците не го виждат, значи и те като нас не са разбрали какво е демокрация, а са в ЕС само за парите (което винаги си е било така). Свободата на висшето образование е жизнено важна част за едно проспериращо общество. Проспериращо в истинския смисъл - с иновации и собствени сили, а не с подарени пари. В момента Орбан дърпа Унгария с години назад в дългосрочен план. Що се отнася до здраво общество - и немците са подкрепили Хитлер по същата причина. Хората обичат да следват "силните" на деня, вместо да мислят, когато реалността наоколо им дойде вповече.

    Нередност?
  • 8
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • - 1

    До коментар [#] от "":

    Ако за Стоян министър-председателят на суверенна и с дълга история държава, избран в легитимн избори с огромно мнозинство от народа си, е ".. вкопчил се във властта откачалник..", вероятно защото Стоян не харесва политиката на въпросния министър-председател (в неговата, не на Стоян държава), то въпросът е, какво не е наред в тази ситуация?

    Нередност?
Нов коментар