🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доклад: Правителството на Орбан не успява да гарантира прозрачно усвояване на еврофондовете

ЕК няма да одобри унгарския възстановителен план на стойност 7.2 млрд. евро в сегашния му вид

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан не успява да осигури прозрачно усвояване на фондовете на ЕС, както и техния независим надзор. Това посочва доклад на трима професори, поръчан от Даниел Фройнд от Групата на Зелените/Европейски свободен алианс с подкрепата на евродепутати от други групи в Европейския парламент и цитиран от Financial Times.

Докладът, изготвен от трима професори от Princeton University, Rutgers University и University of Groningen, ще подсили призивите за спиране на евросредствата за Унгария. Той посочва въз основа на какви причини Европейската комисия (ЕК) може да активира механизма за спазването на върховенството на закона, който позволява плащанията от фондовете на ЕС да бъдат спирани при определени условия.

Откакто осигури в арсенала си новите правомощия относно върховенството на закона през януари, Брюксел е в процес на събиране на доказателства. Но имаше призиви ЕК да изчака, докато Съдът на ЕС се произнесе относно възраженията на Унгария и на Полша срещу обвързването на евросредствата със спазването на върховенството на закона.

Препоръка ЕК да се задейства

Според доклада унгарското правителство не успява да контролира прозрачното управление на фондовете, националната прокуратура не е достатъчно ефективна, а независимостта на съдебната система е неадекватна. Авторите твърдят, че Будапеща "вече е нарушила основните принципи на върховенството на закона" и "не може да бъде заслужаващ доверие разпоредител на еврофондовете, докато тези проблеми не бъдат решени". Препоръката е "ЕК незабавно да задейства механизма за спазването на върховенството на закона по отношение на Унгария".

Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан е изправен пред все по-голям натиск да действа срещу Будапеща. Във вторник той заяви, че ще бъдат взети мерки през есента, и то не само срещу една или две страни членки, а потенциално и срещу повече. "Уведомления ще бъдат изпратени без никакво забавяне, когато съберем конкретни доказателства дали се спазват условията относно регулацията. Бъдете сигурни, че ще действаме, но ще действаме по начин, който в крайна сметка ще бъде успешен", коментира Хан. И допълни, че Брюксел трябва да докаже, че има директна връзка между нарушенията в спазването на върховенството на закона и риска от неправилното използване на евросредствата.

Без "зелена светлина" за унгарския план за възстановяване

Във вторник стана ясно, че ЕК няма да одобри унгарския възстановителен план на стойност 7.2 млрд. евро от фонда на ЕС за възстановяване от пандемията заради притеснения, че Будапеща не дава достатъчни гаранции за защита на парите от корупция. Брюксел разполага с време до понеделник да приеме плана на Орбан, но няма да му даде "зелена светлина" в сегашния му вид, пише Politico. Все пак това може да стане и на по-късна дата, ако унгарското правителство се съгласи на отстъпки, посочват европейски дипломати. Според тях проблем се е оказала системата за контрол и одитиране на изразходването на средствата и гаранциите срещу корупцията при разпределението им.

Говорител на ЕК заяви, че оценката на плана продължава и че Брюксел е в контакт с унгарските власти. Вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова потвърди, че планът на Будапеща има проблем със системата за контрол и одит на изразходването на средствата, но не е бил окончателно отхвърлен. Източници на Politico казват, че сега "топката е в полето на Унгария" да направи промени в съответствие с исканията на ЕК, включващи призив за "подсилване на антикорупционната рамка и на съдебната независимост".

ЕК също така преценява как да се отнесе към друг политически чувствителния процес, а именно одобряването на плана за възстановяване на Орбан на фона на критиката на евродепутатите към новия унгарски закон, определян като анти-ЛГБТ общността. Във вторник евродепутатите обсъждаха проекторезолюция, осъждаща закона "по най-категоричен възможен начин" и описваща го като "ясно нарушение на ценностите и принципите на ЕС". Документът призовава ЕК да гарантира, че възстановителният план на Унгария няма да улесни прилагането на закона на практика.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    ЕС се събужда и заспива с любимите си ЛГБТ права. Бойко можеше да краде колкото си иска, но ако пипне гей парада, чак тогава ЕС щеше да се задейства.

    После що ни викат гейропа..

    Нередност?
Нов коментар