🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Беларуската опозиция призовава ЕС да наложи и петролни санкции на страната

Тя настоява Минск да бъде изваден и от Интерпол заради вълната от арести

Беларус отклони пътнически самолет по нареждане на президента Александър Лукашенко и арестува опозиционния журналист Роман Протасевич.
Беларус отклони пътнически самолет по нареждане на президента Александър Лукашенко и арестува опозиционния журналист Роман Протасевич.
Беларус отклони пътнически самолет по нареждане на президента Александър Лукашенко и арестува опозиционния журналист Роман Протасевич.    ©  Reuters
Беларус отклони пътнически самолет по нареждане на президента Александър Лукашенко и арестува опозиционния журналист Роман Протасевич.    ©  Reuters

Брюксел да забрани сделките между ЕС и 20-те най-големи държавни беларуски компании и да блокира ключов износ от Минск. За това призовава беларуската опозицията в обръщение към ЕС.

На 24 май Беларус отклони пътнически самолет по нареждане на президента Александър Лукашенко и арестува опозиционния журналист Роман Протасевич. Документ, с който разполага Financial Times, гласи, че в отговор на незаконното приземяване ЕС трябва да наложи санкции, насочени конкретно към петролната, нефтохимическата, металната и дървообработващата промишленост на страната, които заедно осигуряват около половината от износа на стоки на Беларус. Европейският съюз е вторият основен търговски партньор на Беларус след Русия. Миналата година страната е изнесла около стоки за около 4 млрд. евро към блока, а е внесла за над 6 млрд. евро.

ЕС е под натиск да наложи икономически санкции незабавно. Дискусиите за потенциални мерки обаче тепърва започват и ще има задълбочен дебат, за да се постигне баланс между нанасянето на щети на авторитарния режим и същевременно да се сведат до минимум вредите за местните граждани като загубата на работни места, казват дипломати от ЕС.

В понеделник лидерите на ЕС, Великобритания и Украйна се съгласиха да забранят на беларуските авиокомпании да влизат във въздушното им пространство. Във вторник авиокомпаниите от ЕС спряха да летят над страната.

Окончателното решение за санкциите на ЕС ще зависи от сътрудничеството между страните. Някои, особено Германия, не са склонни да приемат тежки санкции срещу цели икономически сектори поради опасения относно ефективността им. Дали ЕС ще се справи да постигне единодушно решение навреме е под въпрос.

Гласът на опозицията

Беларуската опозиция иска блокът да забрани на компаниите от ЕС да сътрудничат с около 20 държавни предприятия, включително най-големия производител на калиев карбонат, Belaruskali, компанията за производство на тор Grodno Azot, както и основната петролна група Belneftekhim и няколко банки. Държавните индустрии са ключов валутен източник за режима на Лукашенко. Belneftekhim е реализирал 4.2 млрд. долара от приходи от износ през изминалата година. Belaruskali, която държи около 20% от световния пазар на калий, е направила продажби за над 2.4 млрд. долара в чужбина през 2020 г.

"Би било добре, ако ЕС вземе тези компании за отправна точка, защото не търгуват много със САЩ, поради което въздействието на американските санкции е много ограничено", казва за FT Катя Глод от Центъра за анализ на европейска политика.

Опозицията настоява също така ЕС да отговори на вълната от арести и изтезания, като извади Беларус от Интерпол и наложи ембарго на износа на стоки, които могат да бъдат използвани от режима срещу гражданите - съоръжения за борба с безредиците и софтуер за наблюдение.

Макрон поема инициативата

На фона на бурната дипломатическа дейност Франция предложи да покани Светлана Тихановская, лидер на опозицията в Беларус, да участва в срещата на върха на Г-7 през юни, ако домакинът Великобритания се съгласи.

Представител на френския президент заяви, че Макрон иска да покани лидера в изгнание да говори на една от сесиите, по време на които гости на форума могат да се обърнат към лидерите на Г-7. Тихановская, която в момента живее в Литва, благодари на Макрон за призива му да покани беларуската опозиция.

Но говорител на британското правителство заяви, че в момента няма план да се канят "допълнителни национални участници на срещата на върха", като добави, че лидерите ще обсъдят "безразсъдното и опасно поведение на Беларус", съобщава Reuters.

Времето е от значение, а задачата, пред която е изправен ЕС - нелека. Достигането на консенсус сред 27 държави за икономическите санкции ще бъде дълъг процес за огромно съжаление на беларуската опозиция, която вижда в лицето на блока защитник от репресивния режим на Лукашенко.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sulio_parvi avatar :-P
    sulio_parvi
    • - 4

    Аз настоявам целокупния Запад да npьдне на Лукашенковия !

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 2

    По начина, по който подготви и отигра съспенса в Беларус, Западът видимо демонстрира, че няма капацитет и е обречен на изчезване. Както са изчезнали и динозаврите - най-големите и най-силните. Но до едно време. После - тлен и червеи.

    Лука от най-мразения беларусин (нещо като Тато и баце към политическата им кончина), бе изтикан зорлем от западните политтехнолози от осмиван досадник в стожер на беларуското общество.
    Искаха да му извадят очите, а му изписаха веждите със спиращи дъха неадекватни и безумни действия. Просто абсолютно невероятните полско-прибалтски идиоти под британско управление реинкарнираха Лукашенко! Не форевър, но достатъчно.

    Вчера в Рига кметът и външният им министър свалят националния флаг на Беларус пред залата, в която се провежда първенство по хокей, на което беларуският отбор мачка наред, и издигат на негово място някакъв флаг, развяван от опозицията.
    Това е гавра с националните чувства на всеки, чиито национален флаг е захвърлен от някакви чужди чиновници! Я си представете, че в Рига бяха се погаврили с българския трикольор!

    В отговор Лукашенко на мига изгонва цялата латвийска дипломатическа мисия с все посланика и по същество скъсва отношенията със страната, погаврила се с националното достойнство на сънародниците му.
    Защото те може да са с всякакви политически убеждения, но са граждани на Беларус и си обичат родината!

    И на раздухания казус с "държавния тероризъм" (според слугинското включване на една грантаджийска газета) с Протасевич просто му бе пусната водата и затворен капака на тоалетната.

    P.S. С дебилитета си Западът вместо да дестабилизира Русия и откъм Беларус, ударно ще ги федерира. Както със сходни подходи зверски се опитва да преодолее нежеланието на Москва към тотално съратничество с Пекин.

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 3

    Кефи те Лукашенко и смяташ че това е силен лидер, който прави много за народа си? Моментално ти купувам еднопосочен билет за Минск, да поживееш там и да видиш колко е убаво. Но ако случайно вземе че не ти хареса, обратен билет нямада ти купувам. Ще се наложи сам да откриеш начин да се върнеш в загниващия ЕС. Имаме ли сделка?

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 1

    А ако Русия толкова реве за съратничество с Пекин, следва да има предвид че китайците ще я изкупят и завладеят (първоначално само икономически) много бързо. Следва политически разпад и Руската федерация отива в историята. Така че другарят Путин да внимава с кого съратничи. Всъщност тези процеси отдавна са започнали.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4

    P.P.S Латвийският дебилитет има продължение. След протест на президента на международната хокейна лига заради смъкването на беларуския флаг, кметът на Рига наредил да се премахнат и знамето и логата на лигата.
    Пък латвийсщи депутат призовал да се вземат за заложници беларуските хокеисти.
    Предстои публикуване на съдържанието на лаптопите и телефоните на Протасевич и гаджето му. Минимумът е 12 г колония.

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Г-н Доктора, с голи гърди в защита на всеки диктатор, епизод пореден.

    Много интересно как описва Лукашенко като мразен, а преди няколко месеца обясняваше колко страхотна държава е Беларус.

    Петата колона в България не спира и няма да спре. Само като се замисля колко промити мозъци има, дето им вярват как в Русия текат реки от мед...

    Нередност?
Нов коментар