🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Терористът президент в Европа

Възмущението от въздушното пиратство на Беларус, използвано за репресии, се засилва

Участието на Роман Протасевич в анти-Лукашенко движението започва много преди миналогодишните протести срещу съмнителното преизбиране на президента
Участието на Роман Протасевич в анти-Лукашенко движението започва много преди миналогодишните протести срещу съмнителното преизбиране на президента
Участието на Роман Протасевич в анти-Лукашенко движението започва много преди миналогодишните протести срещу съмнителното преизбиране на президента    ©  Reuters
Участието на Роман Протасевич в анти-Лукашенко движението започва много преди миналогодишните протести срещу съмнителното преизбиране на президента    ©  Reuters

Западните лидери се състезават, за да изразят ужаса и яростта си от действията, равносилни на пиратство, извършени от президента на Беларус Александър Лукашенко на 23 май. Антъни Блинкен, държавният секретар на САЩ, заяви, че САЩ "категорично осъждат шокиращите действия", при които Лукашенко принуди пътнически самолет на Ryanair да направи непредвидено кацане в столицата на Беларус, за да бъде арестуван Роман Протасевич, съосновател и бивш редактор на интернет канала Nexta. Полският премиер Матеуш Моравецки го нарече "безпрецедентен акт на държавен тероризъм". НАТО определи инцидента като "сериозен и опасен". Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Twitter: "Безобразното и незаконно поведение на режима в Беларус ще има последствия."

Трудният път към действията

Но превръщането на това възмущение в значими действия се оказва по-трудно. Лидерите на ЕС се събраха в Брюксел вечерта на 24 май за среща на върха, на която Беларус беше прибързано добавена в дневния ред. След дискусии по време на вечеря държавните глави излязоха с кратко изявление, което направи само минимума. Те поискаха освобождаването на Протасевич и неговата приятелка, която беше арестувана заедно с журналиста. Призоваха и всички базирани в ЕС авиопревозвачи да избягват въздушното пространство на Беларус (очевидна предпазна мярка, която няма да донесе неудобства на Лукашенко) и се съгласиха да затворят летищата на ЕС за беларуските авиокомпании, което поне ще има някакъв ефект. Великобритания, която вече не е член на ЕС, по-рано през деня направи абсолютно същото.

Лидерите на ЕС също така упълномощиха длъжностните лица да изготвят допълнителни икономически санкции в допълнение към наложените след репресиите на Лукашенко миналото лято. Но не предоставиха никакви подробности за това какви биха могли да бъдат или кога биха се появили. В миналото постигането на споразумение за подобни мерки беше бавен и мъчителен процес, какъвто обикновено е достигането до консенсус сред 27 членки.

Беларус от своя страна има своя собствена версия на събитията, която твърди, че действията са оправдани. Но канцлерът на Германия Ангела Меркел я нарече "напълно неправдоподобна". Това, че Протасевич вече беше показан във видеоклип, в който казва, че към него се отнасят добре и признава, че е "планирал бунтове", няма да убеди критиците на режима.

Позовавайки се на "доказателства", че на борда има експлозиви, властите принудиха самолета да кацне в Минск, докато преминаваше през беларуското въздушно пространство на път към съседна Литва от Гърция. Те изпратиха изтребител МиГ да ескортира самолета на Ryanair. По-късно държавната агенция на Беларус съобщи, че не са открити експлозиви. Изглежда също, че самолетът почти е достигнал границата с Литва, когато е бил принуден да обърне, и след това е имал много по-дълго пътуване до Минск, отколкото би му отнело да стигне до Вилнюс - което прави абсурдно твърдението, че действието е предназначено да се справи със заплаха от бомба. Изглежда сигурно, че инцидентът е целял единствено да бъде арестуван журналистът.

Трън в очите на Лукашенко

Протасевич, който е на 26 години, и София Сапега, неговата руска приятелка, станаха международно известни покрай призивите на световните лидери за тяхното освобождаване. Nexta, за която Протасевич работеше от Варшава, отдавна е трън в очите на президента. Първоначално в Youtube и впоследствие в криптираното мобилно приложение Тelegram, сайтът е средство за критика и подигравки с беларуския автократ от 2015 г.

Прилагането на ефективни международни санкции се оказва трудно.

Но едва миналото лято популярността на Nexta избухна. През август Лукашенко беше обявен за победител в избори, на които забрани да се явят няколко популярни кандидати. Светлана Тихановская, съпруга на един от блокираните претенденти, се кандидатира вместо мъжа си и повечето наблюдатели смятат, че тя е спечелила изборите. Официалните резултати обаче дадоха на Лукашенко 80% от гласовете в шестата му поредна изборна победа. Впоследствие Тихановская беше депортирана в Литва и в момента живее във Вилнюс.

След избухването на огромни протести в Минск и други градове властите извършиха масови арести и предприеха твърди мерки срещу протестиращите, които продължават и до днес, въпреки че броят на хората на улицата намаля заради репресиите. Nexta и Telegram изиграха решаваща роля в организирането на протестите и разпространението на видеоклипове с полицейска жестокост. В един момент се говореше, че абонатите на Nexta покриват една пета от цялото население на Беларус. Протасевич беше поставен от силите за сигурност на Лукашенко в списъка за наблюдение на лица, смятани за терористи, но може би си е мислел, че е в безопасност в изгнание. Като предполагаем терорист сега е заплашен от смъртно наказание в Беларус.

Санкции, но с какъв ефект

Беларус вече е обект на санкции от ЕС заради бруталността срещу протестиращите. Мерките включват замразяване на активи и забрана за пътуване на 88 души, като в списъка е и самият Лукашенко. САЩ имат подобен, но по-кратък списък. Вероятно е списъците да бъдат разширени, но нито САЩ, нито ЕС са представили подробности.

Въпреки цялата остра реакция прилагането на по-строги санкции, които да имат реален ефект, ще бъде трудно. Нещо повече, западните държави може би не са склонни да тласнат Беларус към още по-тясна прегръдка с Русия и нейния президент Владимир Путин, който продължава да подкрепя колегата си автократ. А и Москва може лесно да направи западните санкции неефективни, ако снабдява Беларус с пари и стоки и поеме оскъдния й износ. Още преди да прибегне до държавен тероризъм, Беларус вече беше международен парий и нямаше много какво да губи.

Може би най-депресиращото в слабата реакция на ЕС, е, че Путин може да си направи извода, че е възможно да му се разминат при подобни действия. Достатъчно лесно е за самолетите на ЕС да избягват въздушното пространство на Беларус. Избягването на Русия би било далеч по-трудно.

Как Протасевич се превърна в цел на режима на Лукашенко

Участието на Роман Протасевич в анти-Лукашенко движението започва много преди миналогодишните протести срещу съмнителното преизбиране на президента. Франак Вячорка, сподвижник на намиращата се в изгнание опозиционна кандидатка Светлана Тихановская, се запознава с Протасевич през 2011 г., дълго преди той да стане известен по целия свят покрай драматично отвлечения заради него полет на Ryanair. По онова време Протасевич е просто младеж, участващ в антиправителствени демонстрации. През следващите години той постепенно израства до водещ опозиционен глас с работата си в редица медии, сред които Радио "Свободна Европа". "Много беларуски активисти осъзнаха преди десетина години, че активизмът не е достатъчен за победа и че в журналистиката можеш да направиш много повече. Но и журналистиката не може да спечели сама. Появи се този хибриден тип медийни активисти и Роман беше един от тях", казва Вячорка пред FT. Именно при работата му в Nexta двойствената роля на Протасевич като активист и журналист достига до най-широка аудитория. Nexta не просто отразяваше протестите миналата година, но и помагаше за координирането им, като даваше на участниците в тях информация за всичко от това къде да се събират и какво до носят до това как да избягват силите за сигурност. След случилото се сега Вячорка казва: "Ако европейците не искат Северна Корея в центъра на Европа, ако не искат самолети с пътници да бъдат сваляни, трябва да реагират Това вече не касае само беларуската вътрешна политика, а европейската сигурност."

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4
    • + 1

    Поредните мисирки, но на по-високо ниво. Когато американците, французи, австрийци, украинци - то тогава е защита на демокрацията и правовата държава ;) Сега - тероризъм.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    Концертът на западните лидери е като цигански духов състав - едно си знае, едно свири.

    Къде беше гневната реакция на тия, когато саудитският престолонаследник Мохамад бин Салман нареди да се удуши и разфасова журналистът-опозиционер Джамал Хашогжи?
    Да са спрели полетите над Саудитска? Не.
    Да са спрели да продават оръжия на Рияд, с което пингвините продължават да убиват в Йемен? Не.

    Не им се чу гласа и когато американски и австралийски военни бяха обвинени във военни престъпления в Афганистан, където се самопоканиха.
    Не им се чу гласа, когато съюзникът Ердоган изпращаше ислямисти от Сирия да убиват в Ирак, Арцах, Либия.

    Е, че кой се отнася сериозно към такива духачи?

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 2

    За Саудитска Арабия те подкрепям на100 %. Обаче ако Абдуллах Гюлен прелети над Турция и някой турски F16 принуди пътническия самолет да кацне в Анкара, мислиш ли че ЕС няма да реагира? Знам че много те е яд на евроатлантическите концепции, но като цяло да се преследват политическите опоненти не е ок.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    Понеже не могат дори да отрекат кристално ясната причина за отклоняването на полета, всички тролове се хвърлиха на тезата "а вие защо биете негрите?"

    По какъв начин някакви други случки оправдават тази? Абсолютен тероризъм си е това, ако не заради журналиста, заради "бомбата" в самолета.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Чета пак пърцуцата в The Economist и се смея на глас!

    Всичко е моделирано по законите на пропагандата и науката за проникването в съзнанието с отработените Гьобелсови механизми.
    И ако бюргерът-хамстер, към когото е насочен този потоп, е неистина толкова първосигнален и тъп, ч(е да го възприема, по-добре наистина да ходи при динозаврите...

    Допускам, че още седмица неолибералните медии ще заливат публиката си с вариации за "президента-терорист", "отвлечения самолет", "героя Протасевич" и пр. пропагандни глупости.

    Но неизменно ще се стигне до тишина по темата.
    Защото след всяко пропагандно накаляване винаги настава тишина.

    Крещящ пример е тишината по ужасно шумната тема Навальный. Тя не се разкъса дори когато междувременно ФБК-то му бе забранено и разпуснато. Затворена беше и Отворена Русия на Ходорковски и още куп финансирани от Запад НПО-та.
    Никаква западна реакция! А какво се случва с тежкоболния АН? Той изучи ли Корана?
    Западът престана да се интересува и изостави петата си колона в Русия ли?

    Не, защото рупорът на агресивното говорене изобщо не е насочено към публиката в Русия или Беларус в случая, а към своята си - западната аудитория, у която трябва да се създаде впечатление, че нейните политици рамо до рамо водят някаква чутовна битка. Естествено - за демокрация!

    Всъщност битката е за самооцеляването на Запада и за самовнушаването на собствената му значимост. Някаква Барон Мюнхаузениада за измъкване от блатото чрез дърпане на косата. При това с кон между краката...

    Милият гнил Запад!
    А колко хубаво миришеше някога!

    Нередност?
  • 6
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Да ти кажа, Западът ще оцелее доста дълго след като Путин, Ердоган и Лукашенко отидат на бунището на историята. Където им е мястото.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Re: д-р Ралев #3
    Репликирам ви по изключение. защото човек трябва да внимава какво си пожелава. За да не става смешен, де...

    В 4 ч тази сутрин (по тамошно време) турските спецслужби са отвлекли от Бишкек (столицата на Киргизстан) Орхан Инандъ, основател на подконтролната на Гюлен мрежа от турско-киргизки училища.

    Не съм чул вече цял ЕС да се е събрал на спешна среща.
    Нито на Урсула да й пука.
    За Нато - или добро, или нищо. Нищо.

    Нередност?
  • 8
    weiss avatar :-P
    Weiss

    До коментар [#] от "":

    Той добре си беше наредил тезите, ама МИТ го издъни :-)

    Нередност?
Нов коментар