Прането на пари на Балканите процъфтява

Пазарът на имоти е добро място за прикриване на неправомерно придобити печалби

На 12 май прокурорите в Северна Македония обвиниха бившия премиер Никола Груевски в пране на пари. Твърди се, че той е прал пари, дарени на партията му през Белиз, за да купи незаконно имот и да прикрие собствеността. Той твърди, че делото е политически мотивирано. Междувременно в Яхорина, популярен босненски ски курорт, гангстери, както и корумпирани служители, инвестират в хотели. Всякакви видове корупция са широко разпространени. Емигрант, който е построил наполовина жилищен блок в близост до дома си във Вльора, Южна Албания, ядосано заявява, че строежът е спрял, защото той отказва да плаща подкупи, за да осигури необходимите разрешителни.

Как става прането

На Балканите мръсни пари се перат чрез недвижими имоти, изкривявайки пазара и надувайки цените, което създава ядове на обикновените купувачи. Луксозни нови кули се издигат в Тирана, Прищина и Белград. Въпреки че балканските икономики бяха силно засегнати от пандемията, цените на имотите в някои части на региона се противопоставят на гравитацията. В Тирана те са се удвоили от 2017 г. В Албания стойността на сделките с недвижими имоти се е увеличила с 6.7% през 2020 г.

Прането на пари от наркотици, особено от трафика на кокаин, който се разрасна през последните няколко години, е една от причините цените да се покачват. Това се посочва в нов доклад на Глобалната инициатива срещу международната организирана престъпност (GIATOC), която е мрежа от специалисти по престъпността. Друга причина е, че корумпираните чиновници трябва да инвестират парите си някъде. Всички балкански страни имат стабилни закони за прането на пари, но прилагането им е неравномерно.

През последното десетилетие балканските престъпни синдикати прераснаха отвъд малките си страни. Сега те правят голяма част от парите си в чужбина. Следователно, се казва в доклада, солидна част от печалбата им също се инвестира в чужбина. Но все още инвестират и в родните си страни. Фатьона Междини, която помага при проучването на доклада, казва, че балканските правителства предприемат противоречиви действия относно прането на пари. Искат да се справят с него, но едновременно с това приветстват работните места и инвестициите, които може да донесе. Що се отнася до гангстерите, убийствени в правенето на пари, те са консервативни при инвестирането. "Липсва им въображение", казва Междини, поради което предпочитат къщи пред много други видове бизнес, с които биха могли да изперат незаконните пари.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved