🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Опозицията в Израел търси обединение, за да измести Нетаняху

Премиерът нарече "заплаха за сигурността на страната" предложеното правителство на националното единство

Нетаняху e най-дълго управлявалият премиер в страната.
Нетаняху e най-дълго управлявалият премиер в страната.
Нетаняху e най-дълго управлявалият премиер в страната.    ©  Reuters
Нетаняху e най-дълго управлявалият премиер в страната.    ©  Reuters

Опозицията в Израел търси обединение за сформирането на правителство на националното единство, което да измести от поста Бенямин Нетаняху - най-дълго управлявалия премиер в страната. Така би се предотвратило провеждането на пети избори за две години.

"Четирите вота вече навредиха на държавата. Ще работя за съставянето на кабинет с моя приятел Яир Лапид", заяви Нафтали Бенет, лидер на твърдолинейната дясна и прозаселническа формация "Ямина". Лапид, чиято центристка партия "Йеш атид" беше на второ място на последните избори след дясната "Ликуд" на Нетаняху, разполага с време до сряда да обяви ново правителство, след като Нетаняху не успя да го направи. С 57 места за прескачането на прага от 61 места за сформирането на кабинет ще е необходима подкрепата на Партията на арабските ислямисти ("Раам"), която има четири места.

"Не сформирайте ляво правителство, то ще бъде заплаха за сигурността и бъдещето на Израел", заяви Нетаняху. И призова десните депутати да не подкрепят споразумението. Ако той успее да привлече на своя страна поне един член на десницата от планираната коалиция, може да попречи да крехкото мнозинство на опонентите си, пише Financial Times.

Ярки идеологически различия

Според плана на опозицията първоначално Бенет ще оглави правителството, след което на ротационен принцип премиерския пост ще заеме Лапид. Останалата част от коалицията им е съставена от партии, включващи както крайноляво, така и дясно, като зависи от поддръжката на "Раам". В замяна на подкрепата партията иска защита за консервативните мюсюлмани и по-голямо финансиране за арабските райони.

Ако опозиционните формации успеят, те ще сложат край на управлението на най-дълго заемалия поста израелски премиер. В момента Нетаняху е изправен пред процес за подкуп, измама и нарушаване на доверието, за който твърди, че е политически мотивиран. Ако отиде в опозиция, неговото влияние в страната ще е много по-ограничено. Но Лапид и Бенет ще срещнат трудности в задържането на своята разнородна коалиция от десни, центристки и леви елементи, разчитащи на арабска партия.

"Партиите нямат много общо в политически аспект и са обединени от желанието да бъде сложен край на управлението на Нетаняху. Дори ако се стигне до коалиция, тя ще бъде крехка, събирайки формации с ярки идеологически различия. За да остане на власт, ще бъде принудена да не засяга много чувствителни теми", посочва анализ на ВВС.

Нетаняху с контрапредложение

В неделя Нетаняху предложи на Бенет и на друг бивш съюзник тристранно ротационно заемане на премиерския пост в опит да състави свой кабинет. Но до споразумение не се стигна.

През последните 25 месеца в страната бяха проведени четири вота, които завършиха с политически блокаж. Изборите през март също бяха с неубедителен резултат. Преговорите между Лапид и Бенет за съставяне на правителство бяха прекъснати по-рано този месец от 11-дневната кървава конфронтация между Израел и "Хамас".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Не, опозицията в Израел не търси "обединение, за да измести Нетаняху", а за да го вкара в затвора! По трите дела за корупция, които имунитетът му блокира от години.

    Пък и абсолютно непрофесионално е да се пише анонимно.

    Много съществено е да се уточни, че на 5 май президентът Ривлин връчи мандат за съставяне на правителство на Яир Лапид, лидер на опозицията в Кнесета и на партията Йеш атид. Мандатът е 28-дневен и изтича на 2 юни.

    Не е лишено от логика предположението, че конфликтът с ХАМАС бе търсен от Нетаняху от една страна да излъска образа си на силен и решителен лидер, а от друга – да предизвика разпад на опозиционната коалиция и да извади от нея арабската партия Раам, което и стана заради еврейско-палестинските стълкновения.

    До връчване на мандата на Лапид се стигна, след като действащият от 12 години премиер Нетаняху не успя да удържи от разпад и собствената си проектокоалиция и реално загуби шансове за поредния мандат. В събота коалицията на Биби бе напусната от партията Нова надежда на Гедеон Саар, който заяви, че продължава да настоява за смяна на Нетаняху.

    Коалицията Бенет – Лапид е уникално „шарена“: от крайни еврейски националисти до евреи, противници на окупацията на арабски територии. Изходът от преговорите помежду им зависи ще приеме ли Бенет ротационното премиерство, и ако да – при какви условия. Защото неговият проектомарнат е чак след две години, а дотогава е най-вероятно коалицията да не оцелее.

    И за финал: това, което се случва в Израел, много напомня случващото се в БГ, където много политически сили декларират готовността си да изчегъртат модела Борисов, но много трудно се допират по всичко останало. И нищо не изчегъртват.
    И в този ред на мисли е много важно е да се отбележи, че еврейските партии от целия политически спектър видимо надмогват различията си и се обединяват ПРОТИВ по-нататъшното оставане във властта на несменяемия Биби Нетаняху и ИЗПРАВЯНЕТО МУ НА СЪД!

    Обединение и съд!
    Това са двете понятия, до които нашите политически сили трябва да стигнат.
    Колкото по-бързо, толкова по-добре за България!

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Боце и Биби во веки ...

    Нередност?
Нов коментар