🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След успешната ваксинационна програма Израел облекчава локдауна

"Зелен паспорт" дава по-голям достъп на имунизираните до работещи обекти

В този фитнес салон в Йерусалим влизането е само след представянето на "зелен сертификат".
В този фитнес салон в Йерусалим влизането е само след представянето на "зелен сертификат".
В този фитнес салон в Йерусалим влизането е само след представянето на "зелен сертификат".    ©  Reuters
В този фитнес салон в Йерусалим влизането е само след представянето на "зелен сертификат".    ©  Reuters

Над 49% от населението на Израел е получило поне една доза от ваксината срещу коронавирус, а последни проучвания показват, че продуктът на Pfizer е с ефективност от 95.8% при предотвратяване на хоспитализация и смърт. Затова от неделя страната с най-високо равнище на имунизации в света започна да облекчава противоепидемичните ограничения.

Мерките, описани като първи етап от връщането към нормалност, включват отваряне на магазини, библиотеки и музеи. Гражданите вече ще могат да посещават търговски центрове и туристически атракции. Социалната дистанция и маските обаче остават задължителни, пише ВВС.

Тези действия ще бъдат наблюдавани от правителствата по света. Ако връщането на социалната активност не доведе до нов пик на инфектиране в Израел, тестът на ваксината на Pfizer поне засега ще изглежда успешен.

Какво включва отхлабването

Сред обектите, които отново работят, са фитнес зали, хотели и синагоги, но за тях се изисква "зелен паспорт", който се получава след ваксинация. Документът се дава и на хора, които са се излекували от заразяване с вируса и в момента не подлежат на имунизация. Той се издава от здравното министерство и е с валидност от шест месеца. Който има сертификата, след две седмици ще получи достъп и до ресторанти, зали за събития и конференции.

Израелците отново могат да посещават концерти, а спортните мероприятия са допустими с капацитет от 75%, но таванът е не повече от 300 души в затворено пространство и 500 души в отворено пространство. Летището обаче остава затворено за още две седмици.

Пандемия и избори

Израел влезе в трети локдаун на 27 декември след връщане на високите равнища на инфектиране. Сега премиерът Бенямин Нетаняху казва, че очаква 95% от израелците над 50-годишна възраст да бъдат ваксинирани през следващите две седмици. Това е част от плана му за по-голямо отваряне на икономиката през март, когато той отива на избори с надеждата, че успешната ваксинационна кампания ще му помогне.

Както твърди пред "Капитал" 32-годишният Нир от Тел Авив: "Настроенията към имунизациите срещу COVID-19 в Израел са много положителни. И фактът, че Нетаняху успя да осигури ваксините толкова бързо, може да му помогне да се представи като герой в навечерието на вота."

Пред Business Insider Йоши Мекелберг от британския институт Chatham Housе обяснява, че залозите са високи: "Премиерът не иска да отиде на изборите с висок брой на заразените, а иска да покаже, че числата вървят надолу."

"Система на две скорости"

Израелската кампания за масово ваксиниране превърна страната в най-голямото поле за изследване на ефектите на продукта на Pfizer в света. От местното здравно министерство посочват, че рискът от заразяване с коронавирус е спаднал с 95.8% сред получилите две дози. Освен това според проучванията ваксината е с ефективност от 98% при предотвратяване на треска и дихателни затруднения.

Здравният министър Юли Еделщайн не спира да повтаря: "Който не се ваксинира, ще изостане." Коментарът му бе подкрепен и от Нетаняху, който пред Times of Israel заяви: "Който не се ваксинира, застрашава всички нас, защото може да причини колапс на здравната система."

Тези публични изявления карат в. New York Times да обобщи, че страната се движи към "система на две скорости" спрямо имунизираните и неимунизираните, което повдига законови и етични въпроси. Пред американската медиа Мая Пелед Рас, експерт по здравно законодателство и етика в Университета в Хайфа, казва, че са допустими някои ограничения в личните свободи за целите на общото благо. И допълва, че работодателите не могат да принудят служителите си да се ваксинират, но може да им се позволи да наемат само имунизирани работници, ако противното вреди на бизнеса им.

Според Business Insider с политиките си израелското правителство подема война срещу неваксинираните. За да убедят повече хора да си поставят ваксина, властите предприемат редица инициативи, като например да предлагат безплатна храна при имунизацията, да дават възможност за ваксинация в баровете и като насърчават бизнеса да имунизира служителите си.

Дебатът надскача Израел и отзвукът му се усеща и другаде по света, като вече се чуват предложения за резервиране на международни полети само за притежатели на ваксинни сертификати. Това се случва на фона на предупреждения за нарастващо неравенство между по-ваксинираните богати държави и по-малко ваксинираните развиващи се икономики.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    Израел е пример единствено за това как политиката експлоатира насадените страхове на хората. За да може Биби Нетаняху да издраска името си в юдейската история като вечния мин.председател...

    А колко е успешна ваксинационната му програма, е изключително рано да се каже. Това ще се разбере след години, когато - не дай, Боже, - започнат да се проявяват теоретичните "бъгове" на иРНК ваксината на Пфайзер/Бионтех, която се слага в Израел.

    Съмненията на учените по отношение на иРНК ваксините са, че "обучението" на клетката да създава имунен отговор на САРС Ков-2 в отделни случаи може (ако тя не внимава в час) да стимулира и развитието на автоимунни или онкологични заболявания. Само 1% да са пострадалите, на 6 млн ваксинирани евреи с Пфайзер, това са 60 хил. души, които ще се нуждаят от доста по-продължително и по-скъпо лечение от това за ковид.

    Капитал избягва да коментира и договора на Нетаняху с Пфайзер: срещу преференциални доставки на огромното количество ваксини, държавата Израел да предостави на фармакорпорацията медицинските данни на ВСИЧКИ имунизирани лица. Казано с други думи: милиони граждани на Израел без да са уведомени са включени като опитни зайчета в незавършения трети етап от проучването на ваксината.

    Трябва и да се каже, че в Израел смъртността, приписвана на ковид, не намалява, независимо от милионите имунизирани.

    Трябва да се каже и, че масово отказват да се ваксинират арабите, ортодоксалните евреи, бедуините от пустинята Негев, както и 3/4 от руските евреи. Но това са и групите, които в Израел най-слабо са засегнати от ковид до момента.

    П.П. И не е "зелен паспорт", а е зелена значка.
    И искрено се учудвам на късата еврейска памет, която явно не прави аналогия с жълтите звезди на Давид, които германците задължаваха да носят бащите и дедите на днешните израелтяни, преди да ги насочат към Аушвиц и др. концентрации.

    И накрая - много черен хумор от в. Аарец: над отворените дискотеки в Израел щяло да пише: Ваксината ни прави свободни...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Хем неверно, хем просташки казано.
    До коментар [#2] от "Димитър Мачев":

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#2] от "Димитър Мачев":

    Същите тролове, където изкараха коронавируса световна конспирация, сега се обявявате в любов на тази руска ваксина, която лекува от СПИН до проказа.

    Нередност?
  • 5
    stellamagrisso avatar :-|
    arch. Stella Magrisso-Nanov

    Има известна истина във Вашият коментар,поне що се касае до натиска на правителството с предизборни цели,но със значките се изложихте. Една глупост и неграмотност на някакво сайтче ,колкото и пъти да се повтаря, не става истина. “Имунизационен сертификат
    “ се нарича и е всъщност апликация на която след вписване на лични данни се получава. Не телефона,не на ревера. За възрастните хора и тези без умни телефони се получава чрез електронна поща. В “Аарец” за който съм абонирана и получавам всеки ден не е писано подобно нещо.подочете,моля,в кой брой сте го видяли.

    До коментар [#1] от "D-r D":


    До коментар [#1] от "D-r D":

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#5] от "arch. Stella Magrisso-Nanov":

    ОК. Нека да е апликация, а не жълта звезда.
    Но смисълът е същия - обособяване на една част от населението от другата. Сегрегация.
    Ще ми е интересно да разкажете - ако имате желание и информация, естествено - да съпоставите каква част от евреите и от арабите в Израел са ваксинирани. Или се набляга единствено на евреите?

    Нередност?
Нов коментар