🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой е Нафтали Бенет - вероятният следващ премиер на Израел

Лидерът на твърдолинейната дясна и прозаселническа формация "Ямина" може да управлява до август 2023 г.

Често пъти Бенет се появява по чуждестранни медии, където с твърд тон и на отличен английски език защитава израелските действия.
Често пъти Бенет се появява по чуждестранни медии, където с твърд тон и на отличен английски език защитава израелските действия.
Често пъти Бенет се появява по чуждестранни медии, където с твърд тон и на отличен английски език защитава израелските действия.    ©  Reuters
Често пъти Бенет се появява по чуждестранни медии, където с твърд тон и на отличен английски език защитава израелските действия.    ©  Reuters

Той е бивш командос и технологичен милионер. Твърди, че идеологически е по-вдясно от Бенямин Нетаняху, обявява се против създаването на палестинска държава и е заявявал подкрепа за анексирането на Западния бряг. Превърнал е темата за еврейската гордост и националната самоувереност в отличителна своя черта.

Нафтали Бенет - вероятният следващ премиер на Израел, е част от осемпартийна коалиция, която е на път да сложи край на 12-годишното управление на Нетаняху. В сряда центристкият опозиционен лидер Яир Лапид обяви, че е успял да сформира правителство след изборите на 23 март, което е обединение на леви, либерални, десни, националистически и религиозни формации, включително и за първи път в историята на страната - на арабска ислямистка партия.

Според споразумението Лапид и Бенет ще заемат премиерския пост ротационно, като Бенет ще управлява първи за период от две години. Но тяхната коалиция ще се нуждае от одобрението на парламента и ако не успее да получи подкрепата на 61 депутата в 120-местния Кнесет, има вероятност за пети избори за две години в страната. А Нетаняху не си губи времето и призовава членовете на десницата да блокират новосформираното правителство.

Няколко депутатски места - централна роля

Британската ВВС описва Бенет като ултранационалист, Reuters го нарича "емблема на израелските религиозни десни", а Нaaretz го определя като лидер на еврейските заселници. Той никога не е крил амбициите си да бъде премиер, но сегашният му успех е забележителен предвид факта, че неговата крайнодясна партия "Ямина" има само няколко депутатски места в парламента. Той обаче се превърна в политика, чиято подкрепа е жизненоважна за опитите на всеки от двата враждуващи блока да състави работеща управляваща коалиция. И Нетаняху, и Лапид му предложиха ротационно заемане на премиерския пост, но в крайна сметка той избра Лапид въпреки техните големи идеологически различия.

Бенет навремето беше смятан за протеже на Нетаняху, за когото работи между 2006 и 2008 г. като старши помощник, но решава да напусне партията му "Ликуд". До 2019 г. той е министър във всяко едно коалиционно правителство, след което оглавява "Ямина".

Често пъти се появява по чуждестранни медии, където с твърд тон и на отличен английски език защитава израелските действия. Бенет е поддръжник на Израел като държава на еврейската нация и на еврейските исторически и религиозни претенции към Западния бряг, Източен Ерусалим и Голанските възвишения. Известен е с категоричната си подкрепа за правата на еврейските селища на Западния бряг, като е бил ръководител на политическата представителна група на еврейските заселници.

Бенет отхвърля идеята за създаването на палестинска държава, която да съществува заедно с Израел - или т.нар. решение на израелско-палестинския конфликт на базата на две държави, за което се обявява по-голямата част от международната общност.

Без спорни идеологически теми

Проучване на израелската тв N12 показва, че 46% от анкетираните подкрепят правителство на Лапид и Бенет, 38% биха предпочели други избори, а 15% не са изразили предпочитание.

Политическите различия в коалицията ще представляват трудност за съвместната работа и като цяло не бива да се очакват големи нови инициативи. Според анализаторите, за да се поддържа консенсус, ще се наложи да се избягват спорни идеологически теми, а вместо това фокусът трябва да се насочи основно към икономически въпроси. Един от първите тестове за новото правителство ще бъде прокарването на бюджета. Заради продължителния политически блокаж Израел все още използва пропорционална версия на базовия бюджет за 2019 г., одобрен в средата на 2018 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Кой е Нафтали ? Едно е сигурно - не е изваден от нафталина ...

    Нередност?
Нов коментар