Нови правила на ЕС ще позволят използването на повечето полимери без проверки

Предложенията ще позволят употребата на обикновени пластмаси въпреки основателните опасения за възможни вреди, казват учените от Европейското екологично бюро

Нови правила за химикалите, които ще бъдат обсъдени от ЕС тази седмица, ще позволят да се използват повечето полимери без допълнителни проверки. Едва 6% от около 200 хил. полимера ще се нуждаят от задълбочени проверки за безопасност съгласно предложенията, които се обсъждат като част от европейските регулации за химичните вещества, съобщава британският вестник The Guardian. Това е твърде малко и би позволило да се използват много обикновени пластмаси въпреки основателните опасения относно възможните им бъдещи вреди, предупреждават учени от неправителствената организация Европейско екологично бюро.

Полимерите са основна съставка на пластмасата, смолите, боите, използват се в козметиката, личната хигиена и други продукти. Замърсяването е трайно и вероятно необратимо, казват от бюрото. Индустрията избягва регулациите, като твърди, че полимерите са твърде големи, за да преминат през мембраните на човешките клетки. Но последни открития доказват, че се натрупват в човешки плаценти, както и в мозъка, черния дроб и бъбреците на лабораторни животни. Изследванията върху рисковете за здравето биват възпрепятствани от потайността на големите корпорации, допълва докладът на бюрото. Експерти обаче смятат, че около половината от всички съществуващи полимери могат да бъдат опасни за човешкото здраве или околната среда, въз основа на взети от тях проби.

Европейската комисия заяви, че предложенията са на ранен етап и по-нататъшно обсъждане ще се проведе във вторник. Неин говорител каза, че в срещата ще се обсъдят техническите аспекти за регистрацията на полимери, но все още няма наличен проект на регламент. "Видяхме публикацията на учените и, доколкото е възможно, ще вземем предвид изразените опасения, докато изготвяме предложението си. Тъй като то все още не е финализирано, не можем да разкрием допълнителна информация или да коментираме прогнозирания брой полимери, които ще се изисква да бъдат регистрирани", обясняват пред The Guardian.

Европейската комисия вече прие директива за намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, която влиза в сила. От 3 юли всички потребители, включително тези в България, ще трябва да се разделят с част от пластмасовите продукти за еднократна употреба. Тогава влизат в сила разпоредбите на директивата.

Опасенията на учените

Бетани Карни Алмрот, доцент по екотоксикология в Университета Гьотеборг в Швеция и подписала писмото до комисията, заяви: "Основната цел на предложението на ЕС трябва да бъде осигуряването на високо ниво на защита на здравето на хората и околната среда. Но най-голямата ни грижа е относно липсата на данни и липсата на прозрачност. Няма достатъчно данни, за да се гарантира безопасността на хиляди полимери в производството, дори токсичността им да не е доказана." Тя предупреди, че регулаторите трябва да спазват принципа на предпазливостта, според който новите вещества не бива да се приемат за безвредни и производителите имат задачата да докажат, че са безопасни.

Ксения Гро, друга подписала се в писмото, която е лидер на групата по биоаналитика за Eawag, Швейцарския федерален институт по водни науки и технологии, заяви: "Данните за рисковете на специфични полимери са оскъдни или несъществуващи. До момента не е извършено прозрачно, изчерпателно събиране на данни за безопасността на всички полимери. Липсата на данни не е равнозначна на липсата на вреда. Това просто означава, че не знаем... Не обществеността, правителствата, потребителите или учените трябва да предоставят тези данни, а самите производители."

Долорес Романо от Европейското екологично бюро заяви, че нарастващото разпространение на микропластмасите в околната среда показва, че полимерите вече могат да достигнат телата ни по начини, които са по-вредни от очакванията на регулаторите. Тя призова Европейската комисия да действа. "Полимерното замърсяване е извън контрол. Изложени сме на него ежедневно, тъй като полимерите се използват в пластмаса, текстил, почистващи продукти и дори козметика. По-рано мислехме за замърсяването с пластмаса като обемисти натрупвания в околната среда. Сега знаем, че тя се разпада и замърсява земята, водата и въздуха и се появява в телата ни. Вече знаем, че десетки полимери са токсични, така че на длъжностните лица трябва да бъде позволено да проверяват безопасността на останалите", казва Романо. Тя обвини химическите компании, произвеждащи пластмаси, че се стреми да блокира въвеждането на по-всеобхватни правила в ЕС.

Все още няма коментари
Нов коментар